چهارشنبه 7 آذر 1403

خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری

از گذشته تاکنون بانوان کردستانی هرساله در دو ماه اول فصل بهار، نسبت به خرید گیاهان خوراکی به دلیل خاصیت‌های درمانی و دارویی اقدام کرده و حتی آنها را برای فصل‌های دیگر سال نیز به روش‌های مختلف ذخیره و نگهداری می‌کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، آب هر جا که باشد، نامش را هر چه که بگذاریم مقدس است که چشم آدمیان به آن روشن می شود و قلب شادمان زمین از دل دردمندش، گل های رنگین بیرون داده است. باد که می وزد گل ها، سبزه ها و دشت شقایق ها به رقص درمی آید.

کسی نمی داند اولین سبزه چگونه سر از خاک برداشت، اما زمین خوشحال از این اعتماد، کوله های مردان دیار کردستان را پر از تره، پونه، ریواس، کنگر و پیچک همدلی می کند. آری با خود می برند تا سفره خانه ای رنگین و یا دردی، درمان شود. گیاهان بهاری به شهر رسیده اند، دستارهایی که پای رفتن به کوه را ندارند و یا وقتی برای ملاقات بهار نداشته اند.

هر ساله در فصل بهار، قسمتی از سبد غذایی مردم را همین گیاهان خودروی کوهستان تشکیل می دهد و مردم علاوه بر پخت غذاهای مختلف از خواص دارویی آنها نیز غافل نیستند.

امروز در گوشه و کنار شهرهای کردستان هر کجا که چشم کار می‌کند وانت‌بار و یا مغازه‌هایی است که پر از گیاهان بهاری است و مردم را برای خرید پای ترازو می‌کشاند، بازار گیاه‌فروشان در سنندج هم در این روزهای بهاری داغ و پررونق است.

خیلی از مغازه‌ها در اطراف میدان انقلاب و بازار میوه فروشان در فردوسی با آغاز فصل رویش گیاهان بهاری مشاغل خود را به فروش گیاهان بهاری تغییر می‌دهند و بازار گرمی را برای خود ایجاد می‌کنند.

با توجه به شرایط اقتصادی نامساعد و گران بودن محصولات پروتئینی، گیاهان بهاری در این فصل می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت و مرغ باشد.

زمین گویی در زمستان خوابی شیرین دیده بود که در بهار به گلهای هفت رنگ تعبیر شده است.

از گذشته تاکنون بانوان کردستانی هرساله در دو ماه اول فصل بهار نسبت به خرید گیاهان خوراکی به دلیل خاصیت‌های درمانی و دارویی اقدام کرده و حتی برای فصل‌های دیگر سال نیز به روش‌های مختلف نگهداری می‌کنند.

غذایی مقوی بدون گوشت و مرغ

فاطمه حسین پناهی بانوی 73 ساله ی کردستانی در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: با آغاز فصل بهار شور و شوق مردم برای غذای بهاری با استفاده از این گیاهان خودرو افزایش پیدا می کند و می توان با استفاده از آن انواع غذاهای مقوی را بدون مرغ و گوشت درست کرد.

وی گفت: گیاهان بهاری از خانواده سبزیجات و دارای فیبر بوده و برای عملکرد دستگاه گوارش بسیار خوب هستند و همانطور که متخصصان تغذیه نیز می گویند دارای کالری کم هستند برای کسانی که دارای اضافه وزن یا بیماری های کبدی و قند خون باشند، مفید است.

رویش بیش از 2 هزار گونه گیاهی در کردستان

سعدی نقشبندی، مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در این خصوص اظهار داشت: استان کردستان از شرایط آب و هوایی، پراکنش بارندگی مناسب و تنوع گونه‌ای بی‌نظیری برخوردار بوده که به بهشت گمشده گیاه‌شناسان معروف است. تنوع اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی زاگرس موجب شده که این منطقه زادگاهی برای رویش بیش از 2 هزار گونه گیاهی باشد و اکثر مردم این دیار نیازهای غذایی خود را از گیاهان بهاری تامین می‌کنند.

وی افزود: برداشت‌های بی‌رویه در سالهای اخیر این ذخایر ارزشمند ژنتیکی را در معرض نابودی قرار داده و چه بسا بسیاری از آنها در خطر انقراض قرار دارند باید برداشت از آنها از بالای سطح خاک به صورتی انجام شود که پیاز، پیازچه یا ریشه در داخل خاک باقی مانده تا هم ساختار خاک حفظ شود و هم اندام‌های زایشی و رویشی این گیاهان حفظ شود.

نقشبندی خاطر نشان کرد: بر اساس سیاست‌های حفاظت، احیا و بهره‌برداری سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور، بهره‌برداری تجاری و برداشت پیاز گیاهان مرتعی ممنوع و نا آگاهی در چگونگی برداشت، زوال تدریجی و تخریب مراتع را به‌دنبال دارد.

وی با تأکید بر ضرورت خودداری از برداشت این گیاهان بهاری گفت: برخی از مصرف‌کنندگان و بهره‌برداران به‌خاطر عدم آگاهی، نسبت به برداشت بی‌رویه و غیر اصولی این گیاهان اقدام می‌کنند در حالی‌که ممکن است گیاه مراحل تکامل خود را طی نکرده باشد.

مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان کردستان تصریح کرد: خانواده‌ها باید به اندازه نیاز مصرف خانواده خود و با مقادیر بسیار کم و با رعایت اصول گیاهان را برداشت کنند تا به رویشگاه‌ها و ریشه یا بذر گیاهان آسیب وارد نشود.

خواص برخی خواص گیاهان خوراکی به این شرح است:

ریواس

ریواس مقوی معده بوده و جگر را از گرمای زیاد مصون می دارد، شیره آن را اگر با گل بنفشه و گیاه شنگ بجوشانیم برای دفع سنگ صفرا و سنگ مثانه مفید است.

گیلاخه

گیاهی با خاصیت ضد عفونی کننده روده‌ها بوده و برای معالجه رماتیسم و بیماریهای کبدی مفید است و ضماد آن برای نرم کردن ورمها مفید است و ترشح ادرار را زیاد می‌کند.

کنگر

ضدعفونی کننده، اشتهاآور، تب بر و هضم کننده غذاست و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می شود، برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و قلب را نیز تقویت می کند. کنگر همچنین در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.

انتهای پیام /

خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری 2
خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری 3
خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری 4
خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری 5
خوان نعمت‌های بی دریغ؛ با عطر دلپذیر گیاهان بهاری 6