حاتمی کیا: حرفهایم را با فیلم هایم می زنم / قریبیان: «خروج» بهترین فیلمم است
فرامرز قریبیان بازیگر نقش اول فیلم سینمایی «خروج» گفت: من در طول سالها فعالیتم نقش های معترض بسیاری را بازی کرده ام که بهترین آن «خروج» بوده است.
به گزارش فارس، نشست بررسی فیلم «خروج» آخرین ساخته ابراهیم حاتمیکیا با حضور عوامل فیلم و استقبال بسیار زیاد اصحاب رسانه برگزار شد.
تعداد حاضران در سالن نشست به حدی بود که عدهای از حاضران ایستاده این نشست را دنبال میکردند.
در ابتدای نشست خسرو نقیبی منتقد دعوت شده به این نشست با بیان اینکه قطعا ابراهیم حاتمی کیا یکی از مهمترین فیلمسازان پس از انقلاب است و جایگاه ایشان تثبیت شده است، اظهار داشت: او بعد از سهگانهاش یعنی چ، بادیگارد و به وقت شام مجددا به دوران فیلمهای روبان قرمز و موج مرده برگشته است.
این منتقد افزود: رگههایی از وسترن در فیلم دیده میشود و فیلم بر محور قهرمان استوار است. قوت و قدرت فیلم از حضور فرامرز قریبیان است که توانسته سکانسهایی ارائه دهد که از جنس فیلمهای پیشین حاتمی کیا است.
نقیبی افزود: در این فیلم خشم و شکل حضور را به شکل بارزتری نشان میدهد و جنس فیلم، جنس اعتراض به سبک فیلمهای موج مرده و روبان قرمز است و شاید زمانه باعث شده که آقای حاتمیکیا از این جنس فیلم استفاده کند.
در ادامه نشست ابراهیم حاتمیکیا گفت: هرچه سن ما بالاتر میرود فیلمسازی سختتر میشود و به همان نسبت توقعات بالا رفته است.
وی در پاسخ به این سؤال که رحمت بخشی قهرمان فیلم به رئیس جمهور چه میخواست بگوید، گفت: سؤال این عزیز را در 20 دقیقه اول فیلم پاسخ میگویم. اینها مشکل زمین و آب دارند و حتی در سکانس پایانی از زبان آقای دیرباز گفته میشود.
حاتمیکیا در پاسخ به این سؤال که آیا پایانبندی فیلم تحمیلی بود، اظهار داشت: خیر، همان چیزی بود که خودم میخواستم و این را امضا میکنم.
وی در واکنش به سؤالی که برای فیلم دیدهبان گفته بودید با گرفتن سیمرغ عذاب وجدان پیدا کردهام اگر برای «خروج» سیمرغ بگیرید عذاب وجدان میگیرد، گفت: یادم نیست با این شدت چنین چیزی گفته باشم اما تا لحظه آخر هر چقدر سیمرغ بگیریم همه را نگه میدارم.
کارگردان فیلم «خروج» در پاسخ به این سؤال که این فیلم به دلیل انتقاد به دولت فعلی ساختهاید، بیان داشت: هر دولتی سر کار بیاید این بحث مطرح میشود. در حالیکه ایده این فیلم سال 89 به ذهن من رسید اما شرایط برای ساختن آن فراهم نشد و رسید به اینجا.
حاتمیکیا در واکنش به این سؤال که شما با ساختن این فیلم قصد شوخی با سینما را داشتهاید، گفت: در جواب به این سؤال نمیدانم چه بگویم.
وی در خصوص تفاوت انتخاب فضا برای ساخت فیلم نسبت به فیلمهای قبلی او که در لوکیشنهای محدود در شهر ساخته میشد، گفت: واقعا برای من هم جذاب بود که فیلمی را بسازم که بخشی از آن در روستا بگذرد و از این مرکز دربیاید. همکاری با بازیگرانی که تجربه و سنشان از من بیشتر بود بسیار لذتبخش بود و این خاطرات را هیچوقت از یاد نمیبرم و هماکنون که فیلم را میبینم باز هم از آن لذت میبرم.
