سرشماری گونه نادر هوبره در زیستگاههای اصفهان؛ جمعیت حیاتوحش قمیشلو افزایش یافت
اصفهان - معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان از برنامهریزی برای اجرای طرح سرشماری و برآورد جمعیتی از گونه نادر هوبره در زیستگاههای این استان خبرداد.
اصفهان - معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان از برنامهریزی برای اجرای طرح سرشماری و برآورد جمعیتی از گونه نادر هوبره در زیستگاههای این استان خبرداد.
حسین اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اجرای طرح سرشماری پاییزه و زمستانه حیات وحش در زیستگاههای استان اصفهان، اظهار کرد: امسال برنامه سرشماری جمعیت گونه نادر هوبره نیز به طور جداگانه در هفت شهرستان نیمه شمالی و شرقی استان که زیستگاههای حیات وحش خوبی وجود دارد، اجرا میشود.
وی خاطرنشان کرد: لازم است که یک برآورد جمعیتی از وضعیت پرنده نادر هوبره در سطح استان اصفهان داشته باشیم که این مهم نیاز به برنامه ریزی خاص خود را دارد.
سرشماری پرندگان آبزی در 13 سایت منتخب اصفهان
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیطزیست اصفهان با بیان اینکه برنامه سرشماری زمستانه پرندگان آبزی در حال انجام است، افزود: برغم اینکه متأسفانه تالاب بین المللی گاوخونی خشک است اما در فصل پاییز و زمستان به دلیل موقعیت خاص اصفهان که در مرکز کشور و مسیرهای مهاجرتی پرندگان قرار دارد، در زیستگاههای منتخب آبی استان چه طبیعی و چه دست ساز از جمله تالابها، سدهای آبخیزداری و تصفیهخانهها در 13 سایت منتخب برآورد جمعیتی از پرندگان آبزی انجام میشود.
اکبری با اشاره به اینکه مطابق وحدت رویه موجود و برنامه ریزیهای انجام شده طرح ملی سرشماری پاییزه و زمستانه حیات وحش در استان اصفهان نیز از اواسط آبان ماه سال جاری از پارک ملی قمیشلو آغاز شد، ادامه داد: 10 منطقه در این استان در فهرست سرشماری حیات وحش شاخص (کَل و بز، قوچ و میش و آهو) است.
سرشماری حیات وحش به روش مشاهده مستقیم است
وی با اشاره به اینکه تاکنون سرشماری حیات وحش در زیستگاههای پارک ملی کلاه قاضی، موته، کهیاز، خارو و عباس آباد نائین انجام شده است، اضافه کرد: سرشماری در زیستگاههای قمصر و برزوک، پناهگاه حیات وحش یخاب و دالانکوه به دلیل شرایط آب و هوایی و بارش برف طی هفتههای اخیر به تعویق افتاد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان با بیان اینکه سرشماری حیات وحش و پرندگان به روش مشاهده مستقیم انجام میشود، ادامه داد: تلاش میشود طی روزهای آینده سرشماری حیات وحش شاخص استان به اتمام برسد.
امسال جمعیت حیاتوحش در قمیشلو افزایش و در کلاهقاضی کاهش نسبی دارد
اکبری با اشاره به اینکه امسال در سرشماریها در برخی مناطق افزایش و در برخی دیگر از زیستگاهها کاهش جمعیت حیات وحش را شاهد بودیم، افزود: تعداد جمعیت، درصد افزایش یا کاهش و علل آن، پس از پایان سرشماری و انجام بررسی، اطلاع رسانی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: امسال جمعیت حیات وحش شاخص به طور مثال در پارک ملی قمیشلو افزایش داشته اما در پارک ملی کلاه قاضی به صورت نسبی و کم کاهش یافته است.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست اصفهان اضافه کرد: باید توجه داشت که شرایط جغرافیایی و آب و هوا در زیستگاهها متفاوت بوده زیرا اصفهان، استانی پهناور است و میزان بارندگیها، شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی، منطقه به منطقه متفاوت است.
