شنبه 10 آذر 1403

دو وجه سیاسی ومعنوی در الگوی پیشرفت مورد توجه قرار گیرد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
دو وجه سیاسی ومعنوی در الگوی پیشرفت مورد توجه قرار گیرد

رئیس شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: در نظریه سیاسی مورد نظر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به دو وجه سیاسی و معنوی توجه شده است.

رئیس شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: در نظریه سیاسی مورد نظر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به دو وجه سیاسی و معنوی توجه شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، صادق واعظ‌زاده در نشست مشترک رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با رئیس و اعضای اندیشکده‌های معنویت و سیاست در خصوص توجه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به معنویت گفت: برخلاف ساختارهای معمول برنامه‌ریزی، در مرکز الگو، اندیشکده مستقلی با عنوان اندیشکده معنویت تأسیس شده، تا هم مفهوم معنویت را تبیین کند و هم رابطه آن را با سایر بخش‌ها، ترسیم کند.

رئیس شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت درباره چیستی معنویت افزود: عده‌ای امور غیر محسوس را معنوی می‌دانند، بعضی‌ها هم قواعد علوم تجربی را معنوی می‌دانند. بعضی دیگر از متفکرین، گوهر و ذات اشیا را غیرمادی می‌دانند؛ اما آنچه مسلم است ذوات مادی لزوماً معنوی نیست. شاید بتوان گفت معنویت از شناخت بالاتر است؛ معنویت باور به حقایق غیر مادی عالی (غیب) است. به عبارتی می‌توان گفت، معنویت باور به غیب است. این باور ممکن است به عنوان پارادایم بر علم و فکر و همین طور بر زندگی فردی و اجتماعی اثر گذار باشد. در مباحث الگو به دنبال شناخت چنین رابطه‌ای بین معنویت و دیگر حوزه‌ها هستیم. به همین دلیل در گزاره‌های مختلفی پیش نویس از سند الگو، از مفاهیمی چون اقتصاد معنوی و امثال آن استفاده شده است.

واعظ زاده در پایان گفت: خوشبختانه اندیشکده‌های سیاست و معنویت قدم‌های خوبی را در حوزه مشترک برداشته‌اند. تبیین تأثیر معنویت بر زندگی و زمینه‌های مختلفی از این نوع، وجه تمایز سند الگو با دیگر اسناد فرادستی است.

در ادامه حجت الاسلام آذربایجانی رئیس اندیشکده معنویت گفت: معنویت مستلزم نوعی فراروی از نگاه مادی و خودخواهی در ابعاد بینشی، گرایشی و کنشی است که سمت و سوی آن توحیدی و خدامحوری است. نگاه به غیب و لایه‌های ملکوتی، بخش مهمی از معنویت است. آیه 84 سوره زخرف (هُوَالذیِ فِی السَماءِ األه وَ فِی الارضِ األه وَ هُوَالحَکیمُ العلیمُ و آیه 3 سوره حدید (هُوَالاولُ وَالاخِرُ وَالظاهِرُ وَالباطِنُ وَ هُوَ بِکُلِ شی عَلیم) ترسیم‌گر معنویت توحیدی است.

رئیس اندیشکده معنویت افزود: رابطه سیاست با معنویت در چهارچوب دین یک نظریه جدی است. شعار نه‌شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی هم یک نظریه معنوی است که در سیاست و الهیات سیاسی قابل اشراب است. نظریه ولایت فقیه هم که محور الهیات سیاسی است، به قدرت بر پایه رأی و پذیرش مردم مشروعیت می بخشد.

صدرا نیز در سخنانی با اشاره به اینکه معنویت به مثابه رکن اصلی الگو و گفتمان پیشرفت است، گفت: درباره جنس و ماهیت معنویت بحث فراوانی است؛ ولی جنس معنویت مورد نظر الگو از نوع زاهد شب و شیر روز است که در اخلاق متجلی می‌شود. در حال حاضر پیش‌نویس سند الگو تولید شده و در تدابیر به جنبه‌های کمی و کیفی معنویت توجه لازم مبذول شده است؛ در عین حال در فرصتی که پیش آمده است، می‌توان با نگاه عمیق‌تری به مقوله همراهی معنویت و سیاست نظر افکند.

مرکز الگوی اسلامی ایرانی به منظور بهره‌مندی از نظرات اندیشمندان و صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی و راهبردی در طراحی الگو در عرصه‌های مختلف، اندیشکده‌هایی را با عناوین معین به عنوان اتاق فکر منسجم با حضور صاحب نظران با سابقه فعالیت مؤثر در سیاست گذاری، قانونگذاری و فعالیت مدیریت راهبردی، استادان و فضلای حوزه و دانشگاه که در موضوع اندیشکده صاحب کرسی یا آثار علمی هستند و کارآفرینان و فعالان برجسته غیر دولتی صاحب نظر و متخصص و محققان جوانان بر اساس منطقی تعریف شده تشکیل داده و وظایف مطالعه و تدوین پیش‌نویس بخش‌های تخصصی الگو را به عهده آنان گذاشته است.