حل مسائل اجتماعی با کمک جهادیِ مردم / نقش پیشرانی بانوان را جدی بگیریم
مسئول مرکز نوآوری ستاد پیشرفت جامع منطقهای ستاد اجرایی فرمان امام تاکید کرد که در حال حاضر بسیاری از مسائل اجتماعی، از طریق خود مردم و بهصورت جهادی حل میشود.
به گزارش ایسنا، محسن دنیوی در چهارمین دورهمی فعالان حوزه نوآوری اجتماعی با موضوع «جهادگران و نقش آنها در حل مسائل کشور» با اشاره به اینکه بحث درباره جهادگران و نقش آنها در حل مسائل کشور اهمیت بسیار زیادی دارد گفت: مشارکتهای اجتماعی اصل کار جهادگران است؛ به طوری که همین حالا هم بسیاری از مسائل اجتماعی، از طریق خود مردم و بهصورت جهادی حل میشود.
وی افزود: حضور جهاد گران خودش نمونهای از نوآوریهای اجتماعی است. بهتر است به این نکته اشارهکنیم که رهبر معظم انقلاب سال 1387 را به نام سال نوآوری و شکوفایی نامگذاری کرد؛ این نامگذاری و حرکت به سمت این مفهوم، خودش بزرگترین نوآوری بود.
دنیوی سالهای دفاع مقدس را بهعنوان نوآوریهای اجتماعی، یادآور شد و اظهار کرد: اگر خوب دقت کنیم متوجه خواهیم شد که سالهای دفاع مقدس به نوآوریهای اجتماعی گره خورده است، آن موقع ارتش بهتنهایی توانایی اداره جنگ را نداشت؛ این شد که مردم به صحنه آمدند. جذب نیروهای مردمی، تشکیل بسیج و پشتیبانی نیروهای مردمی خودش نوآوری اجتماعی بسیار مهمی بود.
دنیوی به تشکیل جهاد سازندگی بهعنوان یکی از نوآوریها در یک مقطع خاص اشاره کرد و گفت: طی برآورد و بررسی آمار و ارقام، عملکرد جهاد سازندگی در یک بازه 10 ساله برابری میکند با طول عمر سه دولت. زیرا نحوه فعالیت جهاد اینگونه بود که کمتر روابط بوروکراتیک در آن وجود داشت و کارها بیشتر با مشارکت مردم و داوطلبانه انجام میشد.
در ادامه این نشست، مهدی مسکنی، معاون تعاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی با بیان اینکه به نظر من هر جا که مبارزه وجود دارد نوآوری همانجا اتفاق میافتد گفت: هرجایی اختلاف جریان فکری وجود دارد خلاقیتها هم همانجا ظهور و بروز پیدا میکنند. جهادیها همیشه با محدودیتها و نظام مسائل مواجه بودند. کارهای جهادی همیشه اینطور پیش رفته که باید مسائل را حل کنند. هر طور شده باید راهحل پیدا کنند. آموزشهای جهادیها اغلب میدانی است چون همیشه در میدان عمل هستند. پس اولین گام آنها تشخیص مسئله است.
وی اضافه کرد: جهادیها آدمهای شهودی هستند. من معتقدم کار مردم را باید به مردم سپرد. هیچکسی مسئله را آنطور که باید نمیتواند حل کند مگر اینکه جهادیها خود مردم را در حل مسئله دخیل کنند و این فقط در بستر اعتمادسازی مهیا میشود. حالا سؤالم این است آیا مردم به دولت اعتماد دارند؟ خیر ندارند! چون از مردم میخواهند در بورس سرمایهگذاری کنند آنوقت بورس سقوط میکند. چون به مردم میگویند سکه نخرید سکه ارزان میشود و بعد سکه گران میشود. مردم فقط به خودشان اعتماد میکنند. چون مردم جریان متصل و جریان تپنده کشور هستند؛ اصل سرمایه کشور به دست مردم است.
