«زینب پاشا» چگونه ناجی مردم فقیر شد؟/ روایتی از رشادت های یک شیرزن در زمان ناصرالدین شاه
مهدی صالحیار نویسنده و کارگردان نمایش «زینب پاشا» درباره جزئیات این نمایش و علت ساخت آن صحبت کرد.
مهدی صالحیار نویسنده و کارگردان نمایش «زینب پاشا» از شهر تبریز که در بخش خیابانی سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به اجرا میرود، در گفت و گو با خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: نمایش «زینب پاشا» مربوط به زندگی تاریخی «زینب پاشا» است که در زمان ناصرالدین شاه در تبریز زندگی میکرد، با توجه به شرایط اقتصادی سیاسی آن دوران که مردم ایران در قحطی و فقر زندگی میکردند، برخی بازاریها از شخص شاه دستور داشتند تا مواد اولیه را احتکار کنند تا در زمستان با قیمت بالاتری بفروشند.
وی با بیان اینکه «زینب پاشا» با چند تن از زنان تبریزی قیام و انبارهای احتکار شده را برای مردم خالی کردند، گفت: من این داستان را دست مایه نمایشنامه قرار دادم و بازیهای فرمیک و حرکتی نیز به آن اضافه کردم تا به اثر نمایشی تبدیل شود.
صالحیار درباره نمایشهایی که از سنت شهرها میگوید، گفت: بسیاری از گروههای نمایشی در شهرهای مختلف نمایشهای آیینی اجرا میکنند که البته بسیاری از مردم شهر درباره آن آیین و سنتها نمیدانند به همین علت این کار نیاز به پژوهش دارد و زمانی که وارد جشنوارهها میشوند فرصتی برای معرفی این آیین پیدا میکنند. متاسفانه در شهرهایی که این نمایشها تولید میشود، ساماندهی شکل نمیگیرد و باید از مدیران تئاتر استانها که بستری برای اجرای اینگونه نمایشها برای مردم شهرها فراهم نمیکنند، گلایه کرد.
او ادامه داد: برای نمونه مردم تبریز فقط نام «زینب پاشا» را شنیده اند، ولی درباره شخصیت و تاریخچه او چیزی نمیدانند و همین طور آیینهای هر شهر که از کجا نشأت گرفته و وارد زندگی مردم شده که متاسفانه برای مردم بومی مناطق معرفی نشده است. بهتر این است که علاوه بر اجرای این نمایشها در جشنواره ها، سیاستی در نظر گرفته شود تا آثار آیینی در خود شهرها و در قالب جشنواره اجرا داشته باشند.
کارگردان نمایش «زینب پاشا» درباره آماده سازی نمایش برای اجرا گفت: نمایش «زینب پاشا» را از اردیبهشت امسال آغاز کردم و تولید آن تا شهریور زمان برد، امسال کمی از نمایشهای آیینی فاصله گرفتم و بر آثار تاریخی متمرکز شدم. احساس کردم که موضوع «زینب پاشا» با جامعه امروز ما مرتبط است و باید بیان شود.
صالحیار درباره استقبال تماشاگران از نمایشهای خیابانی گفت: فکر کردم به دلیل سردی هوا تماشاگران برای تماشای نمایشها نیایند، اما مردم آمدند و خوشبختانه به دلیل موسیقی سنتی کار و موضوع نمایش به تماشا ایستادند.
گفتنی است سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از تاریخ 10 لغایت 20 بهمن ماه به دبیری نادر برهانی مرند برگزار میشود. انتهای پیام /