دوشنبه 5 آذر 1403

دل خوش دارید که رحمتی پنهان بر شما و جامعه نازل شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دل خوش دارید که رحمتی پنهان بر شما و جامعه نازل شد

تهران - ایرنا - «اگر ذره‌ای احساس ناراحتی از انتشار فایل صوتی یا احساس رودست خوردگی از منتقدان خود را دارید، دل خوش دارید که به گمانم این رحمتی بوده است پنهان که بر شما و جامعه ما نازل شده است.»

محسن رنانی استاد دانشگاه در نامه‌ای خصوصی به محمد جواد ظریف به بیان دیدگاه‌های خود درباره افشای فایل صوتی و انتخابات پرداخته که با اجازه این استاد دانشگاه و وزیر امور خارجه به شرح زیر منتشر می‌شود؛

«آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست، هر کجا هست خدایا به سلامت دارش

سلام بر دکتر ظریف عزیز!

فطر، عید شکافنده دل‌ها و آشکار کننده فرصت‌ها بر شما مبارک‌باد!

پیام اعلام قطعی عدم کاندیداتوری شما را که دیدم دلم روشن شد.

البته پیش از آن نیز، وقتی فایل گفت وگوی آرشیوی شما منتشر شد، بسیار شادمان شدم؛ نه از آن جهت که یک فایل محرمانه منتشر شده بود، که بی‌گمان در شرایط کنونی برای انسجام اجتماعی آسیبناک بود؛ بلکه از آن جهت که احتمال ورود ظریف به انتخابات را به صفر می‌رساند. پس آهنگی گذاشتم و به شکرانه انتشار آن فایل، یک دل سیر رقصیدم.

با خود گفتم: آفت انتخابات از سر ظریف و آفت ظریف از سر انتخابات رفع شد.

اگر ذره‌ای تردید در دلتان بود و احتمال مجاب شدن یا مجبور کردنتان برای نامزدی از سوی اصلاح‌طلبان وجود داشت، واقعه انتشار فایل صوتی، همه آنها را منتفی کرد و این از همان رحمت‌های پوشیده‌ای است که خدا در پاسخ به مومنانی که به مرز استیصال رسیده‌اند و زیر لب «رب انی لما انزلت الی من خیر فقیر» می‌خوانند، فرو می‌ریزد.

این انتخابات ظرفیت صفر و صدی شدن دارد و هر دو وضعیت برای ما خطرناک است و شما ظرفیت و ظریفیت آن را داشتید که انتخابات را به سوی صفر یا صد ببرید.

انتخابات نه باید چنان بی‌رونق باشد که مشروعیت و مقبولیت رئیس جمهور بعدی شدیدا پایین بیاید؛ که اگر چنین شود، رئیس‌جمهور آینده یا جرأت نمی‌کند دست به هیچ اصلاح اساسی بزند و یا مجبور می‌شود برای جبران آن عدم مقبولیت، دست به اقدامات پوپولیستی بزند؛ و ما دیگر نه فرصت بی‌عملی و تعلیق و تعویق بحران‌ها را داریم و نه انرژی اجرای سیاست‌های پوپولیستی جدید را.

و نیز انتخابات نباید چنان پر شور، هیجانی و ملتهب شود که به سمت دو قطبی شدن برود؛ که در دو قطبی شدن هر طرفی که پیروز شود، نهایتا کشور ما زیان می‌کند. چون یا رای‌دهندگان قطب بازنده وارد فاز قهر و تمسخر و تخریب می‌شوند که دیگر دولت جدید، بدون وجود یک فضای پذیرنده و نوعی وفاق و همدلی ملی، نمی‌تواند بر مدیریت بحران های کشور تمرکز کند؛ یا کشور وارد یک کشمکش فراگیر سیاسی و اجتماعی تازه می‌شود که تمام انرژی و وقت و ذهن مقامات می‌رود به سوی مدیریت این کشمکش و مساله مدیریت بحران‌های اقتصادی و اجتماعی کشور از دستور کار خارج می‌شود.

نباید کشور در شرایطی قرار گیرد که بخواهد انرژی مقامات بویژه رهبری صرف مدیریت و تعادل بخشی به کشمکش‌ها شود. این آخرین بازمانده انرژی و اعتبار مقامات سالخورده ما فقط باید صرف عبور کشور از بحران‌هایی شود که در این دو دهه برای خود آفریده‌ایم. به گمانم آنچه در سال‌های پس از 88 بر کشور ما رفت فاجعه بود و ناشی از آن بود که کشور دو قطبی شد و شرایط «انسداد تعاملی» بر کشور حاکم شد.

آمدن شما دو حالت داشت: یا رد صلاحیت می‌شدید که نه تنها نوعی دلزدگی و ناامیدی تازه خلق می‌کرد و از رونق انتخابات و اعتبار و مقبولیت دولت جدید می‌کاست، بلکه عملا کشور از یک نیروی ارزشمند حرفه‌ای در حوزه سیاست خارجی محروم می‌شد و فرصت‌های نقش‌آفرینی در آینده را از شما می گرفت؛ یا تایید صلاحیت می‌شدید که خطر رفتن انتخابات به سوی دو قطبی شدن را در خود داشت. چون به گمانم شما تنها فردی بودید که در صورت ورود به انتخابات امکان ایجاد موج و دوقطبی‌سازی انتخابات را داشتید.

وقتی انتخابات دو قطبی می‌شد، یا شکست می‌خوردید که این را تندروان نوعی تایید ملی بر رویکرد مخرب خود می‌گرفتند و همچنان رقم تندروی بر دفتر سیاست می‌زدند؛ یا پیروز می‌شدید، که دوباره برای سالها تمام ائتلاف حاکم، بسیج می‌شد تا بتواند شما را مهار کند و نشان دهد که بی کفایت هستید و انتخاب مردم غلط بوده است. و این یعنی ماندن کشور در همین وضعیت هم‌افزایی بحران‌ها، که عاقبت آن ناپیدا و خوف‌انگیز است.

بنابراین اگر ذره‌ای احساس ناراحتی از انتشار فایل صوتی یا احساس رودست خوردگی از منتقدان خود را دارید، دل خوش دارید که به گمانم این رحمتی بوده است پنهان که بر شما و جامعه ما نازل شده است.»

محسن رنانی

*س_برچسب‌ها_س*