یک‌شنبه 4 آذر 1403

جای خالی قانون جامع فضای مجازی در کشور

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
جای خالی قانون جامع فضای مجازی در کشور

فضای مجازی اگرچه به فرموده رهبر معظم انقلاب می‌تواند یک فرصت برای تبیین دستاوردها و پیشرفت‌های انقلاب و نظام اسلامی باشد اما اگر نظارت درست و مدیریت صحیح، چاشنی آن نشود، قطعا مضرات آن از فواید آن پیشی می گیرد و تهدیدی بزرگ برای جامعه محسوب می‌شود.

به گزارش فارس، فضای مجازی اگرچه به فرموده رهبر معظم انقلاب می‌تواند یک فرصت برای تبیین دستاوردها و پیشرفت‌های انقلاب و نظام اسلامی باشد اما اگر نظارت درست و مدیریت صحیح، چاشنی آن نشود، قطعا مضرات آن از فواید آن پیشی می‌گیرد و تهدیدی بزرگ برای جامعه اسلامی محسوب می‌شود چرا که ممکن است با تحلیل‌ها و برداشت‌های انحرافی و اشتباه، حقایق معکوس جلوه داده شود و برخی ناخواسته و ندانسته در زمین دشمن بازی کنند و با امپراطوری رسانه‌ای استکبار همصدا و همسو شوند.

انتشار اخبار نادرست و تحلیل‌های انحرافی معضلی بوده که در چند سال اخیر با گسترش فضای مجازی و همه گیری آن، کم و بیش در کشور شاهد بودیم و رفته رفته برخی ناهنجاری‌ها در سطح جامعه رواج یافت؛ مساله‌ای که سبب نگرانی مردم، متدینین و خانواده شهدا شده و مطالبه بسیاری از آن ها بود که با هنجارشکنان به نوعی برخورد شود.

گویا برخی گروه‌ها و صفحه‌های پربازدید مجازی، در صدد بودند مسائل و معضلاتی چون زورگیری، پوشش نامتعارف، تظاهر به روزه‌خواری، روابط نامشروع و... را در جامعه عادی‌سازی و با تضعیف بنیان خانواده و احکام اسلامی، اعتقادات مردم به ویژه نوجوانان و جوانان را سست کنند. نگرانی‌ها و گلایه‌های به‌حق مردم از وضعیت بی در و پیکر فعلی شبکه‌های اجتماعی، نشان از علاقه و احساس مسؤولیت آن‌ها به کشور و جامعه بوده و نیاز است مورد توجه مسؤولان و متولیان امر قرار گیرد؛ چرا که امنیت و آرامش کنونی کشور، حاصل خون هزاران شهید و جانباز این مرزوبوم است و همه ما باید در حفظ و پاسداشت آرمان های آن ها بکوشیم. وظیفه یکایک ما این است که نگذاریم این آرامش و امنیتی که به بهای گزافی به دست آمده، توسط عده‌ای هنجارشکن مخدوش شود و جامعه به سمت بزه و هنجارشکنی پیش رود. کارشناسان امر می‌گویند رواج و همه‌گیری شبکه‌های مجازی در کشور می‌بایست از ابتدا با فرهنگ‌سازی همراه می‌شد و صدا و سیما و رسانه‌ها به خانواده‌ها درباره نوع و نحوه استفاده از آن آموزش می‌دادند. اینکه از آغاز، قانونی جامع و کارشناسانه پیرامون این حوزه مهم تدوین تا مصادیق فعالیت‌های مجرمانه در آن تعریف و تشریح می‌شد و کاربران در راستای و در چارچوب آن فعالیت می‌کردند. یا اینکه با ایجاد شبکه‌های اجتماعی بومی، جایگزین‌های مناسب و معتبری برای شبکه‌های مطرح خارجی در داخل، قبل از همه‌گیری آن‌ها می‌شدند. البته تاکنون اقداماتی هم انجام شد اگرچه قدری دیرهنگام بود ولی می‌شد با قدری اقتدار و فرهنگ‌سازی هم با ناهنجاری‌های اجتماعی مقابله کرد و هم شبکه‌های امن وطنی ایجاد کرد. در حوزه برخورد با بد اخلاقی‌های اجتماعی، اخیرا در خبرها آمده یک هزار نفر از هنجارشکنان فضای مجازی در مازندران شناسایی شدند و با گردانندگان آن‌ها مطابق قانون برخورد شد. خبرگزاری‌های رسمی استان اعلام کردند که مأموران مرکز سایبری سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی استان مازندان از ابتدای امسال تاکنون حدود هزار صفحه اینستاگرامی با مجموع بیش از 10 میلیون دنبال کننده که اقدام به انتشار محتوای هنجارشکنانه کرده بودند را شناسایی و ضمن حذف محتوا و مسدودسازی صفحات موصوف با گردانندگان آن‌ها نیز برخورد کردند. گفته می‌شود در این راستا، از ابتدای سال بیش از 250 واحد صنفی در این استان پلمب شدند. همچنین ماموران و متولیان امر از مردم خواستند هشدار‌های پلیس را جدی گرفته و در صورت مواجهه با موارد مشکوک موضوع را سریعاً از طریق وب‌سایت پلیس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir (بخش ارتباطات مردمی) و یا با شماره 096380 در ارتباط باشند. امیدواریم با تدوین قانون جامع فضای مجازی، این دست اقدامات قهری، منسجم‌تر و گسترده‌تر شکل گیرد و از بروز و شیوع بسیاری از ناهنجاری‌ها در جامعه به ویژه بین نسل نوجوان و جوان جلوگیری شود.