سربازان فراموش شدگان بودجه1401/ پیشنهاداتی برای حقوق و مهارت آموزی
لایحه بودجه 1401 در روز 25 آذرماه از سوی رئیس جمهور تحویل مجلس شورای اسلامی شد، اما در این لایحه هم مانند سالهای قبل سربازان فراموش شده و ردیف بودجه اختصاصی برایشان تعریف نشده است.
لایحه بودجه 1401 در روز 25 آذرماه از سوی رئیس جمهور تحویل مجلس شورای اسلامی شد، اما در این لایحه هم مانند سالهای قبل سربازان فراموش شده و ردیف بودجه اختصاصی برایشان تعریف نشده است.
خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ حقوق سربازی از آن مسائلی است که سالها است در خصوص آن بحثهای زیادی در جریان بوده است و طی سالهای اخیر تلاش شده به حد قابل قبولی برسد. حقوق سربازان در سال 1400 افزایش قابل توجهی داشته و نسبت به گذشته تغییرات محسوسی داشته است.
اگرچه هنوز تا شرایط ایدهآل فاصله زیادی داریم، اما تغییرات مثبت برای بسیاری از داوطلبان امیدوار کننده بوده است. لایحه بودجه 1401 در 25 آذرماه از سوی رئیس جمهور تحویل مجلس شورای اسلامی شد، اما در این لایحه هم مانند سالهای قبل سربازان فراموش شده و ردیف بودجه اختصاصی نداشتند.
در واقع میتوان گفت سربازان فراموش شدگان این بودجه بودند چراکه نه تنها ردیف اختصاصی به آنها تعلق داده نشده است بلکه مبلغی هم که برای امر مهارت آموزی در بودجه در نظر گرفته شده است در مقایسه با سال قبل و اضافه شدن تعداد سربازان رقم قابل توجهی نیست.
دلسوزان سربازان تا بودجه 1401 قطعی نشده است به کمک بیایند
سردار موسی کمالی مشاور عالی فرمانده قرارگاه مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به جزئیات لایحه 1401 و بحث سربازی و مهارت آموزی گفت: سال گذشته مبلغ 100 میلیارد تومان برای امر مهارت آموزی سربازان در بودجه پیش بینی شده بود که این مبلغ فقط برای تجهیز کردن کارگاهها و مسائل این چنینی بود.
وی افزود: همچنین مبلغ 2 هزار میلیارد هم برای بحث اشتغال سربازان اختصاص داده شده بود.
مشاور عالی فرمانده قرارگاه مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح گفت: امسال حدود 64 هزار میلیارد تومان برای بحث مهارت آموزی در بودجه نظر گرفته شده است که این رقم صرفا به قرارگاه مهارت آموزی تعلق ندارد و بین کارگاههای ارتش، سپاه، فرماندهی کل انتظامی، وزارت دفاع و... تقسیم میشود.
کمالی بیان کرد: در سال گذشته مبلغی که برای سربازان در نظر میگرفتیم حداقل 50 میلیون بود که حقیقتا مبلغ ناچیزی بود، اگر بخواهیم امسال برای اشتغالزایی سربازان عدد مناسبتری (حدود 100 میلیون) در نظر بگیریم باید حدودا 10 میلیارد برای 100 هزار سربازی که داریم اختصاص دهیم.
وی ادامه داد: افرادی که دلشان برای سربازان میسوزد الان که هنوز لایحه بودجه قطعی نشده است باید پای کار بیایند و کمک کنند تا بتوان عدد و رقم قابل توجهی را هم برای حقوق و هم امر مهارت آموزی سربازان اختصاص داده شود.
حداقل و حداکثر حقوق سربازان چقدر است؟
طبق قانون حقوق سربازان باید حداقل 60 درصد و حداکثر 90 درصد حداقل حقوق پایوران رسمی باشد که این بازه طبق درجه به سربازان تعلق میگیرد. امیر غلامرضا رحیمی پور رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح در گفت و گویی که در سال 99 با این خبرگزاری در مورد آخرین افزایشهای حقوق سربازان گفت: حقوق و فوق العاده کارکنان وظیفه شاغل در مناطق امنیتی به طور میانگین به مبلغ 417 هزار تومان معادل 44 درصد، کارکنان وظیفه شاغل در مناطق محروم و بدآب و هوا به مبلغ 140 هزار تومان معادل 22 درصد و کارکنان وظیفه شاغل در مناطق عادی به طور میانگین به مبلغ 97 هزار تومان معادل 24 درصد افزایش پیدا کرد.
به گفته وی، همچنین حقوق و فوق العاده کارکنان وظیفه نخبه شاغل در نیروهای مسلح به مبلغ 615 هزار تومان معادل 50 درصد و کارکنان وظیفه در حال آموزش در مراکز آموزشی نیروهای مسلح به مبلغ 180 هزار تومان معادل 66 درصد افزایش پیدا کرد.
