رونق کشت خطی در دیمزارهای مازندران برای فرار از خشکسالی
ساری - ایرنا - کشت خطی گندم در دیمزارهای مازندران با هدف مقابله با خشکسالی امسال رونق بیشتری گرفته و به گفته مسوولان جهاد کشاورزی به حدود 30 درصد سطح زیر کشت گندم استان رسیده است.
به گزارش ایرنا، استفاده بهینه از رطوبت خاک، آسان شدن مبارزه و از بین بردن علف های هرز، افزایش تولید و کاهش مصرف بذر از دیگر مزیت های ردیف کاری و یا همان کشت خطی است که به اعتقاد کارشناسان در صورتی که در مازندران فراگیر شود قادر به ایجاد تحول اساسی در کشاورزی استان است.
کارشناسان جهاد کشاورزی می گویند که نتایج تحقیقات این نهاد متولی کشاورزی نشان می دهد از میان روش های مختلفی که برای کشت دیم گندم در مناطقی کم آب وجود دارد، بهره گیری از دستگاه عمق کار یا خطی بهترین شیوه کشت این محصول به شمار می رود؛ روشی که به کارگیری آن حالا برای مازندران پرباران هم به خاطر تغییر شرایط اقلیمی ضروری شده است و مسوولان جهاد کشاورزی نیز در پی ترغیب کشاورزان به این روش کشت هستند.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: امسال 54 هزار و 526 هکتار از اراضی زراعی استان زیر کشت گندم رفته است که 20 هزارو 126 هکتار آن به صورت مکانیزه یا همان روش خطی کشت شده است.
خلیل حقیقی با بیان این که کشت گندم در سال جاری حدود 550 هکتار بیشتر از سطح ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی در مازندران است، افزود: در حال حاضر 26هزار و 160هکتار گندم به صورت آبی و 28هزار و 396هکتار به صورت دیم کشت شده است.
وی با توضیح این که استقبال کشاورزان به کشت مکانیزه به روش خطی هر ساله رو به افزایش است، بیان داشت: از آن جایی که حدود 60 درصد کشت گندم در استان دیمزار است و خطر خشکسالی نیز مهم ترین دغدغه گندمکاران محسوب می شود، با انجام روش کشت خطی یعنی با قرار گرفتن بذر در عمق مناسبی از خاک، خطر سبز نشدن آن به حداقل می رسد.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به این که امسال کشت خطی در دیمزارهای استان به هفت هزار و 626هکتار و در کشت آبی به حدود 12هزارو 500هکتار رسیده است، گفت: تا کنون برای هر هکتار حدود 200 کیلوگرم بذر گندم مصرف می شد ولی در روش کشت مکانیزه میزان مصرف بذر در هر هکتار با صرفه جویی 50 کیلوگرمی به 150 کیلو کاهش می یاید.
حقیقی یکنواختی سطح سبز مزرعه، پنجه زنی مناسب و همزمان رسی گیاه و افزایش تولید را از دیگر مزایای کشت مکانیزه خطی برشمرد و گفت: الگو های مختلفی برای کشت گندم شامل کشت مسطح، دو و سه ردیف بر روی پشته در استان و کشور وجود دارد که با توجه به خشکسالی های اخیر در برخی مواقع کشاورزان برای آبیاری گندم در مراحل پایانی رشد با کم آبی مواجه می شوند.
وی همچنین یکی دیگر از کارکردهای دنباله بند های برای کشت خطی کاری محصولات غلات را کود دهی همزمان با کاشت بذر عنوان کرد و گفت: در این روش علاه بر مدیریت مصرف کود های شیمیایی تغدیه گیاه نیز به صورت دقیق و کامل انجام می شود.
کشش خطی کاری به کشت کلزا مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که امسال به دلیل بارندگی بسیار کم مهر ماه به رغم آمادگی کشاورزان شرایط برای کشت کلزا فراهم نشد، گفت که طبق آخرین آمار 9 هزار و 500 هکتار قرارداد کشت کلزا منعقد شد که طبق بازدیدهای به عمل آمده اکنون 9هزار و 150 هکتار آن سبز شده است.
حقیقی یکی از مزیت های کلزاکاری در مازندران طی سال جاری را کشت حدود سه هزارو 500 هکتار به روش مکانیزه خطی کاری عنوان کرد و افزود: این روش کاشت سبب شد تا شاهد سطح سبز بسیار خوبی باشیم.
وی با بیان این که تعهد امسال کشت کلزا در مازندران 24 هزار هکتار بوده است، تصریح کرد: به دلیل کاهش محسوس بارندگی در فصل کاشت این محصول استراتژیک، سطح زیر کشت امسال نیز هماند سال قبل به کمتر یک سوم ابلاغیه و تعهد وزارت جهاد کشاورزی رسیده است.
حقیقی در عین حال با توضیح این که جا به جایی کشت کلزا، گندم، سویا و علوفه دامی بویژه شبدر در اراضی شرق مازندران که عمده کشت پائیزه استان در این مناطق انجام می شود، یک امری طبیعی است، بیان داشت: هر ساله حدود 180 هزار هکتار از زمین های خشکه زاری و شالیزارهای استان زیر کشت انواع محصولات پاییزه از جمله گندم، جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات می رود که در این میان جا به جایی بین کشت دانه روغنی کلزا، گندم و شبدر در سطح 120 تا 130 هزار هکتار که محور توسعه کشت پاییزه استان محسوب می شوند، انجام می گیرد.
*س_برچسبها_س*