پنج‌شنبه 17 آبان 1403

جذب سه هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار اشتغال پایدار روستایی کردستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جذب سه هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار اشتغال پایدار روستایی کردستان

سنندج - ایرنا - معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان گفت: از ابتدای پرداخت تسهیلات اشتغال پایدار روستایی (سال 1397) تاکنون سه هزار و 770 میلیارد ریال به 12 هزار طرح در روستاهای استان پرداخت شده است.

به گزارش ایرنا، خالد جعفری روز یکشنبه در چهارمین جلسه کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایه‌گذاری کردستان اظهار داشت: سهم امسال استان از این اعتبار 2 هزار میلیارد ریال است و پرداخت تسهیلات کم بهره با هدف ایجاد شغل و کمک به ماندگاری مردم در روستاها باید انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه تسهیلات ارائه شده باید منجر به ایجاد شغل پایدار شود، افزود: پایداری مشاغل مهمتر از ایجاد آن است چرا که زمینه ماندگاری مردم در روستاها را موجب می شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان به نقش بزرگ صنایع فرآوری در ایجاد اشتغال پایدار و توسعه کشاورزی و باغداری در استان اشاره کرد و ادامه داد: با تکیه بر مشاغل قدیمی روستاها نمی توان منتظر ماندگاری روستاییان و جلوگیری از مهاجرت آنان به شهر شد.

جعفری با اشاره به اینکه باید به دنبال مشاغلی بود که کمترین فشار و وابستگی به منابع ارزنده آب، خاک و منابع طبیعی را داشته باشد، اضافه کرد: در بخش های صنعت و خدمات در روستاها شغل چندانی ایجاد نشده است که همین مساله فشار بر بخش کشاورزی را مضاعف کرده است و باید سازوکارهایی برای درآمد، استفاده و بهره‌وری بیشتر از منابع را داشته باشیم.

وی گفت: باید متفاوت تر از گذشته و با شکلی جدید به اشتغال روستایی نگاه و از قالب متعارف گذشته خارج شد و ظرفیت علمی دانشگاه کردستان که به موضوع اشتغال و توسعه روستایی وارد شده، فرصت مناسبی برای این کار است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان تاکید کرد: در توسعه و اشتغال روستایی، ایجاد شغل محدود به روستاها نشود و در نگاهی دورتر، دهستان، بخش و شهرستان و حتی استان دیده شود.

یک هزار هکتار از اراضی پایاب سد گاران آماده واگذاری است

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در این نشست اظهار داشت: با وجود اقدامات مناسب در حوزه اشتغال پایدار روستایی، انسجام لازم در بخش کشاورزی به چشم نمی خورد.

محمدفرید سپری به برخی کارهای بزرگ بخش کشاورزی در استان اشاره کرد و افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی استان در حال پرورش ارقام جدید توت فرنکی با خاصیت تجاری است که طعم و رقم کردستان با ارقام جدید آمیخته شده و برای اولین بار در کشور ارائه خواهد شد.

وی افزود: یک هزار و 290 واحد صنایع فرآوری فعال و غیرفعال در این داریم که تنها یکی از واحدهای فعال در مریوان سالانه 80 هزار تن از مجموع 400 هزار تن تولیدات باغی استان را فرآوری و روانه بازار مصرف می کند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان از طرح مهار آبهای مرزی به عنوان انقلابی بزرگ در عرصه کشاورزی استان نام برد و گفت: 16 هزار و 810 هکتار از زمین‌های زراعی استان در قالب این طرح آبی می شود که یک هزار هکتار آن در حاشیه سدگاران آماده بهره برداری است و پنج هزار هکتار هم تا تیرماه زیر پوشش این طرح قرار می گیرد.

اجرای طرح تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی در 334 روستا

استادیار دانشگاه کردستان که مسوولیت مطالعات طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستاهای کردستان را بر عهده دارد هم در این نشست اظهار داشت: سهم کردستان در برنامه ششم توسعه سالانه 167 روستاست که در مجموع 835 روستا را شامل می شود.

حسین دانش‌مهر افزود: بر اساس مطاعات انجام گرفته در 501 روستای استان، عمده معیشت و اشتغال روستایی استان در بخش کشاورزی است ولی بهره وری لازم از آن انجام نمی شود.

وی افزود: به استناد جزء (1) بند الف، ماده (27) قانون برنامه ششم توسعه، مقرر شده است که برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی از سال 1396 آغاز و برنامه ششم توسعه تا سال 1401 پایان این برنامه در همه استان‌های کشور تدوین شود.

دانش‌مهر اضافه کرد: در هر سال برای تعدادی از روستاهای بالای 20 خانوار استان (به ترتیب اولویت) برنامه توسعه اقتصادی و اشتغال تهیه و به تصویب شورای برنامه ریزی وتوسعه استان می رسد

دکترای تخصصی جامعه شناسی توسعه دانشگاه کردستان با اشاره به سرعت رشد شهرنشینی در کردستان در مقایسه با کشور گفت: درصد رشد شهرنشینی در کردستان 2.84 درصد است این در حالی است که این رقم در کشور 1.97 درصد است.

استادیار دانشگاه کردستان گفت: درصد نرخ رشد روستایی نیز در استان منفی 1.6 درصد است در حالیکه این رقم در کشور منفی 0.68 درصد بوده و کردستان در این زمینه نیز از کشور پیش افتاده است.

دانش‌مهر گفت: از هزار و 890 روستای کردستان یک هزار و 677 روستا دارای سکنه و 213 روستا خالی از سکنه است که بیجار، بانه و مریوان از جمله شهرستانهای با بیشترین تعداد روستای خالی از سکنه هستند و دلایل مهارجت روستاییان در این مناطق هم مختلف است.

وی بیشترین جمعیت روستایی استان را ساکن سروآباد اعلام و اظهار داشت: در قالب طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی، فضای کسب و کار و تولید تا بازار مورد بررسی قرار گرفته است و اولویتهای این بخش در قالب ظرفیت‌ها، تنگناها و دیگر بخش ها در زمینه های مختلف احصا شده است.

دکترای تخصصی جامعه شناسی توسعه دانشگاه کردستان گفت: در حال حاضر افرادی که در این طرح همکاری دارند 55 نفر هستند که می توانند به عنوان تسهیل گر روستایی در افق بلند مدت هم به اجرای درست و پایدار اشتغال روستایی کمک کنند.

*س_برچسب‌ها_س*