رفتارهای غیرحرفهای شوراها موجب سلب اعتماد مردم خواهد شد
احسان حیدریان به مناسبت روز شورا به تبیین چگونگی شکل گیری و عملکرد شوراها پرداخت و گفت: رفتارهای غیرحرفه ای شورای شهر موجب سلب اعتماد مردم خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، در تقویم رسمی کشور روز نهم اردیبهشت به عنوان روز شوراها نامگذاری شده است؛ شورا یک اصل عقلی است که آموزه های دین اسلام در کتاب و سنت نیز بر آن صحه گذاشته است. در این رابطه با احسان حیدریان استاد دانشگاه، عضو هیئت رییسه و سخنگوی شورای شهر کرمانشاه به گفتگو نشستیم.
مرصادنیوز: آقای حیدریان لطفاً یک تعریف اجمالی از شورا داشته باشید.
شورا یعنی محلی برای خرد جمعی و باید خروجی تصمیمات آن در مسیری سالم و در راستای خدمت به مردم باشد. هدف از تشکیل شوراها، مشارکت دادن مردم در اداره امورات است تا افراد نسبت به اداره محل خود احساس مسئولیت بیشتری پیدا کنند و این نوع مشارکت که از ویژگی های جامعه برخوردار از حاکمیت مردمی است که سبب پیشرفت و بهبود امور جامعه می شود.
مرصادنیوز: شورای اسلامی شهر در قانون اساسی چه جایگاهی دارد؟
بر اساس اصول قانون اساسی امور کشور باید با اتکا به آرا عمومی اداره شود که یکی از شیوه های اجرایی شدن این موضوع عبارت است از انتخابات شوراهای اسلامی شهر، در اصل هفتم قانون اساسی، شوراها به عنوان یکی از ارکان اصلی تصمیم گیری در کشور معرفی شده و شورای استان، شهر، بخش، محل، روستا و نظایر آن از جمله این ارکان هستند.
تشکیل شوراهای اسلامی شهر یکی از موضوعات مهم و مطرح در قانون اساسی است که چندین اصل از این قانون را به خود اختصاص داده و به همین دلیل هر دولتی در صورتی که بخواهد اجرای بدون تنازل و تبعیض قانون اساسی را عملیاتی کند باید آن را اجرا نموده و از آنجایی که در دهه های آغازین انقلاب اسلامی به دلیل شرایط خاص کشور و نیز فقدان قانونی جامع در زمینه اجرای اصل شوراها، این بخش از قانون بر زمین مانده بود، در سال 1377 نخستین گام در راستای اجرای این اصل با ثبت نام، برگزاری انتخابات و نهایتاً تشکیل نخستین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا برداشته شد.
مرصادنیوز: مبنای شکل گیری شوراها چه بوده است؟
مبنای شکل گیری شوراها از آیه «و شاورهم فی الامر» است که در آن درس بزرگی به حکومت اسلامی داده می شود که در کارها از شور و مشورت استفاده شود.
از طرفی مشورت کردن در اسلام جایگاه ویژه ای دارد به گونه ای که در قرآن کریم به عنوان یک الگو برای حکومت اسلامی معرفی شده است کما اینکه پیامبر اکرم (ص) نیز به این کار توصیه شده است و با توجه به اینکه پیامبر معصوم بوده و نیازی به مشورت نداشتند لذا مشخص می شود که هدف مهم این کار، ارائه درس به حکومت اسلامی و نیز مسلمانان برای انجام مشورت در امور مربوط به جامعه بوده است.
تشکیل شوراهای اسلامی شهر و استفاده از ظرفیت مردمی در تصمیم سازی ها و به تعبیر بهتر مشارکت دادن مردم در این قبیل تصمیم سازی ها، نماد و مظهری مهم از مردمسالاری دینی واقعی است.