متغیرهای مختلفی بر جمعیت حیاتوحش اثرگذار است
اکبری با بیان اینکه متغیرهای مختلفی بر افزایش یا کاهش جمعیت حیات وحش تأثیر گذار است، افزود: در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی، شرایط خشکسالی چندین ساله را تجربه میکنیم، از یک سو اقلیم زیستگاه گرم و خشک بوده و از سوی دیگر وجود روستاهای اطراف منطقه و موضوع ایزوله و جزیرهای شدن آن مطرح است و این عوامل در کلاه قاضی و سایر متغیرها روی جمعیت حیات وحش اثر دارد.
وی همچنین درخصوص سرشماری گونههای گوشتخوار حیات وحش، اظهار کرد: برآورد جمعیتی اینها به لحاظ شرایط بوم شناختی، رفتاری و پنهانکاری که شب فعال هستند، معمول نیست و شرایط خاص خود را دارد.
برآورد جمعیتی حیاتوحش گوشتخوار به روش تلفیقی
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیطزیست اصفهان افزود: درخصوص گونههای گوشتخوار از روشهای مشاهده مستقیم و در برخی موارد ما از روشهای تلفیقی (ردپا، نمایهها و...) استفاده میکنیم که بتوانیم درک بهتری از شرایط گوشتخواران در استان مانند پلنگ، گرگ، روباه، شاه روباه، کاراکال، گربه وحشی و گربه شنی و یا احتمال بقا یوزپلنگ را داشته باشیم اما سرشماری امکان پذیر نیست.
اکبری خاطرنشان کرد: این اطلاعات را همراه با طرحهای سرشماری گونههای شاخص و هم پایشهای دورهای و شبانه روزی محیط بانان جمع آوری میکنیم و تحلیل این دادهها نشان میدهد که وضعیت حیاتوحش گوشتخوار به چه صورت است.
به گزارش خبرنگار مهر، هوبره آسیایی از جمله پرندگان نادر و زیبایی است که در مناطق خشک و نیمهخشک زندگی میکند.
از گونههای بسیار نادر و در معرض انقراض است و در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در رده موجودات حساس و آسیبپذیر قرار دارد.
رقص هوبره در هنگام جفتگیری بسیار تماشایی و مهمترین شاخصه اکوتوریستی این گونه پرنده است.
همهچیزخوار بودن این پرنده و دفع آفاتی همچون سوسک، ملخ، کرم و دیگر حشرات کمک فراوانی به کشاورزی میکند.
این پرنده در زنجیره غذایی بیابان نیز نقشی چشمگیر دارد، هوبره با خوردن بذر گیاهان و دفع آن در جایی دیگر به پراکنش گیاهان کمک میکند.
استان اصفهان دارای چهار منطقه حفاظت شده کرکس (واقع در شهرستانهای نطنز و میمه)، قمصر و برزوک (واقع در شهرستان کاشان)، کهیاز (واقع در شهرستان اردستان) و دالانکوه (در محدوده شهرهای دامنه و چادگان) است.
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی (در محدوده اصفهان - بهارستان) و قمیشلو (در محدوده شهرهای شاهین شهر، خمینی شهر، نجف آباد و تیران و کرون) پناهگاه موته (واقع در شهرستان میمه) و پناهگاه حیات وحش عباس آباد (محدوده نائین و خور وبیابانک)، تالاب بینالمللی گاوخونی (در محدوده شهر ورزنه) همچنین 12 منطقه شکار ممنوع از جمله مناطق حنا، خارو، ستبله، کلاته و یخاب از دیگر ظرفیتهای زیست محیطی و طبیعی استان اصفهان است.
مساحت مناطق تحت مدیریت محیطزیست استان در حال حاضر به حدود 2.5 میلیون هکتار میرسد.