سه‌شنبه 6 آذر 1403

راه اندازی «دکترای مکاترونیک» در دانشگاه تهران

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
راه اندازی «دکترای مکاترونیک» در دانشگاه تهران

معاون علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران از راه‌اندازی مقطع دکتری رشته مکاترونیک در این دانشکده خبر داد و گفت: اولین دوره پذیرش دانشجو در این رشته - مقطع از سال 1401 انجام می‌شود.

معاون علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران از راه‌اندازی مقطع دکتری رشته مکاترونیک در این دانشکده خبر داد و گفت: اولین دوره پذیرش دانشجو در این رشته - مقطع از سال 1401 انجام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه تهران، دکتر مهدی تیموری با اعلام این خبر گفت: رشته مکاترونیک تاکنون در مقطع کارشناسی ارشد ارائه و اجرا می‌شد ولی بنا به ضرورت‌هایی که در بخش‌های پزشکی و صنعتی وجود داشت، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران تصمیم گرفت تا دوره دکترای این رشته را نیز راه‌اندازی کند.

تیموری با بیان اینکه این رشته یک رشته بین‌رشته‌ای است، گفت: این رشته که برای اولین بار در دانشگاه تهران اجرا می‌شود، از علوم مرتبط با حوزه مکانیک و هم چنین برق بهره می‌گیرد.

معاون علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران اظهار کرد: این رشته در حوزه‌های مرتبط با ربات‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی آنچه که در راه‌اندازی این رشته در دانشکده علوم و فنون مدنظرمان بوده است، رفع نیازهای حوزه پزشکی و صنعتی است.

وی در ادامه به کاربردهای مکاترون در حوزه‌های مختلف اشاره کرد و افزود: در بخش پزشکی با استفاده از سیستم‌های رباتیک می‌توان به توان‌بخشی و توانمندسازی افراد کم‌توان جسمی کمک کرد و باعث افزایش کیفیت زندگی آنان شد.

تیموری از بازرسی و بازسازی تاسیسات صنعتی به عنوان دیگر کاربرد این دانش در صنعت نام برد و گفت: با توجه به اینکه حضور نیروی انسانی در بعضی بخش‌های صنعتی مانند داخل لوله‌های انتقال انرژی (نفت و گاز) وجود ندارد، از طریق ربات‌های مخصوص می‌توان این اقدامات را انجام داد. همچنین استفاده از ربات پرنده برای بازرسی و تعمیر و دسترسی به نقاط خاص که امکان حضور نیروی انسانی وجود ندارد، از دیگر قابلیت‌های این ربات‌هاست. علاوه بر این، می‌توان از ادوات رباتیک در بخش سرگرمی نیز استفاده کرد و یک حس بازی در محیط واقعی را به کاربر داد.

معاون علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران در ادامه به طراحی رشته جدید بین‌رشته‌ای «زبان‌شناسی رایانشی» اشاره کرد و گفت: این رشته بین‌رشته‌ای با همکاری دانشکده علوم و فنون و دانشکده ادبیات و در دوره کارشناسی ارشد اجرا می‌شود.

تیموری خاطرنشان کرد: توسعه علمی یک حوزه بین‌رشته‌ای با ایجاد تعامل و همکاری بین متخصصان علوم زبان‌شناسی و متخصصان علوم و مهندسی کامپیوتر به منظور تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد در هر دو زمینه فناوری زبان و رایانه، مهمترین هدف راه‌اندازی رشته بین‌رشته‌ای زبان‌شناسی رایانشی است.

وی از ترویج، گسترش، حفظ و صیانت از زبان و خط فارسی در محیط مجازی و بومی‌سازی دانش این حوزه در کشور، گسترش آن برای زبان عربی به عنوان زبان اصلی جهان اسلام و توسعه زیرساخت‌ها و همچنین محصولات و خدمات این حوزه از فناوری در کشور مانند جبران کمبودهای دادگانی زبانی در حوزه‌های مختلف زبانی برای زبان فارسی، به عنوان دیگر اهداف راه‌اندازی این رشته بین‌رشته‌ای نام برد.