استفاده از مشورت دیگران و اتکا اداره کشور به خرد جمعی به جای خرد فردی یک بایسته عقلی در حکومت مردم سالار و یکی از عوامل کارآمدی نظام اسلامی و پرهیز از استبداد رای است که اتکا به آن باعث پیشرفت کشور و تسهیل امور می شود و این اصلی است که در روایات نیز به آن اشاره شده است. به عنوان مثال در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که فرمود: «ما شقی عبد قط بمشوره و لا سعد باستغناء رأی» یعنی هیچ کس هرگز با مشورت بدبخت و با استبداد رأی، خوشبخت نشده است. همچنین در سخنان امام علی (ع) می خوانیم: «من استبد برأیه هلک و من شاور الرجال شارکها فی عقولهم» یعنی: کسی که استبداد به رأی داشته باشد هلاک می شود و کسی که با افراد بزرگ مشورت کند در عقل آنها شریک شده است.
مرصادنیوز: لطفاً عملکرد شورای ششم را برایمان بیان کنید.
معتقدم تا اینجای کار می توان نمره قبولی به شورای ششم داد قطعا باید در بررسی این مهم نگاه ما معطوف به حجم بالای کمبودهایی که در گذشته بوده است و همچنین امکانات محدودی که در اختیار داریم هم باشد و مسئله را از چند بعد ببینیم ضمنا چیزی کمتر از یکسال از عمر شورای شهر ششم می گذرد و اگر بخواهیم منصفانه به این مسئله نگاه کنیم باید زمان بیشتری هم برای ارزیابی عملکرد شورای شهر اختصاص دهیم تا بتوان بهتر عملکرد مجموعه شورای شهر و همکاران بنده را ارزیابی کرد.
مرصادنیوز: به نظر شما شورای اسلامی شهر کرمانشاه تا چه در برنامه ها موفق عمل کرده است؟
به نظر می رسد این سوال کلی و تا حدودی مبهم است اگر منظور شما از برنامه ها روال روتین و طبیعی کارها و وظایف تعریف شده و در چارچوب قانون برای شورای شهر باشد حقیقتا می توانم بگویم که بنده و سایر همکارانم با جدیت به صورت مستمر در حال پیگیری و انجام وظایف خود هستیم و اما اگر سوال شما کلی تر و تخصصی تر در حوزه های نوآوری و برنامه های بلند مدت برای شهر می باشد باید بگویم که همانطور که شما بهتر مستحضر هستید اینگونه اقدامات و برنامه های توسعه محور نیازمند ساعت ها و روزها بحث و بررسی تخصصی و کارشناسی دارد که با توجه به عمر کمتر از یکساله شورای ششم طبیعتا نباید انتظار تغییرات اساسی و بنیادین در این زمان کوتاه داشت زیرا در غیر این صورت باید صراحتا عرض کنم در چنین زمان کوتاهی کسی نمی تواند ادعای عملکردی بنیادین و ریشه ای داشته باشد، زیرا مسائل پیچیده و تخصصی همانگونه که پیشتر عرض کردم نیازمند صرف زمان و بررسی فراوان است و در غیر این صورت ادعاهای تولید و یا ایجاد تغییرات اساسی که در چارچوب های توسعه محور باشد فقط یک ادعا تبلیغاتی و از جنس وعده های پوچ و تو خالی است که هیچ دردی از مردم دوا نمی کند و سودی نیز ندارد. که خوشبختانه شورای ششم نیز چنین رویکردی ندارد زیرا اینگونه رفتارهای غیرحرفه ای موجبات سلب اعتماد مردم از مجموعه شورای شهر خواهد شد.
مرصادنیوز: به نظر شما رمز موفقیت شوراها چیست؟
شوراهای اسلامی شهر به عنوان نماد عینی مردم سالاری دینی از جایگاه خاصی در جامعه برخوردار هستند چون باعث افزایش نقش مشارکت مردم در اداره امور می شوند. رمز موفقیت شوراها همراهی و مشارکت مردم است و اعضای شورا باید با تکیه بر همین اصل به عمران و آبادانی و رسیدگی به امور مردم بپردازند.