یک‌شنبه 22 تیر 1404

سقوط 36 درصدی هش‌ریت بیت‌کوین | پای قطعی اینترنت در میان است؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
سقوط 36 درصدی هش‌ریت بیت‌کوین | پای قطعی اینترنت در میان است؟

در ماه ژوئن 2025، نرخ هش شبکه بیت‌کوین با سقوطی کم‌سابقه مواجه شد و بزرگ‌ترین افت خود در سه سال اخیر را به ثبت رساند. این کاهش ناگهانی که با اختلالات سراسری اینترنت در ایران و بالا گرفتن تنش‌های ژئوپلیتیکی در منطقه هم‌زمان شد، موجی از واکنش‌ها و گمانه‌زنی‌ها را در جامعه رمزارزها به‌دنبال داشت. هم‌زمانی این رویدادها باعث شد بسیاری از تحلیل‌گران، نقش قطع اینترنت و توقف فعالیت مزارع استخراج...

به‌منظور واکاوی دقیق‌تر این اتفاق، مسیح علوی، از تحلیل‌گران باسابقه در حوزه استخراج رمزارز، ابعاد مختلف ماجرا را از زاویه تحولات داخلی ایران و وضعیت جهانی ماینینگ مورد بررسی قرار داده است. هدف از این گفت‌وگو، روشن‌سازی این پرسش کلیدی است: آیا افت بی‌سابقه هش‌ریت بیت‌کوین واقعاً نتیجه قطع گسترده اینترنت در ایران و توقف فعالیت ماینرهای ایرانی بوده یا عوامل دیگری در پشت‌صحنه این نوسان نقش داشته‌اند؟

هش ریت روزانه جهانی بیت کوین در دوره 29 ماه مه (8 خرداد) تا 27 ژوئن (6 تیر) نوسانات قابل توجهی را تجربه کرد. این شاخص از 988 اگزاهش بر ثانیه در 29 ماه مه به اوج 1,046 اگزاهش بر ثانیه در روز 11 ژوئن (21 خرداد) رسید. اما سپس کاهش شدیدی آغاز شد که تا 24 ژوئن (3 تیر) ادامه یافت و هشریت به 667 اگزاهش بر ثانیه رسید.

این کاهش تقریباً 36 درصدی از اوج تا پایین‌ترین نقطه در دوره مشاهده شده، توسط کارشناسان به عنوان شدیدترین کاهش در 3 سال گذشته توصیف شده است.

در همین حال، در ایران از حدود روز 18 ژوئن (28 خرداد) قطعی تقریباً کاملی در اینترنت در سطح ملی ایجاد شد. بر اساس داده‌های نت‌بلاکس (NetBlocks) این رویداد گسترده‌ترین قطعی اینترنت در ایران از سال 2019 بوده است.

در ساعات اولیه این قطعی، تنها 3 درصد از کاربران ایرانی به اینترنت جهانی دسترسی داشتند. این قطعی حدود 62 ساعت به طول انجامید و تا 21 ژوئن (31 خرداد) به طور جزئی بازیابی شد، اگرچه اتصال کلی زیر سطح عادی باقی ماند. این قطعی با حمله رژیم اسرائیل به ایران و تشدید جنگ همزمان بود.

حالا سوالی که مطرح می‌شود این است که قطعی اینترنت در ایران تا چه اندازه بر کاهش هش ریت جهانی بیت کوین که در بازه زمانی مشابهی رخ داده، اثر گذار بوده است؟ برای پاسخ به این سوال در ابتدا نگاهی به عملکرد استخرهای بزرگ استخراج بیت کوین جهان خواهیم داشت.

تحلیل عملکرد استخرهای بزرگ استخراج

بررسی داده‌های استخراج شده از space.mempool جزئیات هش ریت روزانه چندین استخر استخراج برجسته را ارائه می‌دهد. آنت پول (Antpool) در 29 ماه مه (8 خرداد) در حدود 175 اگزاهش بر ثانیه از هش ریت جهانی را در اختیار داشت و روند کلی نزولی را نشان داد تا 23 ژوئن (2 تیر) به 146.77 اگزاهش بر ثانیه رسید.

