چهارشنبه 7 آذر 1403

رفع ناترازی مهمترین برنامه در وزارت نیرو است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
رفع ناترازی مهمترین برنامه در وزارت نیرو است

وزیر نیرو گفت: استاندارد سازی و افزایش راندمان از اهم اقدامات برای رفع ناترازی تولید و مصرف برق است.

آقای محرابیان در رویداد رونمایی از استاندارد ملی جدید برچسب انرژی کولر آبی گفت: رفع ناترازی در انرژی از مهمترین برنامه‌ها در وزارت نیرو و نفت است و به عنوان دستور کار در بخش‌های مختلف پیگیری می‌شود. رفع یک ناترازی بین تولید و تقاضا کار بسیار سنگینی است که برای اجرای آن دو نوع سیاست را در دستور کار داریم. در یک بخش اجرای طرح‌های توسعه و نیروگاهی، توسعه شبکه و خطوط انتقال است و سیاست دوم مدیریت صحیح مصرف با تکیه بر ارتقاء بهره‌وری در بخش‌های تولیدی و مصرفی است.

این مقام مسئول ادامه داد: در سال گذشته برای رفع بخشی از ناترازی ضروری بود توسعه و تکمیل واحد‌های نیروگاهی را در دستور کار قرار دهیم. خوشبختانه هر یک کیلو وات ظرفیت سازی در کشور با تکنولوژی‌های کاملا بومی در کشور انجام می شود و 500 یورو هزینه دارد. سال گذشته برنامه‌ای مبنی بر افزایش راندمان نیروگاه‌های موجود ارائه شد و بیش از هزار مگاوات به توان این نیروگاه‌ها اضافه شد. به‌طور متوسط سرمایه گذاری در این افزایش توان به ازای هر کیلووات حدود 25 یورو بود که حدود یک بیستم هزینه سرمایه گذاری در ایجاد ظرفیت جدید است.

وزیر نیرو در خصوص فعالیت‌های برای افزایش راندمان گفت: در سمت تولید اقدامات زیادی می توانیم انجام دهیم که مهمترین آن بخش بخار نیروگاه‌هاست که 20 تا 30 درصد امکان ارتقا راندمان برای بهینه کردن مصرف سوخت وجود دارد. طبق برنامه‌ای که به مجلس ارائه کردیم، برنامه ریزی کرده ایم که 10 هزار مگاوات از طریق بهره وری انرژی، تراز برق کشور را مثبت کنیم که با کمترین سرمایه گذاری و عدم کاهش رفاه اجتماعی میتوان به آن رسید.

محرابیان ادامه داد: در بهره وری انرژی در بخش تقاضا کار‌های زیادی می شود انجام داد. در اوج مصرف تابستان امسال حدود 70 هزار مگاوات تقاضای برق داشتیم که این 70 هزار در سه بخش خانگی، صنعتی و کشاورزی تقسیم می شود. از این 70 هزار 30 هزار در بخش سرمایشی مصرف می‌شود. برای تامین این 30 هزار مگاوات اگر بخواهیم ظرفیت نیروگاهی جدید ایجاد کنیم، باید به اندازه 40 هزار مگاوات ظرفیت سازی کنیم. هر هزار مگاوات 500 میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و در واقع 20 میلیارد دلار نیاز است که این ناترازی را تامین کرد که البته اقتصادی نیست، زیرا این تقاضا در طول سال وجود ندارد.

او درباره استاندارد سازی در زمینه کولر‌های آبی و گازی گفت: در کولر‌های آبی مصرف هر سال کولر آبی حدود 700 کیلووات است که فاصله آن با استاندارد‌های تدوین شده بیش از دو برابر است. در کولر گازی بدتر از این است. اگر اقداماتی در بخش تقاضا انجام دهیم حداقل میتوانیم 15 هزار مگاوات کاهش تقاضا تنها در حوزه سرمایشی داشته باشیم که البته یک امر ناگهانی و ساده نیست و باید به صورت تدریجی به آن برسیم. امیدواریم با همکاری وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد بتوانیم استاندارد‌های لازم را وضع کنیم. ما نقطه ضعف‌هایی داریم که باید با وضع قوانین آن را مرتفع کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی