رسول جلیلی کیست؟
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی پس از مشخص شدن تکلیف رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی در شبکه ویراستی نوشت: «گستردگی و بیعزمی در مقابله با فیلترشکنها، طرح تجمیعی کمیته منصوب، اصرار دولت بر بازگشایی حتمی (حتی بدون پیششرط)، مذاکره ناپذیری برخی سکوها، عدم بحث روی تکتک اقدامات، به رای گذاشتن کل طرح، زهری نوش جانمان شد و دشمن شاد شدیم. اقدامات خوب طرح، میتواند حکمرانیمان را ارتقا دهد.»
فرارو - رسول جلیلی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف و رئیس سابق این دانشگاه است. او که به عنوان عضو حقیقی در شورای عالی فضای مجازی حضور دارد، به عنوان یکی از مخالفان رفع فیلترینگ شناخته میشود. در خصوص ذینفع بودن او در حوزه فروش فیلترشکن و فیلترینگ شایعاتی وجود دارد که خود او آنها را تکذیب کرد.
به گزارش فرارو، جلیلی پس از مشخص شدن تکلیف رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی در شبکه ویراستی نوشت: «گستردگی و بیعزمی در مقابله با فیلترشکنها، طرح تجمیعی کمیته منصوب، اصرار دولت بر بازگشایی حتمی (حتی بدون پیششرط)، مذاکره ناپذیری برخی سکوها، عدم بحث روی تکتک اقدامات، به رای گذاشتن کل طرح، زهری نوش جانمان شد و دشمن شاد شدیم. اقدامات خوب طرح، میتواند حکمرانیمان را ارتقا دهد.»
آخرین اظهارنظر
هشت دی، مناظرهای در تلویزیون میان سه نفر از فعالان و مدیران عرصه ارتباطات برگزار شد. رسول جلیلی و مهدی انجیدنی، مدیرعامل ویراستی و پیامرسان آی گپ به عنوان موافقان حفظ فیلترینگ و حمید فتاحی معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان مخالف در گفتگوی ویژه خبری حاضر شدند. بخشی از اظهارات جلیلی در این حضور مورد توجه قرار گرفت.
این عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی گفت: «رفع فیلترینگ باید مشروط به شرایط خاصی باشد، زیرا پذیرش بیقیدوشرط این پلتفرمها، بهویژه واتساپ که یک سکوی آمریکایی است، ممکن است منجر به تهدید امنیت ملی و استقلال کشور در فضای مجازی شود.
او ادامه داد: «برای همه آحاد جامعه حکمرانی فضای مجازی یک موضوع جدی است؛ دلیل آن هم این است که همه مباحث اقتصادی، فرهنگی و آموزشی اگر تحت حکمرانی قانونمند نباشند و محافظت نشوند مردم ضرر میکنند. به عبارتی موضوع اصلی نفع مردم است. ما تجربیات چندگانهای با سکوهایی که حکمرانیشان دست دشمن بوده داشتهایم. یک مورد هم پیجرهایی بود که در لبنان آن اتفاق عجیبوغریب را شکل داد؛ یا سال 98 یک فرمان، یک اپلیکیشن را از روی گوشی میلیونها ایرانی حذف کرد و این اتفاق دست هیچکس نبود. اینها نشان میدهند تصمیم را ما نمیگیریم؛ صاحب سکو و حکمران فضای مجازی میگیرد.»
او در بخش پایانی برنامه اظهار داشت: «ما باید به سه راهکار توجه داشته باشیم؛ یک این که سرویس بومی با کیفیت که عامل قدرت و عامل اقتدار ما باشد داشته باشیم. مورد دوم، مذاکره و تعامل با سرویسی است که به قانون ما پاسخگو باشد. هر کس پاسخگو است، قدمش روی چشم و اگر کسی به قانون ما پاسخگو نیست، حتماً باید با آن مقابله کنیم. مورد بعدی این است که اقداماتی که در مصوبه اخیر آمده باید اصرار کنیم، فرهنگسازی کنیم تا همه یکپارچه اجرا شود؛ نه این که بخشی اجرا بشود و بخشی اجرا نشود.»
چرا جلیلی جنجالبرانگیز است؟
رسول جلیلی به چند دلیل شخصیتی جنجالی شده است. بخش ابتدایی، به شایعاتی پیرامون دو شرکت برمیگردد که گفته میشود در حوزه فیلترینگ فعال هستند و او نیز در آنها ذینفع است. او چندی پیش در واکنش به این شایعه گفته بود: «نه امن افزار و نه پیک آسا، نه فیلتر میکنند و نه فیلترشکن میفروشند! در تلویزیون گفتم که فیلترشکن فروشی قاچاق، غیرقانونی، و حرام است... اگر ادعای مخالفتتان با مافیای فیلترشکن فروشی حقیقی است، این فشار رسانهای را به جای ترور شخصیت این و آن بگذارید روی مطالبه تصویب یک بند ماده واحده در مجلس: «هر کس هر میزان درآمد از راه فروش فیلترشکن دارد، ده یا صد برابرش را جریمه بدهد.» تا سیه روی شود هرکه در او غش باشد. تولیدکنندگان و انتشاردهندگان این دروغها در دو دنیا مدیون هستند.»
دلیل دیگر جنجالی بودن جلیلی، ارتباطش با سعید جلیلی است. او اگر چه نسبت فامیلی با آن جلیلی دیگر ندارد، اما برخی منابع از نزدیکی آن دو به یکدیگر خبر میدهند. سوم تیر امسال یعنی پنج روز قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری کنار سعید جلیلی حاضر شد.
دیگر دلیل حواشی پیرامون رسول جلیلی، به دوران ریاست او در دانشگاه شریف برمیگردد. او سال 1400 به عنوان رئیس این دانشگاه برگزیده و آبان 1402 نیز در دولت سیزدهم برکنار شد. گفته میشود که او به خاطر حواشی به وجود آمده در یک مراسم فارغالتحصیلی در پردیس کیش این دانشگاه به دستور وزیر علوم برکنار شد.
پس از اخبار و حواشی مربوط به واکنشهای اعضای شورای عالی فضای مجازی به رفع فیلترینگ این دو سکو، علی شریفی زارچی استاد دانشگاه شریف در توئیتر نوشت: «در جلسه اخیر شورای دانشکده کامپیوتر دانشگاه شریف از آقای رسول جلیلی پرسیدم آیا امکانات دانشکده را صرف توسعه فیلترینگ میکنید؟ پاسخ ایشان به من: «به اخراج تو افتخار میکنم، تو هماکنون یک استاد اخراجی هستی و رییس دانشکده حق ندارد از تو برای حضور در شورای دانشکده دعوت کند.» علی شریفی زارچی از ترم پاییز امسال به دانشگاه برگشت.
از میان اخبار