روایت همزمان عاشورا و دفاع مقدس در داستانهای کوچک «حسین مسیح»
نویسنده در کتاب حسین مسیح سعی کرده است توجه بیشتری به فرم، تکنیک زبان، شیوههای فنی روایی داشته باشد و به جایگاه قابل اعتنایی در حوزه "ادبیات متعهد " و "داستان کوچک " برسد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، کتاب «حسین مسیح» کتابی متفاوت هم در حوزه ادبیات دفاع مقدس و هم در حوزه ادبیات عاشورایی است به گونهای که نویسنده با تلفیق این دو گونه و پرداختن به آنها اتفاق جدیدی را رقم زده است. این کتاب که مجموعه داستانهای کوتاه کوثر دانش است، روایتگر همزمان عاشورا و دفاع مقدس است انگار که نقش آفرینان عاشورا بار دیگر و بعد از گذشت بیش از هزار سال دوباره در قالب افراد دیگری زنده شدهاند و همان کاری را کردهاند که پیشتر در عاشورا کرده بودند، منتها این بار عاشورایی دیگر است در ایران و اینک این سربازان روح الله هستند که الگوی اصلیشان یاران حسین (ع) هستند.
نویسنده برای روایت قالب داستان کوچک (یا همان داستان مینیمال) را انتخاب کرده است که قابلیتهای خود را در حوزه دفاع مقدس یا حوزه آثار دینی به اثبات رسانده است و مصداق این مدعا را در مناسبتها و مسابقات متعدد و مختلفی که در این حوزه روی میدهد میشود رصد کرد. تکیه این حوزهها بر پیامهای صریح و تک وجهی شاید دلیل موجهی برای این امر میتواند به حساب بیاید چرا که داستانهای کوچک به لحاظ تمرکزی که در جنبههای مختلف خود بر مضمون و مکان و زمان و حتی گاه شخصیت دارند بر یک محتوا صراحت پیدا میکنند و لذا در انتقال مفاهیم و مضامین منفرد بسیار کارآمد و مبتنی بر دو اصل سادگی و کوتاهی است.
نگاهی به کتاب «حسین مسیح»/ دفاع مقدس و عاشورا یک واقعه در دو زمانه متفاوتمجموعه داستان «حسین مسیح»، مجموعهای قابل ملاحظه از حیث نوآوریهای فرم، تکنیکی به حساب آمده و پرداختن به مضامین بکر و تازه را نیز میشود به این مزایا افزود و به عنوان ارزش افزوده همین اثر در نظر گرفت. دستمایه قرار دادن خود قالب مینمالیسم به عنوان موضوع یکی از داستانها نمونه قابل ذکری از این دست است. این مجموعه برآن است تا ضمن پرداختن به دو حوزه داستانی دفاع مقدس و عاشورا، کیفیت فرمی و سبک نوشتاری قابل اعتنایی را نیز در هر دو حوزه به نمایش بگذارد. همواره از نقاط ضعف آثار ارزشی عدم توجه به فرم بوده است. در اثر پیش رو سعی شده که چنین ضعفی را جبران کند و توجه بیشتری به فرم، تکنیک زبان، شیوههای فنی روایی داشته باشد و به جایگاه قابل اعتنایی در حوزه "ادبیات متعهد " و "داستان کوچک " برسد. ازدیگر ویژگیهای بارز این کتاب نذر داستانها به ساحت مقدس شهدا و نامگذاری هر داستان به نام یکی شهدای جنگ تحمیلی به عنوان صاحب داستان است. بدین وسیله تلاش شده تا نام و یاد دلاور مردیهای این عزیزان برقرار بماند از شهدای اقلیت تا شهدای زن و رزمندگان بسیج و ارتش را در برمیگیرد. در ادامه دو داستان کوچک از این مجموعه را با هم میخوانیم:
پنجاه و یک
اسب تشنه نگاهی به سوار کرد سوار آب در دست را به سمت دهان
برد. مکثی کرد آب را به لب نرساند به رود بازگرداند.
آنان که سوار را میپاییدند هیچوقت نفهمیدند که اسب هم آب نخورد!
*اسب حیوان نجیبی است
*نذر شهید محسن کمالی روستا
درک مفاهیم نهضت عاشورا، ایده اصلی برای نوشتن کتاب کشتی نجات استچهل و نه
قصهی دو برادر ظهر عاشورا یکی بود یکی نبود (...
قصهی دو برادر عصر عاشورا.... غیر از خدا هیچ کس نبود.
*قصهی دو برادر
*نذر شهید احمد صالحی اسمعیل گاوری
کتاب «حسینِ مسیح» نوشته کوثر دانشدر 198 صفحه و با شمارگان 200 نسخه انتشارات سرو موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس منتشر و راهی بازار نشر شده است.