یک‌شنبه 12 مرداد 1404

سایه تعرفه‌ها و لغو کاهش عرضه اوپک‌پلاس بر بازار نفت

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
سایه تعرفه‌ها و لغو کاهش عرضه اوپک‌پلاس بر بازار نفت

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران, خطر اختلال در عرضه ناشی از تنش‌های روسیه اوکراین و منطقه خاورمیانه تا حدودی از قیمت‌ها حمایت می‌کند، اما عوامل ساختاری مانند رشد کُند تقاضا و افزایش عرضه همچنان فشار کاهشی ایجاد می‌کنند.

در نظرسنجی رویترز که طی دو هفته گذشته از 37 تحلیلگر و اقتصاددان انجام شده، پیش‌بینی شده است که قیمت نفت خام شاخص برنت در سال 2025 به‌طور میانگین 67 دلار و 84 سنت برای هر بشکه و نفت خام دابلیوتی‌آی آمریکا 64 دلار و 61 سنت خواهد بود؛ رقمی که با برآورد‌های ماه گذشته تفاوت چندانی ندارد.

در همین حال انتظار می‌رود قیمت‌ها در سال آینده کاهش یابد و نفت خام برنت در سه ماه دوم سال 2026 به 62 دلار و 98 سنت برسد. طبق داده‌های گروه مالی بورس اوراق بهادار لندن، میانگین قیمت نفت در سال جاری میلادی تاکنون برای برنت حدود 70 دلار و 60 سنت و برای دابلیوتی‌آی حدود 67 دلار و 46 سنت بوده است.

سرمایه‌گذاران اکنون تمرکز خود را بر مذاکرات تجاری آمریکا و مهلت اعمال تعرفه‌های تازه در یکم اوت (دهم مرداد) قرار داده‌اند. بازار پیش‌بینی می‌کند که تعرفه‌های تازه دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، می‌تواند رشد اقتصادی جهانی و در نتیجه تقاضای نفت را کُند کند.

توماس وایبیرک، تحلیلگر بانک «نورد / ال‌بی» (NORD/LB) در این باره گفت: تردید درباره برنامه‌های تعرفه‌ای ترامپ بر بازار‌ها و سمت تقاضا تأثیر می‌گذارد. در سوی دیگر، لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) هم عامل فشار بر قیمت‌هاست، بنابراین نبود تعادل بین عرضه و تقاضا همچنان پابرجاست.

هشت عضو اوپک‌پلاس از ماه آوریل لغو مرحله به مرحله کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه‌ای خود را آغاز و به‌تازگی با بازگرداندن روزانه 548 هزار بشکه دیگر از آن برای ماه اوت موافقت کرده‌اند.

منابع مطلع به رویترز گفته‌اند که هشت کشور عضو اوپک‌پلاس در نشست امروز (یکشنبه 12 مرداد) خود احتمال دارد با بازگرداندن 548 هزار بشکه دیگر از کاهش عرضه داوطلبانه خود برای ماه سپتامبر موافقت کنند.

بر اساس برآورد تحلیلگران، تقاضای جهانی نفت در سال 2025 به‌طور میانگین بیش از 797 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت، در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی این رقم را 700 هزار بشکه در روز برآورد کرده است.

با این حال، بیشتر تحلیلگران هشدار داده‌اند که تقاضا در سه‌ماه چهارم سال 2025 ممکن است به‌دلیل رکود فصلی و تردید‌های اقتصادی کاهش یابد؛ همزمان با لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه از سوی هشت عضو اوپک‌پلاس که می‌تواند به مازاد عرضه منجر شود.

موتاز الطغلیبی، اقتصاددان ارشد انرژی در بانک «ای‌بی‌ان آمرو» (ABN AMRO)، گفت: ما انتظار داریم قیمت‌ها در نیمه دوم سال 2025 به‌دلیل رشد کُندتر تقاضا و در عین حال افزایش عرضه کاهش یابد.

سیروس د لا روبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ هم تصریح کرد: عوامل ژئوپلیتیک همچنان از قیمت نفت حمایت خواهند کرد و به حفظ قیمت نفت برنت در بالای 60 دلار در سال 2026 کمک می‌کنند.