روز روابط عمومی؛ چرا در روز ارتباطات؟!
امروز، روز جهانی ارتباطات است و در ایران در عین حال روز روابط عمومی. اما آیا بهتر نیست جامعه روابط عمومی در ایران یک روز دیگر را مستقلا به عنوان روز روابط عمومی در نظر بگیرد؟
منوچهر - محمد شمیرانی
از سال 1969، همه ساله در روز 17 ماه می 27- اردیبهشت - روز جهانی ارتباطات جشن گرفته می شود؛ این روز، همزمان با روز تاسیس واحد تلگراف بین المللی است که در سال 1865 آغاز به کار کرد تا بتواند روش های ارتباط فوری را پشتیبانی کند.
در تقویم ایرانی هم از روز 27 اردیبهشت به عنوان "روز ارتباطات و روابط عمومی " یاد شده است. بهانه و توجیه انتخاب این روز، این بوده است در دنیای امروز که به یک دهکده جهانی تبدیل شده است نقش ارتباطات و روابط عمومی، بسیار فراتر از گذشته شده و تاثیرگذاری بیشتری پیدا کرده است.
سابقه عضویت ایران در اتحادیه تلگراف بین المللی - که اکنون به اتحادیه جهانی مخابرات تغییر نام داده است - به بیش از یک صد سال می رسد. این اتحادیه، جزو نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد به شمار می رود و هر ساله، محورها و شعارهایی را برای اجرای سیاست ها و توسعه اهداف ارتباطی در سطح جهان مطرح می کند.
در ایران نیز، به همین مناسبت طی چند روز، برای گرامیداشت ارتباطات در حوزه های متفاوتی چون مخابرات و روابط عمومی، برنامه هایی برگزار می شود و سخنرانی ها و مقالات فراوانی در این زمینه، عرضه می شود.
تأکید بر ارتباطات مخابراتی
نگاهی به پیشینه و محتوای برگزاری این روز در جهان، حاکی از آن است که تاکید محورها و شعارهای اعلام شده در طول سال های گوناگون، بیشتر بر مخابرات و ارتباطات و اینترنت و پیشرفت های جدید در زمینه تکنولوژی های جدید به دست آمده توسط بشر می باشد.
حتی، هدف اصلی از برگزاری روز جهانی مخابرات و ارتباطات، کمک به ایجاد پل های ارتباطی قوی و مستحکم تر، میان کشورهای مختلف و هم چنین، توسعه فناوری هایی که برای گسترش ارتباطات و زیرساخت های مخابراتی ساخته شده است ذکر می گردد.
بنابر این، میبینیم هدف اصلی از برگزاری روز جهانی ارتباطات، این است که به افراد کمک کند تا آگاهی بیشتری در مورد امکانات ایجاد شده توسط تکنولوژیهای ارتباطی روز جهان داشته باشند و به عنوان راهی برای بهبود اقتصاد جامعه خود، ارتباطات دیجیتالی موجود را گسترش دهند.
ارتباطات نرمافزاری
به این ترتیب، میتوان گفت درست است که ارتباطات مخابراتی و پیشرفت و گسترش تکنولوژیهای نوین ارتباطی در جهان، موجب شده است ارتباط بین انسان ها در سراسر کره زمین، تسهیل شده و راحت تر صورت پذیرد.
به شکلی که فاصله ها و مرزهای جغرافیایی، تا اندازه زیادی برداشته شود و مردم سراسر جهان، بتوانند فارغ از زمان و مکان و فاصله، به راحتی و با سرعت و با استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی همچون اینترنت و تلفن های هوشمند، با دورترین نقاط جهان در ارتباط باشند.
در این میان اما نکته ای که شاید، کمتر به چشم کارشناسان و متخصصان روابط عمومی کشور آمده و لازم است به آن توجه کرد این است که ارتباطات مخابراتی، ارتباطی مبتنی بر " سخت افزار " و ابزار نوین مانند کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت، گوشی های هوشمند و... است. در حالی که روابط عمومی، وظیفه برقراری ارتباط بین انسانها با یکدیگر، سازمان (بازرگانی یا دولتی و یا مردم نهاد) با مخاطبان و حکومتها با شهروندان جامعه خویش را بر عهده دارد.
به بیان دیگر برقراری ارتباطی انسانی بیشتر مد نظر است و می توان فعالیت روابط عمومی را، فعالیتی " نرم افزاری " توصیف کرد که با رشد و پیشرفت تکنولوژیهای ارتباطی در دهه های اخیر، از این ابزار برای سرعت بخشیدن به برقراری ارتباط بهنگام با مخاطبان، گسترش و تعمیق این ارتباط انسانی و پاسخگویی مداوم و همیشگی استفاده میکند.
روزی، فقط برای روابط عمومی
درست است که روابط عمومی با رشد و گسترش جوامع و پیشرفت تکنولوژیهای ارتباطی، از این ابزارهای برای رسیدن به اهداف پیش بینی شده بهره می برد ولی آیا بهتر نیست جامعه روابط عمومی ایران - انجمن ها و نهادهای مرتبط با عرصه روابط عمومی کشور- به فکر آن باشند ضمن گرامیداشت روز جهانی ارتباطات و مخابرات، تاملی کنند و روزی مانند تاسیس اولین واحد روابط عمومی کشور در شرکت ملی نفت ایران، یا زاد روز دکتر حمید نطقی پدر روابط عمومی ایران و... را به روز بزرگداشت روابط عمومی اختصاص دهند و در این روز، ضمن طرح پیشرفت های انجام شده و ایدههای جدید در خصوص بهبود وضعیت روابط عمومی کشور، مطالبات صنفی و شغلی فراوان جامعه روابط عمومی ایران را نیز مطرح و پیگیری کنند؟!
کانال عصر ایران در تلگرام