چهارشنبه 5 دی 1403

حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد

وجود بافت‌های فرسوده و ناکارآمد به عنوان یکی از معضلات جدی و مهم بسیاری از شهرها و به مثابه زخمی بر سیمای شهری است. به گفته معاون مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی کردستان در حال حاضر 51 درصد از جمعیت شهری استان در محلات ناکارآمد و بافت فرسوده شهری سکونت دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، کافیست به محله های قدیمی شهر سنندج سری بزنیم با نگاه به خانه های کاهگلی و فرسوده آن به خوبی می توان مشاهده کرد که بیش از نیمی از جمعیت استان کردستان در مناطق حاشیه ای و بافت های فرسوده زندگی می کنند، شاید این امار، آمار جالبی برای شهر ما نباشد اما می توان با دادن تسهیلاتی به راحتی از هر گونه عواقب بعدی ان جلوگیری کرد چرا که نخستین دغدغه‌ها بعد از زلزله‌های مهیب در کشورمان، نگرانی درباره محلات تنگ و باریک با خانه‌های گلی و سست که چهار ستون آنها لرزان و ناایمن است، بود؛ خانه‌هایی که هنوز هم با کوچک‌ترین قهر زمین به لرزه در می‌آیند و ممکن است فاجعه‌ای به بار آورده و هزاران نفر مردم جان خود را از دست دهند.

وجود بافت‌های فرسوده و ناکارآمد را باید به‌عنوان یکی از معضلات جدی و مهم بسیاری از شهرها و به مثابه زخمی بر سیمای شهری دانست که نوسازی آن نیازمند صرف هزینه‌های گزاف و قابل توجهی است.

محله قطارچیان، آغه زمان، قلعه چهارلان، سرتپوله، چهارباغ و... از جمله محلات قدیمی شهر سنندج هستند. محلاتی با کوچه های باریک و خانه های کاه گلی بلند که ازعصر صفوی، قاجار و اوایل پهلوی به یادگار مانده اند. قطارچیان، قدیمی ترین محله شهر سنندج به شمار می آید که قدمت آن به دوره زندیه بر می گردد.

15 تا 16 درصد شهر سنندج جزو بافت فرسوده به شمار می آیند

کیومرث حبیبی، از کارشناسان شهرسازی استان کردستان درباره شرایط بافت های فرسوده می گوید: براساس یکی از معیارهای شورای عالی شهرسازی و معماری سال 84، سه معیار اصلی تحت عنوان نفوذناپذیری به منظور عرض معابر کم و ناپایداری در مصالح ساختمانی به عنوان بافت فرسوده قلمداد می شود.

وی با عنوان این که کمتر از 15 تا 16 درصد شهر سنندج جزو بافت فرسوده به شمار می ایند، افزود: تمرکز دانه بندی این بافت ها آنچنان ریز و سخت است که 50 درصد جمعیت یعنی بیش از 200 هزار نفر در این بافت ها زندگی می کنند.

کارشناس شهرسازی به مسائل زندگی در بافت های فرسوده استان کردستان اشاره کرد و گفت: مردمان این محلات با کمبود تأسیسات و خدمات لازم، کمبود زیرساخت های شهری و مهم تر از آنها در بحث مسائل ترافیکی و دسترسی نیز با مشکل روبرو اند اما این معضلات در بافت های جدید شهری کم تر مشاهده می شود.

به گفته وی خوشبختانه از نظر طرح و برنامه مسائلی وجود ندارد، اما در حوزه اجرایی از جمله در بحث تخصصی، نبود اعتبار و مسائل بازپرداخت وام ها مانند سود زیاد و مبلغ کم، مسائل متعددی وجود دارد.

حاشیه نشینی و بافت های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی ها

معاون مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی کردستان گفت: در حال حاضر 51 درصد از جمعیت شهری استان کردستان در محلات ناکارآمد و بافت فرسوده شهری سکونت دارند.

مصطفی رضایی با اشاره به وضعیت نامناسب نواحی منفصل شهری در سنندج، کمبود فضای آموزشی، فضای سبز، اماکن تفریحی را مهم‌ترین مشکلات مردم این مناطق برشمرد.

وی به اجرای عملیات اجرایی 61 پروژه در 8 شهر استان اشاره کرد و افزود: منبع آب 2 هزار متر مکعبی نایسر و مدرسه این ناحیه، اجرای طرح آب و فاضلاب قلعه قروه و تازه آباد سقز، از پروژه‌هایی است که اجرایی شده است.

رضایی همچنین اجرای 20 پروژه بهسازی معابر با بیش از 20 میلیارد تومان اعتبار را از دیگر طرح‌های در دست اقدام در مناطق هدف استان برشمرد.

معاون مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی کردستان با بیان اینکه به صاحبان واحد‌ها در بافت‌های فرسوده، تسهیلات 300 میلیونی با کارمزد 9 درصد تعلق می‌گیرد.

رضایی گفت: متقاضیان با مراجعه به سامانه شرکت بازآفرینی شهری ایران و ثبت نام الکترونیکی، نسبت به دریافت این تسهیلات اقدام کنند.

روند کُند نوسازی بافت های فرسوده در طی سال های اخیر باعث شده تا همه ساله دولت ها با اختصاص تسهیلات نوسازی با این تصور که مشکل بافت فرسوده را وام حل خواهد کرد به این سمت حرکت کرده و حجم زیادی از اعتبارات بانکی را به این سمت کشانده و طبق آمارهای منتشر شده موفقیتی در این مسیر کسب نشده است.

بر اساس قانون مقرر شده است که سالانه 10 درصد از بافت فرسوده احیاء و بازسازی شود اما آمارهای موجود از میزان بافت فرسوده در کشور نشان می دهد که نوسازی 70 هزار هکتار بافت فرسوده علاوه بر برنامه ریزی دقیق به یک اعتبار مناسب از سوی دولت نیاز است.

انتهای پیام /

حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد 2
حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد 3
حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد 4
حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد 5
حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده سهم 51 درصد کردستانی‌ها / چند صدایی هایی که نتوانست ناجی بافت‌های تاریخی باشد 6