امیر رحیمی پور گفت: همچنین در لایحه بودجه سال 1400 کشور با مساعدت نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه اعضای کمیته تلفیق اقدامات مناسبی جهت افزایش حقوق و بهبود وضعیت خوراک، پوشاک و نگهداشت کارکنان وظیفه انجام شده است.
وعدههای افزایش حقوق سربازان محقق شد؟
در حال حاضر حقوق کارکنان نیروهای وظیفه 75 درصد از قانون را شامل میشود، یعنی تنها 75 درصد از عدد اصلی که هر سرباز باید به عنوان حقوق دریافت کند در حال حاضر حقوق میگیرد. در واقع با در نظر گرفتن عدد و رقمهایی که سربازان در سال 1400 حقوق دریافت میکنند باید بگوییم که 25 درصد از قانون عقب هستیم؛ که البته این رقم در سال 1401 با در نظر گرفتن 10 درصد افزایش حقوقها به 35 درصد میرسد.
در حال حاضر تنها سربازان متأهل هستند که در طبق قانون حقوق کامل دریافت میکنند و باقی سربازان همان 75 درصد از عددی که قانون به عنوان حقوق تعیین کرده است را میگیرند، البته باز هم در عدد و رقم حق تأهل و حق فرزند و... جای بحث و چون و چرا هست.
امسال هم مانند سالهای قبل برای حقوق و مزایای سربازان که شامل هزینه سفر، فوقالعاده، حق مأموریت، بدی آب و هوا و... است ردیف اختصاصی در نظر گرفته نشده است و فقط یک مبلغ به عنوان بودجه ستاد کل نیروهای مسلح و حقوق کارکنان در نظر گرفته شده است.
در سال گذشته که ستاد کل نیروهای مسلح توانست تا 3 برابر حقوق سربازان را افزایش دهد با مساعدت نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه اعضای کمیته تلفیق این اقدامات انجام شد تا در راستای افزایش حقوق و بهبود وضعیت خوراک، پوشاک و نگهداشت کارکنان وظیفه بتوان رقم قابل توجهی به کارکنان وظیفه پرداخت شود.
امید بود که امسال برای حقوق و مزایای سربازان بودجه اختصاصی تعیین میشد تا در مواقعی که برخی از افراد کلیدواژههای «سربازی اجباری» و «سربازی اختیاری» را ترند میکنند، دولت با خوشایند سازی سربازی که هم مربوط به اضافه شدن حقوق سربازان و هم مربوط به امر مهارت آموزی و تخصصی شدن سربازی است، جوانان را ترغیب به سربازی کند.
اکنون خیلی از مواردی که باید سربازان در کنار حقوق، از یگان خود دریافت کنند مانند پاداش پایان خدمت به دلیل نبود بودجه کافی و مناسب پرداخت نمیشود و برخلاف 3 برابر شدن حقوق سربازان در سال گذشته هنوز هم سربازان از پرداختیهایی که به عنوان حقوق دریافت میکنند ناراضی هستند.
در سال گذشته با بررسی بودجه ستاد کل نیروهای مسلح دریافتیم که حدود 6 تا 7 هزار میلیارد تومان برای بودجه سربازان کنار گذاشته شده است که امسال باید حداقل 9 هزار و 500 میلیارد تومان به سربازان اختصاص داده شود تا باید افزایش حقوقهای سال آینده این عدد به 12 تا 13 هزار میلیارد تومان برسد تا بشود تنها حقوق سربازان را به صورت کامل پرداخت کرد.
امسال باید حداقل 9 هزار و 500 میلیارد تومان به سربازان اختصاص داده شود تا باید افزایش حقوقهای سال آینده این عدد به 12 تا 13 هزار میلیارد تومان برسد تا بشود تنها حقوق سربازان را به صورت کامل پرداخت کرد در ناچیز بودن میزان حقوق فعلی سربازان جای هیچ شک و شبههای نیست. حتی اگر روزی بودجه لازم برای اجرای ماده 49 قانون خدمت وظیفه عمومی نیز تأمین شود و مستمری سربازان به 60 تا 90 درصد حداقل حقوق قانون کار برسد، بازهم این حقوق بسیار کمتر از عرف درآمد جوانان در بیرون از محیط سربازی خواهد بود.
ماده 49 قانون خدمت وظیفه عمومی میگوید که حقوق سربازان باید حداقل 60 در صد و حداکثر 90 درصد حداقل حقوق پایوران رسمی باشد که این بازه طبق درجه به سربازان تعلق میگیرد.
این نکتهای است که همواره مخالفان سربازی اجباری روی آن دست میگذارند و از نیروهای مسلح میخواهند یا خدمت وظیفه عمومی را اختیاری کنند و به سربازان داوطلب حقوق کافی اختصاص دهند یا برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز خود به جای به کارگیری سربازان وظیفه، نیروهای حرفهای بیشتری را استخدام کنند.