پنج‌شنبه 6 اردیبهشت 1403

خواسته‌های رئیس جمهور تاجیکستان از پوتین در سفر به مسکو

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خواسته‌های رئیس جمهور تاجیکستان از پوتین در سفر به مسکو

مسکو - ایرنا - درگیری های مرزی با قرقیزستان و افزایش ناامنی در مرزهای طولانی تاجیکستان و افغانستان دوشنبه را به شدت نگران کرده است از این روز به گفته منابع رسانه ای مهمترین محورهای دیدار امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان با ولادیمیر پوتین همتای روس اش در پشت درهای بسته همین دو موضوع بوده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان شنبه (18 اردیبهشت) درسفری چند ساعته به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین همتای روسی اش بحران امنیتی در مرزهای طولانی اش با افغانستان و همینطور قرقیزستان را مطرح و همچنین تسهیل مهاجرت کاری شهروندان تاجیک و لزوم افزایش پروازهای بین دو کشور را خواستار شده است.

امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان در دیدار با ولادیمیر پوتین همتای روس خود در مسکو گفت تاجیکستان فقط با مذاکره مسائل مرزی با قرقیزستان را حل خواهد کرد. از نظر رحمان، موقعیت قوی تاجیکستان حل و فصل مسائل مرزی با قرقیزستان از طریق "گفت و گوهای صلح" است.

مسائل مرزی بین تاجیکستان و قرقیزستان در 28 و 29 آوریل (8 و 9 اردیبهشت) در مسکو مورد بحث قرار گرفت، زمانی که درگیری مسلحانه در مرز تاجیکستان و قرقیزستان آغاز شد، ده ها کشته و صدها نفر از هر دو طرف زخمی شدند و یکدیگر را مقصر درگیری ها دانستند.

روسای جمهور در 8 ماه می (18 اردیبهشت) در کرملین دیدار و گفت و گوهای خود را پشت درهای بسته بدون حضور روزنامه نگاران و سایرین برگزار کردند. امامعلی رحمان در جریان گفت و گوها با پوتین همچنین در مورد افزایش تعداد پروازها بین دو کشور و تأمین امنیت مرز تاجیکستان و افغانستان پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی بحث و تبادل نظر کرد.

رحمان در دیدار با پوتین، از وضعیت امنیتی افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور ابراز نگرانی کرد و خواستار کمک در تقویت حفاظت از مرزهای تاجیکستان با افغانستان شد.

امامعلی رحمان اوضاع امنیتی افغانستان را "تأسف بار و عمیقا نگران کننده" خواند و خاطرنشان کرد که مرز تاجیکستان با افغانستان یعنی همان مرز جنوبی کشورهای مشترک المنافع (CIS) و سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) بحرانی است و خواستار "اجرای عملی تصمیمات قبلی " در این مورد شد.

جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان و مولداوی اعضای کشورهای مشترک المنافع (CIS) هستند، ترکمنستان عضو همکار و افغاسنتان و مغولستان هم ناظران این سازمان هستند.

سازمان پیمان امنیت جمعی یک ائتلاف نظامی منطقه‌ای با عضویت کشورهای روسیه، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، ارمنستان و بلاروس است. افغانستان و صربستان اعضای ناظر این سازمان هستند و کشورهای جمهوری آذربایجان، گرجستان و ازبکستان اعضای سابق این سازمان هستند که از آن خارج شده‌اند.

اشاره امامعلی رحمان به تصمیمات "قبلا اتخاذ شده" در راستای وعده های مسکو برای تأمین سلاح و مهمات ارتش تاجیکستان و مرزبانان است که هنوز به طور کامل اجرا نشده است.

در همین رابطه ولادیمیر پوتین با اشاره به پایگاه 201 نظامی روسیه در تاجیکستان گفت که ما در تلاش هستیم این پایگاه و ارتش تاجیکستان را تقویت کنیم. "ما یک برنامه خوب در این زمینه داریم که چند سال به طول خواهد انجامید. "ما تمام تلاش خود را برای اطمینان از اجرای به موقع این برنامه انجام خواهیم داد. "

این پایگاه 7 هزار سرباز روسی را در خود جای داده و طبق توافق بین تاجیکستان و روسیه حق فعالیت تا سال 2042میلادی را دارد. روسیه و تاجیکستان خود را شرکای راهبردی می نامند و مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر یکی از مهمترین زمینه های همکاری نظامی بین دو کشور است. گروه های مخالف در تاجیکستان می گویند حضور نظامی روسیه تضمین کننده دولت رحمان است.

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه، گفت: روسیه از تاجیکستان در برابر تهدیدهای امنیتی از جانب افغانستان دفاع و حمایت می کند.

وی خطاب به رحمان افزود: وضعیت این کشور شما را بسیار نگران می کند که نگرانی بجا است.

رئیس جمهوری تاجیکستان در دیدار با ولادیمیر پوتین همچنین موضوع مهاجرت کاری شهروندان تاجیکستان را مورد بحث قرار داد و بر لزوم افزایش تعداد "راه های هوایی بین دو کشور" تأکید کرد. تاکید بر افزایش تعداد پروازها بین تاجیکستان و روسیه است، در حالی که در حال حاضر فقط دو پرواز در هفته بین دوشنبه و مسکو انجام می شود.

به دلیل محدودیت های بیماری همه گیر، پروازهای منظم بین دو کشور بیش از یک سال است که به حالت تعلیق درآمده و مهاجران کار تاجیک را در شرایط سختی قرار داده است. با افتتاح تنها مسیر هوایی منظم و مرز روسیه برای شهروندان تاجیکستان، مهاجران به دفاتر فروش بلیط مراجعه کرده اند. آنها اکنون یک سال است که از بیکاری رنج می برند و بسیاری می خواهند به کار خود در روسیه برگردند.

در همین رابطه، ولادیمیر پوتین گفت که بخش های مختلف اقتصاد روسیه به نیروی انسانی نیاز دارند. با این حال، وی تأکید کرد که تاجیکستان نیز از این روند سود می برد. "مردم (مهاجران کار تاجیک) کمک های زیادی از روسیه برای تأمین هزینه های خانواده خود می کنند. "من فکر می کنم این یک روند بسیار مثبت است. "

امامعلی رحمان رییس جمهوری تاجیکستان نیز در این دیدار با بیان اینکه روابط روسیه و تاجیکستان در همه عرصه ها در حال گسترش است، افزود: مسکو شریک اصلی تجاری و اقتصادی ما است و روابط در عرصه انسانی و فرهنگی در حال گسترش است.

*س_برچسب‌ها_س*
خواسته‌های رئیس جمهور تاجیکستان از پوتین در سفر به مسکو 2
خواسته‌های رئیس جمهور تاجیکستان از پوتین در سفر به مسکو 3
خواسته‌های رئیس جمهور تاجیکستان از پوتین در سفر به مسکو 4