در ادامه نشست فرامرز قریبیان در خصوص علت انتخاب این نقش و بازی در این فیلم گفت: این سؤال خوبی است من از ورودم به سینما نقشهای معترض را خیلی دوست داشتم و چون خودم معترضم و فیلم های خاک، گوزنها، سناتور و... همه فیلمهای معترضی بودهاند و حالا «خروج» که به عقیده من بهترین آنها است در آن بازی کردهام و الان خود یک بخشی هستم (نام شخصیت اول فیلم خروج).
ابراهیم حاتمیکیا در پاسخ به این سؤال که منظور شما از دیالوگ امامزاده پاستور و واکنسضد هاری چیست، گفت: این شوخی کلامی است و پاستور را هم میشناسید که چه کسی است.
در ادامه این نشست سؤالی با این عنوان از حاتمیکیا پرسیده شده که با توجه به اینکه گریم بازیگر نقش رئیس جمهور چندان واقعی نیست چه ضرورتی داشت که رئیس جمهور را در نمای باز نشان دهید، عنوان کرد: به شما چه ارتباطی دارد که چرا من این کار را کردهام. من در فیلم همینقدر دلم میخواست نشان دهم. این جمله که با واکنش منفی برخی حاضران مواجه شد.
حاتمی کیا این سؤال را که اگر فیلم شما در جشنواره مورد توجه قرار نگیرد چه واکنشی خواهید داشت، اینگونه پاسخ داد: من آنقدر فیلم ساختهام که این اتفاقات برایم عجیب نیست اگر هم توجه نشود مهم نیست. من در یک دوره از جشنواره «بوی پیراهن یوسف» و «برج مینو» را ساختم که اصلا به آن اعتنا نکردند و آیا به «چ» اعتنا کردهاند؟ هر تصمیمی بگیرند میپذیریم.
کارگردان فیلم «خروج» در خصوص علت تفاوت لهجه اهالی یک روستا گفت: باور کنید وقتی داشتم تحقیق میکردم انواع گویشها را در یک روستا دیدم و متوجه شدم که این ترکیب وجود دارد و اگر الان هم به جنوب بروید این تفاوت لهجهها را میبینید. فیلم «خروج»در واقع روستایی در شوشتر را نشان میدهد و آنچه در تصویر نشان داده شده در واقعیت رخ داده است.
حاتمیکیا در واکنش به این سؤال که شما میگویید برای مردم فیلم میسازید اما فیلم شما از آرای مردمی خارج شده است، گفت: من این را یک شوخی بزرگ میدانم و یک نوع... نمیدانم باید این را گفت یا نه. اما شما خودتان میدانید و میخواهید از زبان من بشنوید.
این صحبت حاتمیکیا که همهمهای در نشست ایجاد کرد اینگونه ادامه یافت:ای کاش؛ هیأتی تشکیل شود و بررسی کنند کسانی که این کارتها را (کارت ورود به جشنواره) در اختیار دارند چه کسانی هستند و چه کارهایی میکنند. به نظر من این یک بازی در ظاهر ساده و به نظر من پیچیده است.
وی افزود: زمان مشخص خواهد کرد که کدام فیلم میماند و کدام فیلم از ذهن مردم پاک میشود. اشکالی ندارد و من لذت میبرم از این مشتی که این دوستان میزنند.
حاتمیکیا در پاسخ به این سؤال که آیا شما نگران هجمه رسانههای دولتی به فیلم خود نیستید، گفت: نه، این چیزی است که همیشه است و خوشبختانه در نقد فیلم «خروج» انواع طیفها حضور دارند. نقد اشکالی ندارد اما بیادبی و دشمنی گناه است؛ ما یک فیلم ساختهایم چرا دادگاهی میکنید. من سربازی هستم که کار میکنم و زبانم روشن و مشخص است اما این چه لحن بیحیایی است؟
وی افزود: یکی نوشته دههات گذشته است. جمله خودم را به خودم پس میدهد. روزی که مرحوم علی حاتمی از دنیا رفت آیا کسی توانست جای او را پر کند؟ ما کنار میرویم و الهی این اتفاق بیفتد که از این جهان برویم اما شما لذت میبرید و کیف میکنید؟ من از این فضا دلخورم. این بیستمین فیلم من است اما چرا هر سال سختتر میشود و وقتی میآییم مثل فشار قبر است. شما این فضا را میسازید. من حرفم را با هر فیلمم میزنم.
حاتمیکیا ادامه داد:اشکالی ندارد که یک نفر فیلم را دوست داشته باشد و یا دوست نداشته باشد اما چرا اینگونه میگویید این اشکال بزرگ سینمای ایران است اما بهتر است افتخار کنیم که در کنار هم هستیم.
وی در خصوص علت ساخت فیلم جادهای گفت: من فیلم جادهای را دوست دارم و به صورت تصادفی سوژهای که انتخاب کردیم بخشی از آن در جاده میگذرد و واقعا کار بسیار سختی بود. در فیلمهای جادهای معمولا با دو یا سه نفر سروکار داریم اما 17 کاراکتر در این فیلم در جاده راه انداختم و بسیار کار سختی بود.
حاتمیکیا گفت: از شخص آقای قریبیان بسیار سپاسگزارم و من در عمر 58 ساله خود ندیدم که چنین بازیگری اینقدر فرهیخته و با اصول باشد. بازیگرانی داریم که اصلا چنین شرایطی را تحمل نمیکنند اما آقای قریبیان در نقش خود هضم شد و در قالب نقش قرار گرفت که همه این سختیها را تحمل کرد و من برای ایشان سر تعظیم فرود میآورم.
وی در خصوص فیلمنامه این نکته را اضافه کرد: سه بار فیلمنامه نوشته شد و هر بار تصمیم داشتیم شخصیتهایی را تغییر دهیم اما با توجه به اینکه در سال 97 اتفاق واقعی و مرتبط با این داستان رخ داد باعث شد که فیلم این مسیر را طی کند.
فرامرز قریبیان در پاسخ به این سؤال که آیا همچنان معتقدید که فیلم «خروج» بهترین فیلم شما است، گفت: بله، هنوز هم همین عقیده را دارم و قبلا هم عرض کردم من از فیلم گناهکاران در هیچ جشنوارهای شرکت نکردهام.
وی افزود: وقتی فیلمنامه فیلم «خروج» را خواندم به سرعت پذیرفتم این در حالی است که در این هفت سال حدود 21 فیلم به من پیشنهاد شد ولی از هیچکدام خوشم نیامد. دلم میخواست با یک کاری که دوست دارم حرفهام را خاتمه دهم.
قریبیان ادامه داد:من برای این فیلم به خاطر کار کردن با تراکتور یک ماه در شهرک سینمایی با تراکتور تمرین کردم. همکاری با آقای حاتمیکیا به دلیل زیبایی فیلمنامه بود و وقتی فیلمنامه را خواندم آنقدر خوشم آمد که بلافاصله پذیرفتم و این آخرین فیلم من بود و از این به بعد با سینما خداحافظی میکنم.
وی در پاسخ به سؤال حاضران در نشست که چرا میخواهید از سینما خداحافظی کنید، گفت: چون حوصله بچه بازی و غرضورزی مسئولان سینمایی را ندارم.
در ادامه نشست حاتمیکیا در پاسخ به این سؤال که فکر نمیکنید فیلم شما حرفی برای گفتن ندارد، گفت: نه.
حاتمیکیا در ادامه گفت: من تنوع فیلمسازی را دوست دارم و فیلمهای متنوعی را ساختهام. سینما مسئله من است. بچههای این فیلم انصافا زحمت کشیدهاند و برای هر پلان فیلم سعی کردم سینما بسازم. تلاش من این است که این اتفاق بیفتد و این تجربه سینمایی برای من زیبا است.