جزئیات طرح وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان در حمایت از رتبه های برتر کنکور
در نشستی با حضور وزیر علوم و معاون علمی رئیس جمهور جزئیات طرح حمایت از جذب رتبههای برتر کنکور در رشتههای اولویت دار اعلام شد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، نشست شورای هدایت استعدادهای درخشان با حضور محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، عصر امروز با موضوع حمایت از جذب رتبههای برتر در رشتههای اولویت دار در وزارت علوم برگزار شد.
در این نشست، جزئیات طرح ویژه حمایت از جذب رتبه های برتر کنکور سراسری و برگزیدگان المپیاد دانش آموزی در رشته های هدف اولویت دار کشور (از دوره کارشناسی تا دکترا) که مورد موافقت این دو نهاد قرار گرفته است و قرار است از مهرماه سال جاری اجرایی شود اعلام شد.
زلفی گل، در این نشست با اشاره اینکه بر اساس این موافقت نامه چتر حمایتی از مدال آوران المپیادهای دانش آموزی و رتبههای برتر کنکور سراسری در رشتههای علوم تجربی، علوم ریاضی و علوم انسانی گسترده شد، اظهار داشت: طبق این موافقت نامه صد نفر اول برتر گروههای علوم تجربی، علوم ریاضی و علوم انسانی و 50 نفر اول گروه هنر و زبانهای خارجی حمایت ویژه میشوند اما شرط این است که این افراد طی مدت تحصیل پویایی و نخبگی خود را حفظ کنند که البته اکثریت این چنین هستند.
وزیر علوم افزود: شاید یکی از دلایلی که این افراد در رشتههای خود ادامه تحصیل نمیدهند به دلیل نگرانیهای شغلی است که در آینده دارند بر همین اساس برای برطرف کردن این موضوع نیز در این طرح آورده ایم این افراد وقتی مدرک دکتری میگیرند در صورتی که بخواهند پسادکتری هم بگیرند حمایت ویژه خواهند شد.
وی گفت: در صورت درخواست این عزیزان برای استخدام در دانشگاهها، هیئت اجرایی جذب وزارت علوم زمینه بورس و استخدام آنها را فراهم میکند. همچنین این افراد طی تحصیل خود از یک بورسیه استفاده میکنند که مبلغ آن به اندازه حداقل مبلغی است که اداره کار تعیین کرده است.
ستاری نیز با اشاره به طرح مذکور گفت: پیشنهاد این طرح توسط دکتر زلفی گل ارائه شد که به این شکل عمل کنیم و در راستای تقویت رشتههای علوم پایه صورت گرفت. ما در بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خدمت این افراد هستیم.
وی خاطرنشان کرد: البته مشکلات مالی سالهاست ما را اذیت میکند اما این طرح جزو پروژههای بزرگ و ملی ماست که باید حمایت شود.
متن طرح حمایت از رتبه های برتر کنکور سراسری و برگزیدگان المپیادهای دانش آموزی
بسمه تعالی
طرح ویژه حمایت از جذب رتبه های برتر کنکور سراسری و برگزیدگان المپیاد دانش آموزی در رشته های هدف اولویت دار کشور (از دوره کارشناسی تا دکترا)
مطابق مفاد اسناد بالادستی، حسب تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص حمایت از رشد رشتههای علوم پایه و علوم انسانی و ورود استعدادهای برتر کشور به این رشتهها و تأکیدات معظمله به جذب مستعدان در رشتههای دبیری و نیز بهمنظور اجراییسازی اقدامهای ملی 1-2-5، 2-1-2، 2-1-3، 2-1-4، 2-2-4، 2-2-9 و 3-1-2 سند راهبردی کشور در امور نخبگان، با تصویب هماهنگ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رتبه های 1 تا 100 (کشوری) گروه های ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و رتبه های 1 تا 50 (کشوری) هنر و زبان های خارجی در کنکور سراسری سال 1401 و دارندگان نشان های طلا، نقره و برنز کشوری در المپیادهای ملی دانش آموزی (که توسط وزارت آموزش و پرورش برگزار می شوند با معرفی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان شامل المپیادهای ادبیات، ریاضی، زیست، شیمی، فیزیک، کامپیوتر و نجوم) در صورت انتخاب و پذیرش در رشته های هدف اولویت دار از مزایای طرح مذکور برخوردار می شوند.
