«خودنویس» از ابتدا تا پایان نوشتن کنار نوقلم است

دبیر ششمین دوره مسابقه داستاننویسی «خودنویس»، با اشاره به حمایت این مسابقه داستاننویسی از تمام نویسندههای نوقلم، به همراهی از ابتدا تا زمان انتشار اثر اشاره کرد.
دبیر ششمین دوره مسابقه داستاننویسی «خودنویس»، با اشاره به حمایت این مسابقه داستاننویسی از تمام نویسندههای نوقلم، به همراهی از ابتدا تا زمان انتشار اثر اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، مسابقه سالانه داستاننویسی خودنویس با همکاری نشر صاد برگزار میشود و شرکتکنندگانی از سراسر کشور دارد. علیالله سلیمی، دبیر ششمین دوره این رویداد فرهنگی، از نویسندگان شناختهشدهای است که فعالیت خود را از اواخر دهه هفتاد با شرکت در کلاسهای داستاننویسی حوزه هنری آغاز کرد. داستانهای اولیه او در نشریات ادبی آن زمان به چاپ رسید و اولین مجموعه داستان مستقل وی با عنوان «زنی شبیه حوا» در سال 1384 منتشر شد. دومین مجموعه داستان او با عنوان «باران جنوب» در سال 1387 نامزد دریافت جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور در بخش داستان دفاع مقدس بود.
سلیمی بیش از 30 عنوان کتاب شامل مجموعه داستان کوتاه، رمان و زندگینامه داستانی در کارنامه خود دارد. وی در سال 1388 به عضویت انجمن قلم ایران درآمده و شش دوره بازرس این انجمن بوده است. فعالیت روزنامهنگاری او نیز از اوایل دهه 70 آغاز شده و از سال 1382 تاکنون در روزنامه همشهری مشغول به کار است. همزمان در این سالها به عنوان کارشناس کتاب و منتقد ادبی با مراکز نشر، محافل ادبی و رسانههای کشور همکاری مستمر دارد. مشروح گفتوگوی اختصاصی سلیمی با مهر را درباره جزئیات و اهداف ششمین دوره مسابقه خودنویس در ادامه میخوانید:
تمرکز بر ظرفیتهای روایت ایرانی
علیالله سلیمی در مورد اهداف و برنامههای این دوره از مسابقه داستاننویسی خودنویس گفت: برنامههای این دوره در راستای اهداف و سیاستهای کلی این رویداد فرهنگی است که از زمان تأسیس تا به امروز، چارچوبهای مشخصی برای آن تعریف شده است. این اهداف در موضوعات تعیینشده و نحوه تعامل با نویسندگان شرکتکننده کاملاً مشهود است.
وی افزود: رویکرد کلی، توجه نویسندگان به ظرفیتهای روایت ایرانی است که در محورهای موضوعی گوناگون مانند عزت و اقتدار ملی، استقلال و خودباوری، حماسهها و اسطورههای بومی، رشادتهای اقوام غیور ایرانی و زنان بزرگ ایرانزمین قابل تعریف است. این مضامین کلیدی در اغلب دورهها تقریباً ثابت بوده و شرکتکنندگان میتوانند بر اساس این موضوعات طرح و داستان ارائه کنند. البته در هر دوره، در کنار این مضامین، برخی موضوعات تازه و بهروز که با شرایط روز جامعه ارتباط دارد، تعریف میشود و امسال موضوع آزاد نیز به مجموع موضوعات مسابقه اضافه شده تا شرکتکنندگان بتوانند در دایره وسیعتری از مضامین در این مسابقه شرکت کنند.
دستاوردهای دورههای قبل و اهمیت حمایت از نوقلمان
دبیر مسابقه خودنویس با اشاره به دستاوردهای دورههای قبلی بیان کرد: علاوه بر کتابهای داستانی متعددی که از آثار برگزیده این مسابقه در دورههای مختلف منتشر و در دسترس علاقهمندان به داستان ایرانی قرار گرفته، نامهای بسیاری از نویسندگان جوان ایرانی نیز از طریق این مسابقه به جامعه ادبی معرفی شدهاند که طبیعتاً در آینده نزدیک شاهد انتشار آثار گوناگون این نویسندگان مستعد خواهیم بود. همچنین در قالب این مسابقه، جریانی ادبی تازهای در سراسر کشور به راه افتاده که برای نویسندگان نوقلم امیدآفرین است و آنها میتوانند با شرکت در این رویداد ادبی، استعداد و تواناییهای نویسندگی خود را محک بزنند و برای درخشش در جامعه ادبی کوشا باشند.
