سازمان امور مالیاتی: مالیات بر ارزش افزوده در بیش از 140 کشور اجرا شده است / تابناک: اثر تنازلی مالیات بر ارزش افزوده یک گزاره علمی است
سازمان امور مالیاتی در جوابیهای نوشت: مالیات بر ارزش افزوده در بیش از 140 کشور اجرا شده و به دلیل داشتن ویژگیهای مثبتی، چون خنثی بودن از نظر اقتصادی و تاثیر آن بر عوامل سرمایه گذاری، تشویق سرمایه گذاری، گستردگی پایه مصرف، سهولت محاسبه و وصول، جهت دهی به مصرف و تامین درآمدهای مالیاتی و... همواره مورد توجه دولتها میباشد.
در پی درج خبری با عنوان «مالیات بر ارزش افزوده و اثر تنازلی آن چگونه تاثیر مخربتری بر دهکهای پایین داشته است؟»، سازمان امور مالیاتی کشورمان جوابیهای صادر کرد که وفق قانون عینا درج میگردد.
به گزارش «تابناک اقتصادی»، این جوابیه که به امضای بهنام سرخیل، مدیرکل دفتر روابط عمومی و فرهنگ سازی مالیاتی این جمعیت رسیده، به شرح زیر است:
"نظر به انتشار مطلبی با عنوان «مالیات بر ارزش افزوده و اثر تنازلی آن چگونه تاثیر مخربتری بر دهکهای پایین داشته است؟»، در پایگاه اطلاع رسانی متبوع مورخ 14/05/1401، خواهشمند است دستور فرمائید مطابق قانون مطبوعات و به منظور تنویر افکار عمومی، توضیحات سازمان امور مالیاتی کشور به نحو شایستهای منعکس گردد:
نظام مالیاتی و اجرای آن در کشور، طبق تعاریف مورد قبول بین المللی و با اهداف مختلف درآمدی، توزیعی، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و گسترش عدالت مالیاتی تدوین شده است. نیل به اهداف فوق الذکر جهت داشتن درآمدی پایدار و با ثبات که لازمه سیاست گذاری و برنامه ریزیهای باثبات در کشور است، از طریق برقراری قوانین و مقررات مالیاتی تنظیمی متنوع و گسترده در سرفصلها و منابع مختلف امکان پذیر خواهد بود.
برنامه ریزی قوانین و مقررات مالیاتی بدین صورت است که اهداف تعریف شده فوق توسط سرفصلها و منابع مختلف به وقوع بپیوندد و انتظار نمیرود این منابع تمامی موارد را به صورت یکجا برآورده سازند؛ بلکه برآیند نتایج حاصله مدنظر قانونگذار و دولت میباشد. در این میان هرکدام از بخشهای مختلف وظیفه تعریف شده خود را دارند. مالیات بر ارزش افزوده در بیش از 140 کشور اجرا شده و به دلیل داشتن ویژگیهای مثبتی، چون خنثی بودن از نظر اقتصادی و تاثیر آن بر عوامل سرمایه گذاری، تشویق سرمایه گذاری، گستردگی پایه مصرف، سهولت محاسبه و وصول، جهت دهی به مصرف و تامین درآمدهای مالیاتی و... همواره مورد توجه دولتها میباشد. از اهداف اصلی برقراری مالیات بر ارزش افزوده، هدایت بخشی از بار مالیاتی از تولید به سمت مصرف کننده نهایی و عدم احتساب مالیات مضاعف در مراحل مختلف زنجیره تولید با هدف حمایت از بخش تولید و افزایش انگیزههای سرمایه گذاری به شمار میرود. در این نوع از مالیات مواردی نظیر افزایش درآمد، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و تعدیل بار مالیاتی از سمت تولید به سمت مصرف مدنظر بوده که نتایج سالهای گذشته حاکی از روند صحیح اجرای این مالیات میباشد. در این بخش، جهت برقراری عدالت مالیاتی و کاهش فشار بر اقشار کم درآمد، اقداماتی نظیر اعطای معافیت به کالاهایی که سهم زیادی در سبد بودجه خانوارهای کم درآمد داشته و جز کالاهای اساسی میباشند انجام گرفته است.
از طرف دیگر، در بخش مالیاتهای مستقیم همچون مالیات بر اشخاص حقیقی، حقوقی و مالیات بر ثروت علاوه بر هدف درآمدی، تمرکز بر بازتوزیع ثروت و حرکت به سمت اجرای بیش از پیش عدالت مالیاتی میباشد؛ اعمال معافیتها، نرخهای تصاعدی و... از مصادیق بازتوزیع ثروت و حمایت از افراد کم درآمد و آسیب پذیر است؛ بنابراین هر بخش از نظام مالیاتی با توجه به اهداف تعریف شده طراحی و پیاده سازی گردیده و همانگونه که در بالا ذکر شد برآیند نتایج حاصله مدنظر میباشد.
طی سالهای اخیر، تلاشهای بسیاری در راستای بهبود کارایی نظام مالیات بر ارزش افزوده و رفع چالشهایی نظیر مسئله فرار مالیاتی و عدم صدور صورتحسابهای رسمی برخی اشخاص انجام گرفته است. از جمله این اقدامات میتوان به برقراری سامانه مودیان، پایانههای فروشگاهی و الزام به صدور صورتحسابهای الکترونیکی اشاره نمود که بستری مناسب را فراهم آورده تا مالیات به حلقه آخر یعنی مصرفکننده منتقل گردد. لازم به ذکر است اجرای دقیق نظام مالیات بر ارزش افزوده خود عاملی است جهت مقابله با فرار مالیاتی، ایجاد شفافیت در مبادلات صورت گرفته در اقتصاد، جلوگیری از ایجاد وقفه در وصول مالیات و کاهش هزینههای وصول، که میتوان آنرا از مصادیق برقراری عدالت مالیاتی قلمداد نمود. سازمان در تلاش است با اجرای تمامی مباحث ذکر شده، در نهایت چتر حمایتی خود را در بخش تولید، سرمایه گذاری و در نتیجه تمامی افراد جامعه علی الخصوص افراد کم درآمد و آسیب پذیر گستردهتر نماید. "