در ادامه جزئیات طرح بیان شده است: 1: تعریفها در این توافقنامه، عنوانهای اختصاری زیر، جایگزین عبارتهای کامل آنها میشود: الف. «بنیاد ملی» به جای «بنیاد ملی نخبگان»؛ ب. «وزارت علوم» به جای «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری»؛ ج. «معاونت علمی» به جای «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری»؛ د. «معاونت آیندهسازان» به جای «معاونت مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی»؛ ه. «سازمان سنجش» بهجای «سازمان سنجش آموزش کشور»؛ و. «کمیسیون راهبری» به جای «کمیسیون راهبری اجراییسازی توافقنامه حمایت از جذب استعدادهای برتر در رشتههای اولویتدار کشور (موضوع ماده 7)»؛ ز. «شورای هدایت» به جای «شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم»؛ ح. «رشتههای هدف» به جای «رشتههای اولویتدار که هر ساله توسط کمیسیون راهبری مطابق با ماده 4 تعیین می شود»؛ ط. «طرح» به جای «طرح حمایت از جذب استعدادهای برتر در رشتههای اولویتدار»؛ ی. «مؤسسه» به جای «هر یک از دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور که مطابق ضوابط وزارت علوم، مشغول فعالیت هستند»؛ ک. «دوره کارشناسی» به جای «سالهای اول تا چهارم تحصیل در دورههای کارشناسی پیوسته، کارشناسی ارشد پیوسته، دکتری حرفهای و دکتری تخصصی پیوسته»؛ ل. «دوره کارشناسی ارشد» به جای «سالهای اول و دوم تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته، سالهای پنجم تا هفتم تحصیل در دوره دکتری حرفهای، سالهای پنجم و ششم تحصیل در دورههای کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری تخصصی پیوسته و سالهای اول و دوم تحصیل در دوره دکتری مستقیم (ادامه تحصیل در دوره دکتری تخصصی، مستقیماً پس از اتمام دوره تحصیلی کارشناسی)»؛ م. «دوره دکتری» به جای «سالهای اول تا چهارم تحصیل در دورههای تخصص (رشتههای پزشکی) و دکتری تخصصی ناپیوسته، سالهای هفتم تا دهم تحصیل در دوره دکتری تخصصی پیوسته، سالهای سوم تا ششم تحصیل در دوره دکتری مستقیم و سالهای اول تا سوم تحصیل در دوره فوق تخصص (رشتههای پزشکی)». ن. «برگزیده طرح» به جای «هر یک از دانشجویان از میان جامعه هدف (موضوع ماده 3 این توافقنامه) که در هر یک از رشته های تحصیلی هدف (موضوع ماده 4 این توافقنامه) پذیرفته شوند». س. «استاد راهبر» به جای «هر یک از اعضای هیئتعلمی مؤسسه که بر اساس بند 6-1 ماده 6 به منظور هدایت هر یک از برگزیدگان طرح، تعیین میشوند.»
2: اهداف الف. برنامهریزی برای دستیابی به توسعه پایدار کشور در بلندمدت با استفاده از توانمندیهای برگزیدگان المپیادهای دانشآموزی و برگزیدگان برتر آزمونهای سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه و جذب آنان در رشتههای هدف (در کنار برنامهریزیها برای دستیابی به اهداف کوتاهمدت با استفاده از سایر رشتهها)؛
ب. زمینه سازی برای تقویت اعتمادبه نفس علمی از طریق مشارکت در کشف و تولید علم در مرزهای دانش و افزایش سهم کشور در برون دادهای علمی در سطح بین المللی و نیز تعامل فعال و اثربخش با فضای علمی بین المللی، بهمنظور دستیابی به مرجعیت علمی در جهان
ج. تلاش برای دستیابی کشور به جایگاه شایسته خود در زمینههایی که در آنها از مزیت رقابتی نسبت به سایر کشورها برخوردار است
د. هدایت برگزیدگان المپیادهای دانشآموزی و برگزیدگان برتر آزمونهای سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه به تحصیل در رشتههای هدف، بهمنظور استفاده از توانمندیهای آنان برای رشد و دستیابی به اهداف آموزشی، پژوهشی و فناورانه این رشتهها در کشور
ه.. تعمیق و گسترش آموزشهای تخصصی در رشتههای هدف و تقویت تعامل سازنده با سایر حوزههای دانشی
3: جامعه هدف
افراد واجد یکی از شرایط زیر، در صورت تحصیل در یکی از رشته های هدف در هر مقطع تحصیلی، میتوانند از مزایای این طرح، بهره مند شوند:
الف. دارندگان نشانهای طلا، نقره و برنز کشوری در المپیادهای ملی دانشآموزی که توسط وزارت آموزش و پرورش برگزار میشوند با معرفی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (شامل المپیادهای ادبیات، ریاضی، زیست، شیمی، فیزیک، کامپیوتر و نجوم)؛ ب. دارندگان رتبههای 1 تا 100 (کشوری) آزمونهای سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه در گروههای آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، و علوم انسانی؛ ج. دارندگان رتبههای 1 تا 50 (کشوری) آزمونهای سراسری ورود به مقطع پایه دانشگاه در گروههای هنر و زبان های خارجی؛ تبصره: سقف میزان تسهیلات اعطایی به دانشجویان مشمول در این طرح، در هر سال توسط کمیسیون راهبری تعیین میشود. تبصره: هر یک از افراد از جامعه هدف در هر دوره تحصیلی که در رشتههای هدف مشغول به تحصیل شوند، به شرط کسب شرط پویایی، مطابق با شیوهنامه مصوب کمیسیون راهبری، میتوانند از تسهیلات این توافقنامه بهرهمند شوند. تبصره: جامعه هدف با تأیید کمیسیون راهبری در هر سال قابل تغییر است و برگزیدگان طرح تا قبل از تاریخ انجام اصلاحات یا تغییرات احتمالی، مشمول آن نخواهند شد.
