رفتن به جای سکوت
هم میهن نوشت: حذف اساتید متخصص اما غیرهمسو با دولت چنان شدت گرفته است که کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران ضمن اعتراض به وضع موجود خواستار عدم دخالت نهادهای امنیتی و غیرمسئول در دانشگاهها شد و محمدرضا عارف، رئیس این کانون نیز از استعفای خود از هیئتجذب دانشگاه صنعتی شریف خبر داد.
در بخش هایی از این گزارش آمده است؛
روند اخراج اساتید و اندیشمندان در آستانه سالگرد مرگ مهسا امینی شتاب بیشتری به خود گرفته است. روند برخورد با استادان دانشگاه که از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم بار دیگر آغاز شده بود در پی اعتراضات سال گذشته دایره شمول خود را گسترش داد و بسیاری از اساتید حمایتکننده از دانشجویان معترض یا منتقد به سیاستهای فعلی در عرصههای مختلف را در بر گرفت. این روزها خبر میرسد که علی شریفیزارچی، استاد دانشگاه شریف از این دانشگاه اخراج شده است. او در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که نامه اخراج خود از دانشگاه شریف را دریافت کرده است.
با وجود تلاش دانشگاه شریف برای تبیین علت اخراج این استاد اما دومینوی اخراج اساتید همچنان ادامه دارد.
البته اخبار منتشرشده تنها مربوط به اخراج اساتید از دانشگاه نبود و در همین بین خبر شائبهبرانگیزی درباره جذب امیرحسین ثابتی، مجری برنامه جهانآرا در شبکه افق برای تدریس درس انقلاب اسلامی در دانشگاه شریف منتشر شده است. با این حال در همان اول کار کانال روزنامه دانشگاه شریف در خبری نوشت:«نام استاد درس گروه 16 انقلاب اسلامی با کد 37626 که قرار بود ویژه ورودیهای 402 و با تدریس «امیرحسین ثابتی» ارائه شود، فعلاً از روی سامانه edu برداشته شد و ظرفیت درس هم منفی یک نوشته شده که به معنی معلق بودن کلاس است.»
واکنش جامعه دانشگاهی کشور به اخراجها
به هر روی شرایط جذب و اخراج دانشگاهیان در سایه دولت سیزدهم چنان سوالبرانگیز شده است که کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران به ریاست محمدرضا عارف در واکنش به شرایط موجود بیانیهای اعتراضی و شدیداللحن صادر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است:«دانشگاه و مداخلههای مخرب دانشگاه بهعنوان اصلیترین نهاد علمی و اتاق فکر و خلاقیت برای توسعه کشورها شناخته میشود. بر همین اساس تقریباً در همه کشورهای توسعهیافته، نهاد دانشگاه از استقلال نسبی بالایی برخوردار است. بدینمعنا که دانشگاه در تعیین و اجرای اهداف و اولویتهای خود باید از آزادی عمل برخوردار باشد. متأسفانه جریانهایی از ابتدای انقلاب اسلامی سعی در تضعیف استقلال دانشگاه داشتهاند. یکی از بزرگترین اقدامات این جریانها سپردن امور مهمی از آموزش عالی و دانشگاه مانند امور سیاستگذاری و بهویژه جذب هیئت علمی و انتصاب رؤسای دانشگاه به شورایعالی انقلاب فرهنگی بود. بدین ترتیب، بخش مهمی از اختیارات آموزش عالی و دانشگاه از وزارت علوم سلب و به نهاد دیگری واگذار گردیده است.
