حمایتهای زمستانی از پرندگان و حیات وحش در گیلان
رشت - ایرنا - همزمان با سرد شدن و برودت هوا در گیلان اقداماتی چون لانه سازی برای پرندگان، دانه پاشی و توزیع علوفه و دان در حیات وحش در راستای فرهنگ سازی، آموزش و کمک به پرندگان و جانوران در گیلان آغاز شده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت و محیط زیست گیلان برای حمایت از پرندگان در فصل سرد زمستان 40 لانه برای گونههای مختلف پرندگان، با همکاری دانش آموزان در پارک ملت رشت جانمایی شد.
بنابه این گزاراش این لانه ها برای گونههای مختلف پرنده از قبیل گنجشک، دم جنبانک، سار، جغد، چرخ ریسک، زاغ و کلاغ که قبلا ساخته شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان در این مراسم با تاکید بر تشویق شهروندان به سالم نگه داشتن محیط زیست، گفت: اجرای این نوع برنامهها باید به گونهای باشد که همه شهروندان بتوانند در آن مشارکت داشته باشند.
رضا زمانی افزود: پرندگان در طراوت و شادابی محیط زیست نقش بسزایی دارند و حمایت دوستداران محیط زیست از آنها باعث افزایش انگیزه در بین دیگر شهروندان خواهد شد. برای ساخت هر لانه به صورت میانگین، 80 تا 100 هزار تومان هزینه شده است.
دانه پاشی برای پرندگان در حیات وحش با توجه به برودت هوا و بارش برف، دانه پاشی برای پرندگان در پناهگاه حیات وحش سلکه صومعه سرا انجام شد. محیط بانان یگان حفاظت محیط زیست صومعه سرا با دانه پاشی 300 کیلوگرم دانه در پناهگاه حیات وحش یادشده در تهیه غذا برای پرندگان کمک کردند.
پرندگان در روزهای زمستان نیازمند کمک و حمایت بیشتر مردم برای گذراندن روزهای سخت برفی هستند و با توجه به اینکه در روزهای سرد برفی مواد غذایی کم می شود پرندگان و سایر حیوانات به مناطق مسکونی نزدیک می شوند.
توزیع علوفه خشک در حیات وحش رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سیاهکل با اشاره به آغاز فصل سرما گفت: اکیپهای ثابت و سیار یگان حفاظت محیط زیست در منطقه علاوه بر کار حفاظت از حیات وحش به توزیع علوفه خشک و دان برای حیات وحش مشغول هستند.
به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست گیلان، لطیف جواهر دشتی گفت: با شروع موج سرما و بارش برف در ارتفاعات منطقه شکار ممنوع دیلمان و درفک و با توجه به برودت هوا به منظور حفاظت و حمایت از گونههای جانوری و جلوگیری از نزدیک شدن حیات وحش به جاده ها و روستاهای اطراف، برنامههای حفاظتی و مراقبتی ویژهای برنامه ریزی و اجرا و با احتمال نزدیک شدن حیات وحش به نواحی مسکونی، برنامههای گشت و پایش منطقه با جدیت و توان بیشتری از سوی ماموران مستقر در پاسگاه محیط بانی آغوزی دنبال میشود.
وی همچنین بیان کرد: برنامههای مراقبتی و حفاظتی از طبیعت و حیات وحش، بخش عظیمی از فعالیتهای گشت و کنترل تا برنامههای حمایتی را شامل میشود که محیط بانان با توجه به شناخت و تجربه طولانی مدت، با یک برنامهریزی میان مدت و با حضوری گسترده و مداوم این اقدامات را عملیاتی و اجرایی میکنند.
جواهر دشتی افزود: در این گشت و کنترلهای شبانه روزی گروههای ثابت و سیار یگان حفاظت محیط زیست در منطقه علاوه بر کار حفاظت از حیات وحش به توزیع علوفه خشک و دان برای حیات وحش مشغول هستند.
محیط زیست استان درحال حاضر با 170 نفر محیطبان محافظت میشود که با توجه به حساسیت و تنوع بینظیر و مناطق گسترده تحت مدیریت اگر حمایت همه مردم و همکاری دستگاه قضایی و نیروی خدوم و زحمتکش انتظامی همراه نباشد بی شک محیط بانان استان در این راه با مشکلات فراوانی مواجه خواهند شد که 141 شهید 300 جانباز در کشور گواه آن است.
گیلان دارای ظرفیتهای ملی و جهانی است؛60 گونه پستاندار چون پلنگ، شوکا (گوزن مینیاتوری) خرس قهوه ای و فک بخشی از تنوع زیستی استان است؛ پرندگان یکی از مهمترین شاخص های حیات وحش در دنیاست تعداد 533 گونه پرنده در ایران داریم که 60 درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده می شود؛ 20 ایستگاه تالابی و سه تالاب مهم بین المللی تالاب انزلی، پارک ملی بوجاق و امیرکلایه پذیرای پرندگان مهاجرهستند. تالاب ها از ارزشمند ترین منابع طبیعی استان هستند و زیستگاه صد ها هزار پرنده در سال هستند. با آغاز فصل پائیز وآغاز فصل کوچ مرغان مهاجر، گیلانیان در آسمان این خطه شکوه پرواز بیش از 200 هزار پرنده مهاجر را به تماشا می نشینند. مهاجرت پرندگان از عرض های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی، همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی در این مناطق به تالاب های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب های استان می مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می کنند. شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از 81 گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است. پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در سطح حدود 30 هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می کنند. استان گیلان که در اقلیم معتدل خزری قرار دارد، با برخورداری از بارش سالانه بیش از یک هزار و 200 میلیمتر باران و فراوانی آب بندان های طبیعی و منابع غذایی، بخش مهمی از کریدورهای مهاجرت پرندگان را تشکیل می دهد. تالاب های امیرکلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند