سه‌شنبه 6 آذر 1403

رقابت داغ انتخاباتی در یخبندان آیووا؛ اولین محک برای ترامپ

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
رقابت داغ انتخاباتی در یخبندان آیووا؛ اولین محک برای ترامپ

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، رقابت‌های مرحله مقدماتی برای تعیین نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 آمریکا قرار است از ساعاتی دیگر در سرمای زیر 30 درجه سانتی‌گراد آغاز شود. قرار است رأی‌دهندگان در این ایالت برای شرکت در نخستین گرد‌هم‌آیی انتخاباتی عازم مدارس، شهرداری‌ها، ورزشگاه‌ها، عبادتگاه‌ها و دیگر میعادگاه‌های انتخاباتی شوند و رأی خود را به نامزد...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، رقابت‌های مرحله مقدماتی برای تعیین نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 آمریکا قرار است از ساعاتی دیگر در سرمای زیر 30 درجه سانتی‌گراد آغاز شود.

قرار است رأی‌دهندگان در این ایالت برای شرکت در نخستین گرد‌هم‌آیی انتخاباتی عازم مدارس، شهرداری‌ها، ورزشگاه‌ها، عبادتگاه‌ها و دیگر میعادگاه‌های انتخاباتی شوند و رأی خود را به نامزد مورد نظر خود ثبت کند.

روند رأی‌گیری در ایالت «آیووا» و برخی ایالت‌های دیگر از طریق رفتن پای صندوق‌های رأی و نوشتن نام نامزد در برگه رأی نیست. در این ایالت‌ها، رأی‌گیری بر اساس شیوه‌ای به نام «رایزنش» (Caucus) انجام می‌شود. در این روش افراد واجد شرایط رأی از طریق شرکت حضوری در مجامع و انجمن‌های حزبی نامزد مورد نظر خود را اعلام می‌کنند.

** رایزنش چیست؟

در انتخابات آمریکا رأی‌گیری به دو صورت انجام می‌شود. نخستین روش که مرسوم‌تر و متداول‌تر است روش رأی‌دهی با برگه‌های رأی است. اما روش دوم که تنها در چند ایالت جریان دارد رایزنش یا نشست حزبی نام دارد که در آن رأی‌دهندگان بایستی در یک ساعت مقرر در میعادگاه‌های انتخاباتی حاضر شوند و بعد از انجام مباحثات علنی درباره نامزد‌ها با روش‌هایی غیر از صندوق رأی مثلاً با بالا بردن دست رأی خودشان را اعلام می‌کند.

رایزنش زمانی رایج‌ترین روش برای انتخاب نامزد‌های انتخاباتی بوده، اما امروزه فقط چند ایالت به این روش رأی‌گیری می‌کنند که آیووا یکی از آن‌ها است.

در نشست حزبی، شهروندان به طرقی غیر از برگ رأی نامزد مورد نظرشان را انتخاب می‌کنند.

نشست حزبی (رایزنش) ایالت آیووا قرار است رأی ساعت 20 شب به وقت محلی در 1657 میعادگاه انتخاباتی در 99 منطقه این ایالت برگزار شود. این نشست در شرایطی برگزار خواهد شد که سرمای زیر 30 درجه سانتی‌گراد ممکن است بر مشارکت مردم اثر بگذارد.

از سال 1972 به این سو، همواره نشست حزبی در ایالت آیووا آغازگر زورآزمایی انتخاباتی در مرحله مقدماتی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بوده است.

** انتخابات مقدماتی آمریکا چیست؟

انتخابات مقدماتی مرحله‌ای از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا است که احزاب آمریکا سعی می‌کنند از طریق آن یک نامزد را برای رقابت در مرحله انتخابات سراسری در ماه نوامبر معرفی کنند.

معمولا حزبی که ریاست‌جمهوری را در دست دارد بدون وارد شدن به مرحله انتخابات مقدماتی شخصی رئیس‌جمهور را به عنوان نامزد معرفی می‌کند؛ بنابراین مرحله مقدماتی برای حزبی که در تلاش برای تصاحب کاخ سفید است اهمیت بیشتری دارد.

در انتخابات مقدماتی هم همانند انتخابات سراسری شهروندان به صورت مستقیم نامزد‌های خودشان را انتخاب نمی‌کنند. آن‌ها وکلای انتخاباتی (delegate) را انتخاب می‌کنند و این وکلا بعداً به نیابت از شهروندان نامزد‌ها را انتخاب می‌کنند.

نامزدی که در مرحله مقدماتی انتخاب شود در «نشست ملی حزب جمهوری‌خواه» که تابستان سال جاری در ایالت «میلواکی» برگزار خواهد شد به عنوان نامزد حزب جمهوری‌خواه برای رقابت با «جو بایدن» معرفی خواهد شد.

** اهمیت گرد‌هم‌آیی انتخاباتی آیووا

اگر فقط آمار‌ها و ارقام را در نظر بگیریم گرد‌هم‌آیی آیووا را نمی‌توان شاخص چندان مهمی برای تعیین اینکه نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواه چه کسی خواهد بود به حساب آورد.

آیووا در نشست «مجمع ملی حزب‌جمهوری‌خواه» تنها 40 وکیل انتخاباتی دارد که از لحاظ آماری تنها 1.6 درصد از کل وکلای انتخاباتی در تمامی ایالت‌ها را شامل می‌شود.

با وجود این، نتایج در این ایالت از آنجا که آغازگر انتخابات مقدماتی است محکی برای هر یک از نامزد‌ها خواهد بود و احتمالاً شاخصی برای گمانه‌زنی درباره نتیجه انتخابات مقدماتی در ایالت‌های دیگر خواهد بود. این انتخابات به ویژه برای دونالد ترامپ حائز اهمیت است که بر اساس نظرسنجی‌ها نامزد پیشتاز حزب جمهوری‌خواه است.

با وجود این، رأی‌گیری در این ایالت شاخص خوبی برای پیش‌بینی رقابت بین نامزد حزب جمهوری‌خواه و «جو بایدن»، رئیس‌جمهور فعلی آمریکا نخواهد بود. حتی اگر ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوری‌خواه برگزیده شود باز هم طبق آنچه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند انتظار می‌رود رقابت سختی بین او و بایدن برقرار شود.

** ترامپ در نظرسنجی‌ها

شبکه خبری ان بی‌سی روز شنبه نتایج نظرسنجی‌ای را منتشر کرد که نشان می‌داد ترامپ با 48 درصد از رقیبانش جلوتر است. بعد از او «نیکی هیلی» با 20 درصد و «ران دی‌سنتیس» با 16 درصد در رده‌های دوم و سوم قرار دارند.

بسیاری از تحلیلگران می‌گویند محبوبیت ترامپ در میان رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه نشان‌دهنده آن است که آن‌ها توجهی به پرونده‌های قضائی مطرح‌شده علیه او و همچنین نقش او در حوادث 6 ژانویه 2021 نداشته‌اند.