شنبه 29 دی 1403

خطرات پودر‌های موبر؛ مراقب آرسنیک واجبی‌ها باشید

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
خطرات پودر‌های موبر؛ مراقب آرسنیک واجبی‌ها باشید

پودر موبر یا واجبی که در طب سنتی به آن نوره گفته می‌شود، فراورده‌ای پودری شکل به رنگ سفید با بوی بسیار تند و نامطبوع است که از زمان‌های قدیم تا به امروز از کاربرد موزدایی آن استفاده می‌شود. این پودر ترکیبی از آهک و زرنیخ است. زرنیخ همان آرسنیک سمی و کشنده است که همراه با آهک خاصیت خورندگی و موزدایی دارد.

یک متخصص علوم و صنایع غذایی گفت: مهمترین نکته‌ای که ممکن است خیلی افراد از آن بی‌خبر باشند وجود ارسنیک در پودر‌های موبر بی نام و نشانی است که در ایران به اسم واجبی و در طب سنتی با نام نوره شناخته می‌شوند. این پودر‌ها حاوی ترکیب آهک و زرنیخ هستند که زرنیخ چیزی نیست جز سولفید ارسنیک که از نوع معدنی و خطرناک است.

به گزارش خبرآنلاین، پودر موبر یا واجبی که در طب سنتی به آن نوره گفته می‌شود، فراورده‌ای پودری شکل به رنگ سفید با بوی بسیار تند و نامطبوع است که از زمان‌های قدیم تا به امروز از کاربرد موزدایی آن استفاده می‌شود. این پودر ترکیبی از آهک و زرنیخ است. زرنیخ همان آرسنیک سمی و کشنده است که همراه با آهک خاصیت خورندگی و موزدایی دارد.

خوب است بدانید زرنیخ موجود در واجبی باعث شده که این محصول نوعی ماده آرایشی سمی محسوب شود. البته امروزه در واجبی‌های طرح جدید و کارخانه‌ای از سولفید یا باریوم سولفات به عنوان جایگزین ارسنیک استفاده می‌شود. اما جالب است بدانید در فضای مجازی برخی از عطاری‌ها و افراد منتسب به طب سنتی، فواید درمانی نوره را به داشتن زرنیخ آن می‌دانند و حتی با ادعای خواص درمانی و فواید ضدسرطانی زرنیخ (ارسنیک!)، افراد را به استشمام بو و استعمال واجبی‌های حاوی زرنیخ بر روی پوست تشویق می‌کنند.

این نوره‌های ناسالم

دکتر نسرین مویدنیا، متخصص علوم و صنایع غذایی در گفتگو با خبرآنلاین می‌گوید: مهمترین نکته‌ای که ممکن است خیلی افراد از آن بی‌خبر باشند وجود ارسنیک در پودر‌های موبر بی نام و نشانی است که در ایران به اسم واجبی و در طب سنتی با نام نوره شناخته می‌شوند. این پودر‌ها حاوی ترکیب آهک و زرنیخ هستند که زرنیخ چیزی نیست جز سولفید ارسنیک که از نوع معدنی و خطرناک است. این پودر‌های موبر بی‌نام و نشان که بیشتر توسط افراد سودجو در مراکز نامعتبر عرضه می‌شوند، اغلب به شکل غیراستاندارد و غیرمجاز در ایران، هند و آسیای شرقی تولید و نه تنها از طریق استنشاق بلکه تماس پوستی می‌توانند سبب بروز بیماری‌های سرطان‌زای ریه و پوست شوند. البته انواع داروخانه‌ای و مجوزدار این پودر‌ها حاوی ارسنیک نبوده و باید طبق دستورالعمل مصرفی استفاده شوند. بد نیست بدانید مرگ موش نیز حاوی اکسید خطرناک ارسنیک است و در هنگام تله‌گذاری باید نهایت دقت انجام شود.

خطرات آرسنیک معدنی

ارسنیک یک فلز سنگین و سمی و خطرناک است. این ترکیب به طور طبیعی در آب، هوا، خاک و حتی در گیاهان و حیوانات به واسطه آلودگی وجود دارد و ما می‌توانیم به شکل‌های مختلفی در معرض خطرات این فلز قرار گیریم. اصولا ارسنیک دو نوع معدنی و غیرمعدنی دارد که نوع معدنی آن بسیار خطرناک و سرطان‌زا و در واجبی‌ها بکار می‌رود، اما نوع غیرمعدنی، خطرات کمتری نسبت به نوع معدنی آن دارد.

خطر ناشی از ارسنیک به حدی زیاد و تهدیدکننده است که از طرف انجمن سرطان آمریکا به وضوح به نقش این فلز سنگین در بروز سرطان ریه، مثانه، پوست، کلیه، کبد و پروستات اشاره شده است. بر این اساس انواع پودر‌های موبر را از مراکز معتبر و داروخانه‌ها که مندرج به نام محصول، ادرس کارخانه و دارای گواهی وزارت بهداشت است خریداری کنید.

از دست ندهید

کیک عسل لهستانی، کیک عصرانه خاص و خوشمزه 

طرز تهیه ترشی هفت رنگ؛ یک چاشنی خوشمزه و چشم‌نواز!

املت زیتون، یک صبحانه خوشمزه و لاکچری!

پیله دبیج، خورش خوشمزه و اصیل گیلانی