رییس جمهور آینده باید یک اقتصاددان با برنامه باشد
کاندیداهای انتخابات 1400 با شعارهای اقتصادی وارد آوردگاه انتخابات میشوند؛ بنابراین، باید فردی سکاندار دستگاه اجرا شود که علاوه بر ارائه برنامه بتواند همگرایی کامل در ساختار قوه مجریه ایجاد و از همه ظرفیتها به نحو مطلوب استفاده کند.
جعفر قادری، نگاه به خارج و بی توجهی به ظرفیت و تواناییها داخل را از نقاط ضعف مسئولان اجرایی توصیف میکند و در عین حال براین باور است: دولت با همین مدل اقتصادی پیش رود، مشکلات برطرف نمیشود.
هنگامی که از او پیرامون انتخابات 1400 سوال میکنم، میگوید: کاندیداهای انتخابات 1400 با شعارهای اقتصادی وارد آوردگاه انتخابات میشوند؛ بنابراین، باید فردی سکاندار دستگاه اجرا شود که علاوه بر ارائه برنامه، بتواند همگرایی کامل در ساختار قوه مجریه ایجاد و از همه ظرفیتها به نحو مطلوب استفاده کند.
قادری پس از ارائه برنامه، تیم محوری را یکی از دیگر الزامات دولت سیزدهم میداند و اظهار میکند: کاندیدای ریاست جمهوری باید گزینهای باشد که از شیخوخیت لازم برخوردار و قابل پذیرش جناحها و جریانهای همسو باشد و از این توانایی برخوردار باشد تا بتواند در موج اقتصادی که در این دوره در فضای انتخابات شکل گرفته احاطه پیدا کند و باعث مشارکت گسترده مردم در انتخابات شود.
جعفر قادری، اقتصاددان و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس این اظهارات را در گفتگو با خبرنگار تابناک مطرح کرد. او که سابقه حضور در ادور گذشته مجلس را دارد در این دوره نیز توانست آرای مردم شیراز را کسب کند و بار دیگر بر کرسی سبز بهارستان تکیه بزند و هم اکنون یکی از اقتصاددانان مجلس یازدهم شناخته میشود.
با توجه به انتخابات پیش رو و رویکردهایی که داوطلبان و احزاب در این دوره اتخاذ خواهند کرد به سراغ او رفتیم تا دورنمایی از انتخابات ریاست جمهوری و برنامههایی که میتواند منجر به افزایش مشارکت مردم شود، ارائه دهد.
آنچه پیش روی دارید متن گفتوگو با این نماینده مجلس است؛
*چرا دولت فعلی نتوانست کارها و اقدامات ملموسی جهت حل مشکلات اقتصادی انجام دهد؟
برای پاسخ به این سوال باید به چند نکته مهم اشاره کرد؛ نخست اینکه دولت خود را به توانمندیها و ظرفیتهای خارجی متکی کرده و آنها [طرف مقابل] ممکن است جناحی را بر جناح دیگر مقدم بشمارند، اما به هیچ وجه خواستار موفقیت ما نیستند.
ثانیا: دولت، دولت فعال، پرتلاش و پیگیری نبوده است که بتواند از شرایط به نحو مطلوب استفاده کند.
ثالثا: مقداری ناهماهنگی درون دولت وجود دارد که این ناهماهنگیها به دولت اجازه نداده است از ظرفیتهای به وجود آمده در مباحث و موضوعات اقتصادی استفاده کند.
*یعنی معتقد هستید اگر نگاه دولت به خارج از کشور نبود و مدیریت صحیح اعمال میشد، مشکلات اقتصادی برطرف میشد؟
امروز هیچ راهی جز برگشت به توانمندهای داخلی وجود ندارد، مشکلات تورم، رکورد و اشتغال قابلحل است، اما با این مدل اقتصادی دولت حل نمیشود. وقتی تفکر اقتصاد مقاومتی نباشد مشکلات به وجود میآید، زیرا نباید نگاهها به بیرون باشد.
* به اعتقاد شما، با برنامههایی که دولت فعلی در پیش گرفته است، مشکلات حل نمیشود؟ اگر دولت به همین مدل اقتصادی خود ادامه دهد، قطعا مشکلات بیشتر میشود و اگر موانع تولید برداشته شود، قطعا تولیدکننده کارهای خوبی انجام میدهد.
*سال آینده انتخابات ریاست جمهوری را داریم و از هم اکنون شاهدیم برخی کنشگران سیاسی و اقتصادی بر برنامه محوری و معرفی اعضای کابینه بخصوص تیم اقتصادی از سوی کاندیداها به مردم در زمان تبلیغات انتخابات تاکید دارند؛ به نظر شما ارائه برنامه و معرفی کابینه بخصوص تیم اقتصادی به چه اندازه میتواند در میزان مشارکت مردم تاثیرگذار باشد؟
مععتقدم اگر کاندیداهای انتخابات 1400 در همان ابتدا اعلام کنند، چه برنامههایی برای اداره کشور دارند میتواند در تشویق و ترغیب مردم برای شرکت در انتخابات خیلی مؤثرتر باشد.
*چرا؛ علت آن را در چه میدانید؟
به دلیل آنکه تعیین چارچوبها و خطوط کلی برنامههای اقتصادی میتواند کمک کند و مردم را برای حضور در انتخابات امیدوار و زمینه برای مشارکت بیشتر مردم فراهم کند.
*با توجه به مشکلات و معضلات موجود، رییس جمهور آینده باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
اگر یک اقتصاددان در راس قوه مجریه داشته باشیم که بتواند اجماع و اتفاق ایجاد کند موثر است، کارهای کلی و کلان موضوعی نیست که یک فرد بتواند به تنهایی انجام دهد، مهم این است رئیس جمهور آینده بتواند اجماع ایجاد کند و انعطاف داشته باشد و بتواند از ظرفیتهای نیروهای اقتصادی استفاده و در ساختار اداری کشور یک همگرایی و هماهنگی ایجاد کند و همه ظرفیتها را بکار بگیرد، در غیر این صورت، خود او به تنهایی «علامه دهر» هم باشد، نمیتواند کاری انجام دهد.
*پس حضور یک اقتصاددان و تیم اقتصادی قوی، میتواند در باز کردن گرههای موجود موثر باشد؟
درست است که مباحث اقتصادی در این دوه از سوی همه کاندیداها مطرح خواهد شد؛ اما آنچه مهم است، اجماع سیاسی و استفاده از ظرفیتها و نیروهای کاردان و کارآمد اقتصادی در دولت آینده است. کسانی موفق هستند که ثابت کرده باشند برای کشور برنامه اقتصادی و تیم اقتصادی به کمک همه ظرفیتها دارند.
*این طور که برداشت کردم، حضور یک اقتصاددان با اجماعی که باید در عرصه سیاسی و مدیریتی کشور ایجاد کند، برای دولت آینده کارگشا میدانید، این گزینه باید چه ویژگیهایی داشته باشد تا بتواند این اجماع را شکل دهد؟
باید گزینهای باشد که از شیخوخیت لازم برخوردار باشد و قابل پذیرش جناحها و جریانهای همسو باشد و بتواند حرف آخر را بزند و بتواند یک موج را ایجاد کنند که در این ایجاد موج، بتوانند مسائل و مشکلات اقتصادی را حل نمایند.