ویا بی‌تی‌سی (ViaBTC) عملکرد خود را در حدود 114 اگزاهش بر ثانیه آغاز کرد و روند نزولی مشابهی را دنبال نموده و تا اواخر ژوئن به حدود 100 تا 110 اگزاهش بر ثانیه کاهش یافت. اف2پول (F2Pool) نیز هش ریت نسبتاً پایداری را حفظ کرد و عموماً در محدوده 90-97 اگزاهش بر ثانیه نوسان داشت. اسپایدر پول (SpiderPool) اما نوسانات قابل توجهی را نشان داد و از حدود 63 اگزاهش بر ثانیه و به 51.15 اگزاهش بر ثانیه رسید.

علوی، کارشناس حوزه استخراج و ماینینگ بیت کوین معتقد است علت اصلی کاهش هش ریت جهانی را باید در چارچوب عملکرد این استخرها درک کرد. او می‌گوید:

عملکرد جمعی این استخرهای اصلی تا حد زیادی کاهش هش ریت جهانی را منعکس کرد، که نشان می‌دهد کاهش قدرت محاسباتی یک پدیده گسترده بود که طیف وسیعی از نهادهای استخراج را تحت تأثیر قرار داد نه اینکه در یک استخر یا منطقه جغرافیایی خاص متمرکز باشد.

قطعی اینترنت علت اصلی سقوط هش ریت بیت کوین نبود!

نکته حائز اهمیت در تحلیل این دوره، زمان‌بندی دقیق وقایع است. کاهش شدید هش ریت از روز 11 ژوئن (21 خرداد) آغاز شد، در حالی که قطعی گسترده اینترنت ایران از 18 ژوئن (28 خرداد) شروع شد. علوی با اشاره به این آمار تأکید می‌کند:

هش ریت از 15 ژوئن (25 خرداد) تا قبل از اعمال قطعی اینترنت، بیش از 6.25 درصد کاهش یافته بود. تنها کمی کمتر از 3 درصد از کل کاهش هش ریت دقیقاً با قطعی اینترنت در ایران همزمان بوده است.

این آمار نشان می‌دهد که هر چند که ماینرهای ایرانی متصل به شبکه تحت تأثیر قرار گرفته‌اند، اما سهم کلی آنها در هش ریت جهانی به اندازه سایر عوامل اصلی‌تر قابل توجه نبوده است و نمی‌توان قطعی اینترنت در ایران را علت کاهش هش ریت جهانی بیت کوین دانست.

گزارش چینالیسیس (Chainalysis) نشان می‌دهد که نرخ استخراج بیت کوین در ایران از ژانویه 2025 تا 29 ژوئن 2025 عمدتاً ثابت بوده است.

درآمد ماینر بیت کوین

با این حال قطعی اینترنت و هک صرافی نوبیتکس در زمان آغاز جنگ، باعث شده تا سقوط شدیدی در درآمد و فعالیت استخراج کنندگان ایرانی ایجاد شود، هر چند که طبق داده‌های چینالیسیس، به محض وصل شدن اینترنت فعالیت ماینرهای ایرانی به سرعت روندی افزایشی به خود گرفته است.

مسیح علوی، کارشناس حوزه استخراج و ماینینگ بیت کوین بر اساس تحلیل جامع داده‌ها، نتیجه‌گیری کرد:

کاهش قابل توجه هش ریت جهانی که از اواسط ژوئن 2025 مشاهده شد، صرفاً به به قطعی‌های اینترنت ایران قابل انتساب نیست. در حالی که این رویدادها با بخشی از کاهش همزمان بودند و احتمالاً بر ماینرهای ایرانی تأثیر گذاشتند، بخش قابل توجهی از کاهش از قبل به دلیل سایر عوامل اقتصادی و محیطی جهانی در حال وقوع بود و به ایران ربط چندانی نداشت.

در واقع می‌توان گفت که قطعی‌های اینترنت در ایران، عمدتاً به عنوان عاملی برای برجسته کردن و احتمالاً تسریع یک روند نزولی از پیش موجود در هش ریت جهانی بیت کوین عمل کرد و نمی‌توان آن را عامل اصلی و تعیین کننده دانست. واقعیت این است که حساسیت اکوسیستم استخراج جهانی به شرایط اقتصادی و محیطی گسترده‌تر، محرک اساسی‌تری نسبت به رویدادهای ژئوپلیتیکی منفرد محسوب می‌شود.

سقوط 36 درصدی هش‌ریت بیت‌کوین | پای قطعی اینترنت در میان است؟ 2