مسکنی با بیان اینکه در کشورهای اروپایی هم گروههای داوطلب کمک وجود دارند، اما این گروهها کارهای کوچک انجام میدهند و دولت آنها کارهای بزرگ را گفت: اما در کشور ما دولت مثل مردم، کارهای کوچک را انجام میدهد و کارهای بزرگ روی زمین میماند.
همچنین در این نشست زینب اختری، مدیرکل امور زنان و خانواده وزارت کشور به موضوع نقش زنان در جهاد اشاره کرد و گفت: در دوران دفاع مقدس، نقش زنان بهعنوان پشتیبان مطرح شد. حالا چیزی که امروز در جنگ نرم مطرح میشود پیشرانی بانوان است. مثل نقشهای تربیتی، سبک زندگی و نحوه استفاده از فضای مجازی که بسیار پراهمیت است و ظرفیت بسیار زیادی برای سوءاستفاده دشمن دارد.
وی افزود: ما در تعارض نقشهایمان ماندهایم. باید نقش پیشرانی بانوان را جدی بگیریم. برای حل مسئله، زاویه نگاه خانمها و آقایان هر دو لازم و مکمل است چون نگاهشان به حل یک مسئله باعث میشود همه زوایا سنجیده شود و به بهترین شیوه حل مسئله صورت بگیرد.
زهرا فرهادی، جهادگر و متخصص زنان و زایمان به اقدامات خوب نوآوران اجتماعی در بستر فعالیتهای جهادی اشاره کرد و گفت: حدود 10 سال است که در حوزه جهادگران فعالیت میکنم و بعد از کسب تجربه یک سالی است که گروه جهادی مستقل را ترتیب دادهایم. گروه جهادی در حوزه کارآفرینی، مسائل قرآنی، تربیتی و فرهنگی در مناطق مختلف کشور فعالیت میکند و در این مدت به این نتیجه رسیدیم که نقطه عطف فعالیتهای جهادگران باید تقویت و حفظ تحکیم خانوادهها در شهرها و روستاها بهخصوص شهرهای مرزی باشد.
ابراهیم نورمحمدی، مسئول قرارگاه تحول اجتماعی در بنیاد خاتم نیز به خطای تاریخی که از قبل از انقلاب تاکنون صورت گرفته است اشاره کرد و گفت: ما حضور مردم را فقط در موارد خاصی مثل انتخابات تشویق کردیم و در بقیه موارد از مردم خواستیم که فقط تماشاچی باشند. گفتیم شما کنار بنشینید ما برایتان کار میکنیم مردم باید برای حل مسائل به جامعه برگردند. نباید بهنظام همسایگی، خانواده و جامعه صدمهای وارد شود به همبستگی اجتماعی نباید صدمهای وارد شود.
وی افزود: مردم، جهادگران و نظام حاکمیت بهعنوان سه ضلع باید کنار هم باشند تا مردم دلگرم شوند و طی سنت الهی از مال و جان و محبتشان برای حل مسائل جامعه مایه بگذارند.
در پایان این نشست، محمد حیدری، دبیر اجرایی نخستین رویداد ملی نوآوری اجتماعی (نوپیا) اعلام کرد که رویداد نوپیا در 12 اسفند سال 1400 با حمایت ستاد نوآوریهای اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام در سالن همایشهای برج میلاد برگزار خواهد شد. در این دورهمیها با عنوان دورهمی فعالان حوزه نوآوری اجتماعی؛ شرکتکنندگان با یکدیگر به بحث و تبادلنظر درباره چگونگی همافزایی در انجام فعالیتها و یافتن راهی برای حل مسائل خواهند پرداخت.
حیدری با دعوت از فعالان و علاقهمندان دارای ایده برای حضور و ثبتنام در رویداد ملی نوپیا تأکید کرد: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، دورهمیها تا زمان برگزاری رویداد به شکل تدریجی برگزار خواهد شد که علاقهمندان میتوانند با ورود به پایگاه اینترنتی www.noupia.ir نسبت به ثبتنام و شرکت در دورهمیها و رویداد ملی اقدام کنند.
انتهای پیام