سه‌شنبه 24 مهر 1403

تونل انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه امسال به اتمام می‌رسد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تونل انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه امسال به اتمام می‌رسد

تبریز - ایرنا - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه سه کیلومتر از تونل انتقال آب زاب به دریاچه اورمیه باقی مانده است، گفت: این مقدار نیز به طور قطع امسال به اتمام می‌رسد.

داوود بهبودی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران مجموع طول تونل انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه را 36 کیلومتر اعلام کرد که عملیات اجرایی 33 کیلومتر آن به طور کامل به پایان رسیده و با تکمیل آن 623 میلیون متر مکعب آب که از کشور خارج می شد، به سمت دریاچه هدایت خواهد شد.

وی اظهار داشت: انتقال آب رودخانه زاب که در مرحله ساخت تونل بوده و طبق پیش بینی ها در سال جاری به اتمام می رسد، احیای دریاچه ارومیه را تضمین خواهد کرد.

بهبودی یکی از چالش های مهم زیست محیطی آذربایجان را خشکی دریاچه ارومیه عنوان و اضافه کرد: با اقداماتی که طی سال های گذشته انجام گرفت و بارندگی های مناسب طی دو سال گذشته، سطح آب دریاچه در سال 98 و ابتدای سال 99 نسبت به مدت مشابه قبل افزایش امیدوارکننده ای داشته است.

به گفته وی سطح آب دریاچه ارومیه در اردیبهشت سال جاری به 1271.90 متر و حجم آب دریاچه نیز به بیش از 5 میلیارد و 250 میلیون متر مکعب رسیده است.

بهبودی یادآور شد: پروژه‌های تصفیه‌خانه‌های آب شهرهای تبریز و ارومیه تا پایان امسال تمام و 300 میلیون متر مکعب هم از این تصفیه خانه ها وارد دریاچه می‌شود و روند احیای این دریاچه را سرعت می بخشد.

وی با بیان اینکه سالیانه حدود 0.7 میلیارد متر مکعب از آب دریاچه تبخیر می‌شود، افزود: با اتمام پروژه‌های مذکور به‌طور خالص 1.5 میلیارد متر مکعب به دریاچه اضافه می‌شود و انتظار می رود تا سال 1406 دریاچه به تراز نرمال اکولوژیک خود یعنی 1274.1 متر با 14.7 میلیارد متر مکعب آب و 25 درصد شوری به اکوسیستم منطقه برگردد.

بهبودی با یادآوری اینکه احیای دریاچه ارومیه کمک می کند تا ما بر چالش های زیست محیطی آذربایجان غلبه و مسیر توسعه پایدار استان و کشور را هموار کنیم، خاطرنشان کرد: باید توجه داشت رعایت دقیق ضوابط مصوب هیات دولت در خصوص اصلاح الگوی کشت، جایگزینی محصولات کم آب بر، عدم توسعه اراضی کشت آبی و غیره به طور جدی مد نظر قرار گیرد.

وی ادامه داد: کلیه کشاورزان، نهادهای مدنی و دستگاه های مدنی مرتبط اهتمام ویژه ای نسبت به رعایت اصول مذکور داشته باشند، چون احیای دریاچه و در نتیجه توسعه پایدار استان در گرو رعایت ضوابط و پروتکل های مربوطه در این زمینه است.

طی زمستان 1397 و بهار 1398 به واسطه افزایش میزان آب ورودی به دریاچه، تراز آن طی چند ماه بیش از یک متر افزایش یافت و امید زیادی را در راستای احیای این دریاچه ایجاد کرد؛ اگرچه در ماه‌های بعدی و به واسطه کاهش آب‌های ورودی و تبخیر آب، تراز دریاچه روند کاهشی داشت ولی سطح آن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته همچنان بالاتر بوده است.

با وجود این افزایش نسبی تراز، نمودار تغییرات 30 ساله دریاچه ارومیه بر پایه داده‌های ماهواره‌ای نشان می‌دهد که این دریاچه هنوز با روزهای خوب خود فاصله زیادی دارد و افزایش بارش‌ها و استفاده بهینه از منابع آبی بر اساس سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌تواند ضمن ادامه روند افزایش تراز آب این دریاچه، به احیای کامل آن بیانجامد.

قبل از تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه تراز این حوزه آبی بسته سالانه به طور متوسط 40 سانتی‌متر کاهش می‌یافت اما در سایه اقدامات دولت تدبیر و امید، روند خشک شدن آن متوقف شد.

هرچند تراز یک‌هزار و 274 متر به عنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شده ولی این دریاچه در تراز یک‌هزار و 272 متر هم شرایط مطلوب خواهد داشت و بیش از 95 درصد کانون‌های ریزگرد آن رفع خواهد شد.

دریاچه ارومیه در قالب طرح‌های ستاد احیا قرار است ظرف مدت 10 سال / از 1394/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یک‌ونیم تا 2 سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین‌المللی تا سال 2015 میلادی حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.

*س_برچسب‌ها_س*