البته باید اذعان کرد که در برخی دورهها تقویت هیئتهای امنای دانشگاهها با حضور افراد برجسته علمی و اجرایی، تصویب قوانین مترقیانهای مانند قانون مالی و معاملاتی دانشگاهها و برخی مقررات و قوانین دیگر، اقدامات مؤثری در تقویت بعد استقلال دانشگاهها بوده است. با این حال، دانشگاهها از ابتدای انقلاب تاکنون به دلیل دخالت نهادهای غیرمسئول با مشکلات عدیدهای روبهرو بودهاند. برخی از این دخالتها عبارتند از:
1. دخالت در روند ملالآور انتخاب وزیر علوم بهویژه در دورههای اخیر و تلاش برای انتخاب افراد همسو با یک جریان خاص. 2. سلب اختیار از دانشگاه در جذب اعضای هیئت علمی بهگونهای که اعضای کمیته جذب دانشگاه از طرف هیئت عالی جذب شورای انقلاب فرهنگی تعیین میشود. 3. محدود کردن اختیارات وزارت علوم و عدم ایفای نقش خود دانشگاه در انتخاب رؤسای دانشگاهها و ضرورت تاییدنظر سختگیرانه شورایعالی انقلاب فرهنگی. 4. دخالت فراوان نهادهای امنیتی اطلاعاتی در رابطه با مباحث درون دانشگاه در سالهای اخیر. 5. تلاش برای حذف تدریجی قوانین نیمبندی مانند آئیننامه مالی معاملاتی دانشگاهها و تضعیف هیئتهای امنا و هیئتهای ممیزه و دخالت نهادهای غیرمسؤل در مباحثی همچون ارتقاء، ترفیع و تبدیل وضعیت عضو هیئت علمی و یا سایر ارزیابیهای اعضای هیئت علمی است. 6. تلاش در امنیتی کردن نهاد دانشگاه که نمونه بارز این برخورد در نامه اخیر منتسب به آقای وحیدی وزیر کشور به سازمان امور اداری و استخدامی مشاهده میشود. در بند 5 مصوبه شورای امنیت کشور از وزارتخانههای علوم و بهداشت خواسته میشود ترتیب استخدام 15000 عضو هیئت علمی همسو با این جریانات ضداستقلال دانشگاه داده شود. در این نامه اعضای هیئت علمی بهعنوان بزرگترین عامل ناآرامیهای سال 1401 معرفی میگردند. 7. تلاش در جهت تحمیل یک جریان سیاسی بر امور دانشگاهها. کانون صنفی استادان دانشگاهی کشور نارضایتی و اعتراض عمیق و شدید خود را نسبت به تعرض به ساحت دانشگاه و زوال تدریجی وجوه علمی آن با جایگزینی رفتارهای سیاسی و باندی به جای شیوهها و روشهای علمی و نیز ایجاد موانع و چالشهای حاصل از این عملکرد در مقابل توسعه علمی کشور اعلام میدارد و هشدار میدهد که ادامه این مسیر نهتنها عواقب ناگوار برای کشور و توسعه و پیشرفت آن در بر خواهد داشت، بلکه اهداف و خواست مداخلهگران انحصارطلب را نیز عملی نخواهد کرد.»
استعفای اعتراضی
در ادامه واکنشهای اعتراضی به شرایط فعلی دانشگاهها محمدرضا عارف، رئیس کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران نیز از استعفای خود از هیئت جذب دانشگاه صنعتی شریف خبر داد و تاکید کرد: «دخالتهای مخرب نهادهایی که هیچ ربطی به مسائل درون دانشگاه ندارند در مباحث درون دانشگاه، استقلال دانشگاه را مورد هدف قرار داده است. بارها چه در جلسات خصوصی و چه در سخنرانیها و مصاحبههای خود از روند حاکم بر هیئتهای جذب در دانشگاهها گلایه کردم و درخصوص آقای دکتر شریفیزارچی که از اساتید موفق و نخبه دانشگاه صنعتی شریف است در هیئت جذب دانشگاه مفصلاً درخصوص تبعات عدم تمدید قرارداد اساتید نخبهای همچون دکتر شریفیزارچی هشدار دادم و تاکید کردم که با اینگونه برخوردها باعث ریزش نیروهای نخبه میشویم.» او همچنین بیان کرد: «سال گذشته نیز در نامهای به رئیسجمهور محترم نسبت به تبعات برخوردهای امنیتی با اساتید و دانشجویان هشدار داده بودم. بهعنوان کسی که سالها در دانشگاه فعالیت داشتهام، وضعیت موجود در نهادهای علمی کشور که بهواسطه دخالتهای مستمر نهادهای بیرون از دانشگاه تبدیل به یک اداره معمولی شده است را بههیچوجه زیبنده آموزش عالی کشور نمیدانم. روند حاکم بر هیئتهای جذب دانشگاهها عملاً باعث خروج نخبگان از دانشگاهها میشود و تاسفبارتر آنکه بعضاً دخالت برخی نهادهای بیرون دانشگاه در تصمیمگیری هیئتهای جذب تاثیر میگذارد و به دلیل ضرورت اصلاح روند حاکم بر هیئت جذب دانشگاهها از عضویت در این هیئت استعفا میکنم.»
27220
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1806834