رنگها، جهانی که غالبا از آن غافلیم!
بشر در طول تاریخ از رنگها در زمینههای متفاوتی بهره برده است که از مهمترین موارد استفاده آن، بهره گیری در زمینه درمانی است. در فرهنگ دیرین کشورهایی، چون مصر و چین کروموتراپی یا رنگ درمانی جایگاه ویژهای داشته است.
وحید محمود قره باغ؛ گفتنی است مغز انسان قریب به 80 درصد اطلاعات را از طریق بینایی دریافت میکند، از این رو به جرات میتوان گفت که رنگها از اهمیت بالایی برخوردار هستند. رنگ بر خلق و خو، احساسات، ارتباطات فی ما بین و همچنین رفتارهای انسانی تاثیرات بسزایی دارد. رنگ اشیا، نورپردازی، رنگ دیوارها و سایر موارد مشابه میتواند جلوه و انرژی خاصی به محیط خانه و کار ببخشد. ضمن این که تنوع رنگها خلاقیت را به دنبال دارد و جهان رنگها به مرور ویژگیهای متفاوت و ماندگاری را در انسان نهادینه میکند.
از سویی روانشناسی رنگ شاخهای از علم روانشناسی است که به مطالعه و بررسی رنگها و همچنین ارتباط و کنش آن با رفتار انسان میپردازد. این دانش قابلیت و ظرفیت بالایی دارد و میتواند کمک شایانی به بهتر شدن سطح و کیفیت زندگی و همچنین کسب و کار کند. به عبارتی اهمیت رنگها تا بدانجا پیش رفته که بر نگرش و تصمیمات روزانه انسانها نیز موثر افتاده است. چرا که هر رنگی جایگاه روانی مختص خود را دارد که در روانشناسی اقتصادی خصوصا افزایش سطح تجارت، هنر، طراحی و همچنین روانشناسی کودک مورد استفاده قرار میگیرد.
شکل 1. مغز انسان قریب به 80 درصد اطلاعات را از طریق بینایی دریافت میکند، از این رو به جرات میتوان گفت که رنگها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
در نهایت اینکه تاثیر رنگها را دست کم نگیریم که دنیایی نهفته و انرژی سرشار دارند. به تجربه ثابت شده است رنگها در روح و روان انسان تاثیر میگذارند که در نهایت منجر به تغییر خصایص و شخصیت انسان میشود. به عنوان مثال میتوان از رنگ آبی و یا بنفش برای اتاق خواب استفاده کرد که بسامد کمتری دارد. چنانچه محدودیت مکان دارید میتوانید فقط از چراغ خواب کم نور آبی و بنفش استفاده کنید. رنگ سبز را میتوان برای اتاق کار انتخاب کرد و اگر مقدور نبود میتوان از یک عکس مربوط به طبیعت در اتاق استفاده کرد.
بهتر است از رنگهای شاد مثل سبز و زرد برای لباس نیز استفاده کنیم. رنگ زرد مانع افسردگی است و از آنجا که با نیمکره سمت چپ مغز در ارتباط است، ذهن انسان را باز کرده و باعث خلاقیت، تحریک اعصاب و دیدگاههای جدید در انسان میشود. از سویی رنگ سبز آرامش بخش است، فشار خون را کاهش میدهد و اضطراب را از بین میبرد؛ رنگ سفید هم که جهان و عالمی دیگر است. اگر احساس کم حوصلگی میکنید، میتوانید رنگ برخی وسایل شخصی خود را نارنجی انتخاب کنید. رنگ نارنجی، حس جوانی، تمایل به ارتباط، برون گرایی و جدایی از محدودیتها را در انسان تقویت میکند. همچنین این رنگ برای التیام ریهها نیز توصیه میشود.
جهان رنگ ها، جهانی متفاوت و نزدیک به ما انسان هاست، ولی متاسفانه غالبا از آن غافلیم. در حقیقت با روانشناسی رنگها دنیایی دیگر را خلق خواهیم کرد و خواهیم دید که بن بستی وجود ندارد. رنگها تاثیر بسزایی نیز در رشد و تکامل ذهن کودکان دارد، به همین سبب انتخاب رنگ لباس و اتاق کودک بسیار حائز اهمیت است. همچنین قرصهایی که رنگ گرم دارند تاثیر بیشتری نسبت به قرصهایی رنگ سرد دارند. تا بدان جا که رنگ قرمز برای تحریک جسم و روح، افزایش سرعت و نیروی واکنش و همچنین افزایش گردش خون توصیه میشود. در آخر اینکه انسان نباید نسبت به ابعاد مختلف زندگی خود بی تفاوت باشد، چه بسا ریشه بسیاری از چالشهای انسان در همین مفاهیم نهفته است.
از میان اخبار