4: رشتههای هدف 1-4- رشتههای گروه «علوم پایه»: آمار، آمار و سنجش آموزشی، دکتری پیوسته فیزیک، ریاضیات و کاربردها، زمین شناسی، زیستشناسی جانوری، زیستشناسی سلولی و مولکولی، زیستشناسی دریا، زیستشناسی گیاهی، زیست فناوری، شیمی کاربردی، شیمی محض، فیزیک
2-4- رشتههای گروه «علوم انسانی»: ایرانشناسی، باستانشناسی، تاریخ، جامعهشناسی، جغرافیا، زبان و ادبیات عربی، زبان و ادبیات فارسی، علوم تربیتی، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، فلسفه، معارف اسلامی
3-4- رشتههای گروه «مهندسی کشاورزی»: علوم و مهندسی آب، علوم و مهندسی باغبانی، علوم و مهندسی خاک، علوم و مهندسی صنایع غذایی، مهندسی اقتصاد کشاورزی، مهندسی ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
تبصره: رشتههای هدف با تأیید کمیسیون راهبری در هر سال قابل تغییر است و برگزیدگان طرح تا قبل از تاریخ انجام اصلاحات یا تغییرات احتمالی، مشمول آن نخواهند شد.
5: تسهیلات اعطایی
برگزیدگان طرح از تسهیلات زیر بهره مند میشوند:
1-5. برگزیدگان طرح از میان جامعه هدف بند «الف» ماده 3 (دارندگان مدال المپیاد)، در صورت انتخاب رشته های مندرج در بند 1-4 در مقطع پایه دانشگاه، بر اساس کد رشته محل مشخص شده می توانند به صورت دکتری پیوسته (رشته های موجود دارای دکتری پیوسته)، پذیرفته شوند. 2-5. برگزیدگان طرح میتوانند از تسهیلات پذیرش بدون آزمون در دوره های تحصیلی بالاتر (کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی) در رشته های هدف مرتبط بر اساس نظر شورای هدایت، در صورت حفظ شرط پویایی مطابق با شیوهنامه مصوب کمیسیون راهبری، برخوردار میشوند.
تبصره 1: در صورت نبود رشته در مقاطع بالاتر، با پیشنهاد کمیسیون راهبری و تأیید شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم، امکان ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر در مرتبطترین رشته هدف امکانپذیر است.
تبصره 2: به منظور ورود بدون آزمون، شرایط حداقل معدل مورد نیاز و مدت زمان فاصله با دانشآموختگی در مقطع تحصیلی قبلی (مصوب شورای هدایت) و شاخصهای پویایی (مصوب کمیسیون راهبری)، باید توسط برگزیدگان محقق شود.
3-5. کمک هزینه حمایتی ماهانه به میزان حداقل دستمزد تعیین شده توسط شورای عالی کار به برگزیده طرح، در طی دوره تحصیل در داخل کشور در ازای انجام فعالیتهای علمی و اجرایی مورد تأیید کمیسیون راهبری، پرداخت می شود. 4-5. کمک هزینه برای اجرای برنامه توانمندسازی و پشتیبانی از فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، فناورانه، نوآورانه و فرهنگی به پیشنهاد برگزیده طرح و تأیید استاد راهبر مطابق با شیوهنامه مربوط (موضوع بخش 7-3- ج این توافقنامه) و در صورت حفظ شرط پویایی مطابق با شیوهنامه مصوب کمیسیون راهبری، به برگزیدگان طرح اعطا میگردد. 5-5. اعطای تسهیلات دوره پسادکتری بنیاد ملی (طرح شهید دکتر چمران) بعد از اتمام دوره دکتری تخصصی به مدت حداکثر 3 سال در صورت احراز شرط پویایی با تأیید کمیسیون راهبری 6-5. اعطای تسهیلات ویژه بنیاد ملی برای جذب در دستگاههای اجرایی و مؤسسه های علمی کشور (طرح شهید شهریاری) در صورت احراز شرط پویایی با تأیید کمیسیون راهبری 7-5. اعطای تسهیلات استادیاران جوان بنیاد ملی (طرح مرحوم کاظمیآشتیانی) و در صورت اشتغال به عنوان عضو هیئت علمی در داخل کشور 8-5. اعطای تسهیلات جذب در نهادهای فناورانه و شرکتهای دانشبنیان بنیاد ملی (طرح شهید تهرانیمقدم) در صورت احراز شرط پویایی با تأیید کمیسیون راهبری 9-5. اعطای تسهیلات خدمت نظام وظیفه تخصصی بنیاد ملی نخبگان (طرح شهید صیاد شیرازی) با تأیید کمیسیون راهبری 10-5. اعطای بیمه تکمیلی درمان به برگزیدگان طرح و اعضای خانواده آنان شامل همسر و فرزندان، تا پایان تحصیل در داخل کشور 11-5. اعطای کمکهزینه اعزام به فرصت مطالعاتی داخل یا خارج از کشور به برگزیده طرح، در دوره دکتری تخصصی به تأیید کمیسیون راهبری 12-5. اعطای تسهیلات راهاندازی و حمایت از کسبوکارهای دانشبنیان، مطابق با قوانین و مقررات مربوطه، به تیمهایی که حداقل دوسوم اعضای آن، از میان «برگزیدگان طرح شهید رضوی» یا «برگزیدگان طرح دارای شرایط پویایی به تأیید کمیسیون راهبری» باشند 13-5. اعطای پوشش صندوق حمایتی بیمه درآمد پس از دانشآموختگی برگزیده طرح از دوره دکتری تخصصی، در صورت ارائه درخواست و به شرط اقامت وی در داخل کشور، متناسب با سالهایی که در داخل کشور و در رشتههای هدف تحصیل کرده و پویایی تحصیلی خود را با تأیید کمیسیون راهبری، حفظ کرده باشد.
6: تعهدات برگزیدگان طرح 1-6. حفظ شرط پویایی به منظور دریافت تسهیلات توانمندسازی حین تحصیل در داخل کشور؛ 2-6. در صورت تغییر رشته به سایر رشته هایی که جزء رشته های هدف محسوب نمی شوند، لازم است برگزیده طرح، حمایتهایی که مازاد بر آنچه در قالب توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور (طرح شهید وزوایی) دریافت کرده را تسویه نماید. 3-6. در صورت ثبت درخواست آزادسازی مدارک تحصیلی زودتر از موعد مقرر مطابق با مقررات تعهد آموزش رایگان، لازم است برگزیده طرح حمایتهایی را که مازاد بر آنچه که در قالب توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور (طرح شهید وزوایی)، دریافت کرده، مشابه با تعهدات آموزش رایگان تسویه نماید. تبصره: خروج از کشور برگزیده طرح حین تحصیل به منظور شرکت در دوره های توانمندسازی، کارگاهها، همایشها و...، و همچنین پس از دانش آموختگی به منظور ادامه تحصیل یا گذراندن دوره پسادکتری، با سپردن وثیقه بلامانع است.
7: فرایند اجرا گام 1: انتخاب رشته های هدف توسط متقاضیان و پذیرش در رشته های هدف گام 2: ارائه درخواست به دفتر برنامه ریزی آموزش عالی (گروه استعدادهای درخشان) وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا معاونت مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان (شیوه ارائه درخواست پس از اعلام نتایج پذیرش کنکور سراسری از طریق همین سایت به اطلاع می رسد) گام 3: بررسی و تائید شرایط متقاضی و انتخاب استاد راهبر گام 4: آغاز ارائه تسهیلات از ابتدای مهر سال 1401