یک‌شنبه 25 آبان 1404

دو انتخاب جدید برای یارانه معیشتی کالابرگ؛ تصمیم با مردم است

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
دو انتخاب جدید برای یارانه معیشتی کالابرگ؛ تصمیم با مردم است

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از برگزاری جلسات مشترک دولت، مجلس و وزارت جهاد کشاورزی برای طراحی شیوه جدید کالابرگ الکترونیک خبر داد؛ طرحی که قرار است با مشارکت مردم و کارشناسان نهایی شود و در کنار آن، اعتبار برنامه امنیت غذایی مادران دارای کودک شیرخوار نیز دو برابر شده است.

احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از برگزاری جلسات مشترک میان وزارت رفاه، جهاد کشاورزی و نمایندگان مجلس برای نهایی‌سازی طرح جدید یارانه معیشتی کالابرگ الکترونیک خبر داد. او در توضیح عملکرد دولت در حوزه رفاه و روند اجرای کالابرگ گفت: ارائه گزارش عملکرد تنها بخشی از هدف حضور او در جلسه بوده و موضوع کالابرگ نیز به دلیل اهمیت آن برای مردم باید به‌طور شفاف تشریح شود.

مرور تاریخی کالابرگ؛ از کوپن جنگ تا دوره دولت‌ها

میدری با اشاره به سابقه اجرای کالابرگ در کشور توضیح داد: در دوران جنگ، دولت با توزیع کوپن، کالاهای اساسی را با قیمت مصوب در اختیار مردم قرار می‌داد. این شیوه با تغییرات مختلف تا سال‌های ابتدایی دولت روحانی ادامه یافت. در سال 1393، مدیریت این طرح از وزارت صمت به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتقل شد و اجرای آن چندین‌بار در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تکرار شد.

او افزود: در دولت شهید رئیسی، رویکرد جدیدی اتخاذ شد تا قیمت مصرف‌کننده ثابت بماند و دولت مابه‌التفاوت را پرداخت کند؛ طرحی که در چند نوبت اجرا شد و نقاط قوت و ضعف آن مشخص شد.

اجرای چهار مرحله کالابرگ جدید در دولت چهاردهم

به گفته میدری، دولت چهاردهم تاکنون چهار دوره کالابرگ را با شیوه‌ای تازه اجرا کرده است. در مدل جدید، منابع اختصاص یافته مستقیماً در اختیار مردم قرار می‌گیرد و آنها می‌توانند از میان 11 قلم کالای تعیین‌شده، خرید خود را از فروشگاه‌های منتخب انجام دهند.

وزیر رفاه اعلام کرد که در جلسات مشترک دولت و مجلس، تلاش شده طرحی کارآمد و قابل اتکا برای مرحله بعدی کالابرگ طراحی شود. مردم در این طرح می‌توانند یکی از دو الگوی پیشنهادی را انتخاب کنند و نسخه نهایی بر اساس گزینه‌ای که بیشترین استقبال را داشته باشد، اجرا خواهد شد.

دو الگوی پیشنهادی جدید برای کالابرگ

میدری توضیح داد: این طرح هنوز نهایی نشده و نظرات کارشناسان و مردم نقش مهمی در شکل‌گیری مدل نهایی دارد. پس از جمع‌بندی دیدگاه‌ها، آزمون اجرای شیوه جدید آغاز می‌شود.

پیشنهاد اول این است که مانند مراحل قبلی، برای هر فرد 500 هزار تومان اعتبار در نظر گرفته شود تا از میان 11 قلم کالای اساسی، خرید انجام دهد؛ با این تفاوت که حداقل 20 درصد تخفیف برای کالاها اعمال می‌شود. به‌عنوان نمونه، اگر قیمت مصوب برنج 70 هزار تومان باشد، افراد می‌توانند آن را با 20 درصد تخفیف تهیه کنند.

در روش دوم، سرپرست خانوار می‌تواند انتخاب کند که اعتبار به‌صورت مستقیم در اختیار او قرار گیرد و خرید خود را با همان 11 قلم تعیین‌شده انجام دهد.

به گفته وزیر رفاه، این دو پیشنهاد از سوی وزارت رفاه به وزارت جهاد کشاورزی ارائه شده و در جلسات مشترکی با حضور نمایندگان مجلس نهایی خواهد شد.

میدری همچنین اعلام کرد که اعتبار طرح «امنیت غذایی مادران دارای کودک شیرخوار (یسنا)» از 1,500 میلیارد تومان به 3,000 میلیارد تومان افزایش یافته است.

دو انتخاب جدید برای یارانه معیشتی کالابرگ؛ تصمیم با مردم است 2
دو انتخاب جدید برای یارانه معیشتی کالابرگ؛ تصمیم با مردم است 3