سلیمی به نقاط ضعف احتمالی رویدادهای ملی نیز اشاره کرد و گفت: وجود برخی نقاط ضعف در هر رویدادی که در سطح ملی برگزار میشود، تا حدودی طبیعی است، به ویژه در رویدادهای فرهنگی و ادبی نوپا که مسابقه داستاننویسی خودنویس نیز تقریباً در این بخش تعریف میشود. اطلاعرسانی این رویداد در ابتدای اعلام فراخوان هر دوره میتواند به مراتب قویتر باشد. به نظرم این نقطه ضعف در دورههای اخیر تا حد زیادی برطرف شده است، چرا که شاهد حضور شرکتکنندگانی از نقاط مختلف کشور در این مسابقه بودیم. در این دوره نیز قرار است به این مسئله توجه ویژهای شود. همچنین ارتباط با استعدادهای کشفشده در دورههای قبل میتواند پررنگتر باشد که این مسئله نیز در این دوره در مرکز توجه است.
وی برگزاری این مسابقه را فرصتی طلایی برای نوقلمها دانست و اظهار داشت: در شرایط فعلی جامعه ادبی و همچنین بازار نشر که نویسندگان نوقلم شانس به مراتب کمتری برای شناساندن استعداد ادبی خود و انتشار آثارشان دارند، برگزاری مسابقه داستاننویسی خودنویس که ویژه نوقلمهاست، فرصت طلایی برای این گروه از نویسندگان است تا در یک رقابت سالم ادبی شرکت و زمینههای انتشار آثارشان را فراهم کنند. از دیگر فواید برگزاری این دورهها، میدان دادن به نویسندگان نوقلم و گمنامی است که شرایط حضور در محافل ادبی و بازار نشر کشور را تجربه نکردهاند و با شرکت در این مسابقه به دنیای دوستداشتنی خود، یعنی نویسندگی نزدیکتر شده و حتی با سهولت بیشتری به آن ورود میکنند.
حمایت از صفر تا صد نویسندگی
نویسنده کتاب «تب خشکسالی» یکی از ویژگیهای مثبت و نادر این مسابقه را حمایت کامل از روند نویسندگی یک نوقلم از مراحل صفر تا صد عنوان کرد و افزود: از ارائه طرح داستان توسط نویسنده نوقلم گرفته تا پذیرش و راهنمایی مراحل مختلف نویسندگی و نوشتن نسخه کامل رمان با کمک اساتیدی که مجموعه خودنویس برای این منظور انتخاب و معرفی میکند، و همچنین انتشار اثر در صورت برگزیده شدن که شرکتکننده نتیجه کارش را در قالب کتاب منتشر شده در بازار کتاب میبیند، همگی جزو این حمایتهاست. در سایر مسابقات داستاننویسی معمولاً همه این حمایتها به طور کامل صورت نمیگیرد، اما مسابقه داستاننویسی خودنویس خود را ملزم کرده از ابتدا تا پایان کار در کنار نویسنده نوقلم باشد.
وی در ادامه گفت: با توجه به تعریف موضوعات چندگانه که در فراخوان مسابقه آمده و همچنین شرایطی که برای شرکت در این مسابقه تعیین شده، داستانهای برتر طبیعتاً باید این موارد را رعایت کنند. البته داوران مسابقه بر اساس اصول تکنیکی که برای یک داستان موفق و برتر تعریف شده و همچنین چارچوب اهداف و ضوابط مسابقه دست به انتخاب آثار برتر میزنند و میتوان گفت برای انتخاب یک داستان برتر در این مسابقه، مجموعهای از عوامل از اصول و تکنیکهای داستاننویسی گرفته تا اهداف و ضوابط مسابقه دخیل است که هر نویسنده و اثر با کسب بیشترین آرا به جایگاه برتر دست مییابد.
شناسایی و پرورش استعدادها در سراسر کشور
سلیمی در پایان به یکی از اهداف اصلی این مسابقه اشاره کرد و گفت: شناسایی و پرورش استعدادهای داستاننویسی در سراسر کشور از اهداف اصلی ماست، به گونهای که مرکز کشور یا استان با دورافتادهترین منطقه روستایی کشور هیچ فرقی با هم ندارند. به همان اندازه که یک نویسنده نوقلم پایتختنشین از امتیازات این مسابقه بهره میبرد، یک نویسنده نوقلم و گمنام ساکن در دورافتادهترین نقطه روستایی هم میتواند در این رویداد ادبی ملی شرکت کند و حتی برگزیده شود. به ویژه در بخش حمایتی مانند نوشتن داستان زیر نظر اساتیدی که مجموعه خودنویس انتخاب و معرفی میکند و چاپ کتاب، این امتیاز برای یک نویسنده نوقلم در روستایی دورافتاده یک اتفاق بزرگ و نادر است. فضای ادبیات داستانی کشور به این نوع رویدادها و حمایتهای ادبی و فرهنگی نیاز دارد تا عدالت فرهنگی در جامعه اسلامی نیز از این طریق محقق شود.