دولت قبل بنزین را ارزانتر از نفت خام صادر میکرد
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در سال 99، میانگین قیمت نفت خام 42 دلار در هر بشکه بود، گفت: با وجود آنکه بنزین جزو محصولات پالایشی است، اما هر لیتر بنزین در دولت قبل، ارزانتر از قیمت نفت صادر شده است.
«مصطفی نخعی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با بیان اینکه تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، ادامه داد: ابهاماتی در خصوص نحوه فروش و صادرات فرآوردههای نفتی در دولت دوازدهم مطرح است.
وی گفت: در مقطعی صادرات فرآوردههای نفتی در کشور افزایش پیدا کرد، با این حال بررسیها نشان میدهد در آن زمان بحث ارزان فروشی در صادرات فرآوردههای نفتی مطرح بوده است.
برخی محمولههای بنزین با نرخ 500 تومان در هر لیتر صادر شد!
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در سال 99 برخی محمولههای بنزین با نرخ 500 تومان در هر لیتر صادر شده است.
وی با اشاره به اینکه گزارشهایی از این دست به کمیسیون انرژی مجلس اعلام و ارسال شده است، افزود: نتیجه بررسیها و جمعبندی این شد که موضوعات را در قالب تحقیق و تفحص دنبال کنیم، زیرا نحوه صادرات فرآوردههای نفتی عمدتا با رویکرد ارزانفروشی انجام شده است.
نخعی در خصوص میزان عدم النفع و تخلفی که با ارزانفروشی در صادرات فرآوردههای نفتی متوجه کشور شده است، گفت: اعلام دقیق میزان تخلف بعد از تحقیق و تفحص اعلام خواهد شد.
وی تاکید کرد: به عنوان نمونه در سال 99 متوسط قیمت نفت خام در هر بشکه 42 دلار بود، اما در همان سال متوسط قیمت بنزین صادراتی کمتر از نفت خام بوده است.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه اگر همان نفت خام صادر میشد، ارزش افزوده بالاتری برای کشور داشت، ادامه داد: با وجود هزینه پالایشگاهی برای تولید فرآوردههای نفتی، پذیرفتنی نیست قیمت بنزین به عنوان یک محصول پالایشی پایینتر از نفت خام صادر شود.
نخعی گفت: همچنین چگونگی فروش و ابهاماتی که در خصوص انتخاب اشخاص برای صادرات وجود دارد که باید بررسی شود.
ماجرای مصوبه دوگانهسوزکردن 1.5 میلیون خودرو در دولت قبل
وی افزود: نکته دوم در تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در دولت قبل، در ارتباط با تصویب مصوبهای در دولت دوازدهم برای دوگانهسوزکردن حدود 1.5 میلیون خودرو عمومی از شورای اقتصاد است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگرچه قرار بود تا پایان سال 1400 حدود 1.2 میلیون خودروی عمومی در قالب این مصوبه دوگانهسوز شود، اما در عمل کل خودروهای دوگانه سوز شده در این طرح به 200 هزار خودرو نیز نمیرسد و این نشان میدهد کار کارشناسی دقیقی انجام نشده است.
نخعی با تاکید بر اینکه ابهام دیگر در این مصوبه این است که شرکتهایی که انتخاب شدند فرآیند طبیعی مناقصه را طی نکردند، گفت: همچنین پیش پرداختهایی انجام شده که قانونی نبوده است.
ایجاد شرکتهای برند توزیع فرآوردههای نفتی به دستور وزیر نفت وقت
وی سومین موضوع در تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دوازدهم را ایجاد شرکتهای برند توزیع فرآوردههای نفتی به دستور وزیر نفت وقت اعلام کرد و افزود: با اصرار وزیر وقت نفت شرکتهای برند توزیع فرآوردههای نفتی در سراسر کشور تاسیس شد و هدفگذاری این بود که با تاسیس این شرکتها رقابت ایجاد شد، اما عملا هیچ دستاوردی و ارزشافزودهای ایجاد نشد.
نخعی با بیان اینکه روزانه پولهای هنگفتی به این شرکتها بدون ایجاد ارزشافزودهای واریز میشود، ادامه داد: اهدافی که برای تاسیس شرکتهای برند برنامهریزی کرده بودند، محقق نشد و با وجود آنکه بارها از آقایان خواستیم دستاوردهای مشخص کار را ارائه دهند، اما گزارش دقیقی به کمیسیون داده نشد.
به گفته نخعی سایر موارد در این تحقیق و تفحص شامل نحوه خرید و تهیه کاتالیست، قراردادهای پژوهشی و همچنین قراردادهای حمل و نقل به ویژه در حمل و نقل دریایی است.
به گزارش ایرنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه روز 16 فروردین سال جاری با تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در دولت گذشته موافقت کردند.
نمایندگان در این نشست با 189 رأی موافق با تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در دولت گذشته با 6 محور موافقت کردند.