سهم کولرها از مصرف برق تا 500 مگاوات کاهش مییابد
با استانداردهای مصرف انرژی جدیدی که در تولید کولرهای آبی اجرایی خواهد شد، پیش بینی میشود 300 تا 500 مگاوات کاهش مصرف در سهم سیستمهای سرمایشی رقم بخورد.
اسفند سال گذشته تفاهمنامه مشترکی میان وزارتخانههای نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد صورت گرفت که بر اساس آن کاهش رشد بیرویه مصرف برق در کشور از طریق ارتقای بهرهوری انرژی در تجهیزات برقی و لوازم خانگی و همچنین ارتقای بهرهوری انرژی برق در تولید کولرهای آبی و الکتروموتورها مورد هدف قرار گرفت و در دولت سیزدهم اقدامات لازم برای ارتقای استاندارد انرژی کولرهای آبی و الکتروموتورها صورت گرفت.
در راستای این تفاهمنامه، تولید کولرهای آبی دارای رده انرژی A و بالاتر با بازنگری استاندارد مصرف انرژی این لوازم الکترونیکی و به منظور ارتقای بهره وری انرژی کولرهای آبی از ابتدای دی ماه امسال اجرایی خواهد شد.
سال گذشته نیز سه رده انرژی E، F، G از برچسب انرژی حذف شد که با عدم تولید کولرهای پرمصرف بیش از 180 مگاوات تقاضای برق مصرفی کشور کاهش یافت. با حذف ردههای انرژی دیگر انرژی و الزام به استفاده از موتورهای با راندمان بالا در کولرهای آبی نیز پیش بینی میشود با فرض استفاده یک میلیون کولر از این موتورها معادل تقریبا 450 مگاوات کاهش نیاز به ظرفیت نیروگاهی ایجاد شود.
سهم قابل توجه کولرهای کم بازده از مصرف برق کشور
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در رابطه با میزان مصرف سیستمهای سرمایشی در کشور و مقایسه آن با دیگر کشورها گفت: فاصله توان مصرفی برق در تابستان و زمستان کشور ایران حدود 33 هزار مگاوات است. این درحالی است که کل مصارف 170 کشور در کره زمین از 33 هزار مگاوات توان کمتر است.
او با اشاره به اینکه علت اصلی تفاوت میزان مصرف برق در فصل گرم و سرد مربوط به مصرف کولرها است ادامه داد: انجام یکسری اقدامات در کاهش مصرف برق و بهینه کردن آن ارزشمندترین کار در اقتصاد و انرژی کشور است و به راحتی میتوانیم بخش قابل توجهی از ناترازیهای انرژی و برق کشور را از این طریق برطرف کنیم چرا که در حوزه انرژی برای تولید برق نیازمند مصرف قابل توجهی سوخت هستیم.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه مقرر شده است کولرهای آبی با درجه انرژی A به بالا تولید شود افزود: با تولید این موتورهای پربازده سالانه 300 مگاوات صرفه جویی در کولرهای جدید خواهیم داشت و امیدواریم از کاری که شروع شده و در دیگر کارخانجات تولید موتور هم در جریان است حمایت شود تا بتوانیم ناترازی زیاد موجود میان تولید و مصرف برق کشور را از محل صرفه جویی جبران کنیم.
او متذکر شد: در کولرهای گازی هم همین برنامه پیگیری میشود و در هیئت دولت روز گذشته مصوب شده تا از واردات لوازم خانگی بی کیفیت پرمصرف به شدت جلوگیری شود و این در جهت حمایت از تولید داخلی و واردات کالاهای با مصرف بهینه است و این درحالیست که واردات برای لوازم مصرفی با دو گرید بالای جدول امکانپذیر خواهد بود.
راندمان موتورهای جدید کولرهای آبی به 90 درصد میرسد
محمدمهدی پیغمبرزاده، معاون بهره وری انرژی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر نیز در این خصوص گفت: به طور متوسط طی یک سال بین 800 هزار تا یک میلیون کولر جدید در کشور تولید میشود. موتورهای فعلی کولرها موتورهای القایی است که راندمان آنها حداکثر 60 درصد است، اما موتورهای BLDC که در دستور کار تولید قرار گرفته اند راندمانی در نزدیکی 90 درصد دارند و برای اینکه کولر بتواند رده انرژی A و بالاتر کسب کند باید حتما از موتورهای پربازده استفاده کند؛ به عبارتی راندمان آن باید بالای 80 تا 85 درصد باشد. اگر این اتفاق بیفتد برآورد ما این است که بین 300 تا 500 مگاوات در سال کاهش توان مصرفی برق در بحث مصرف کولرها خواهیم داشت.
او افزود: گام اول ما سال گذشته انجام شد و ردههای انرژی E، F، G را حذف کردیم. الزام جدید تولید موتورهای با راندمان بالا هم از ابتدای دی ماه به طور اجباری اجرا میشود و کولرهایی که در فصل جدید تولید میشود، اگر رده انرژی B دریافت کنند، امکان تولید نخواهند داشت و ردههای A و بالاتر مجوز تولید دریافت خواهند کرد.
او در خصوص جایگزین کردن کولرهای فعلی گفت: اولولیت اصلیها تولیدات جدید هستند. ما اول باید کولرهای تولیدی را اصلاح کنیم تا به صورت ریشهای مشکل حل شود و کولر پرمصرف به شبکه اضافه نشود و از آن طرف هم برنامه ریزی داریم که به زودی بحث تعویض موتور کولرهای فعلی را هم انجام دهیم.
با توجه به شرایط فعلی مصرف برق کشور و نقش بسزای کولرهای آبی با موتورهای پربازده و کم مصرف در کاهش تقاضای برق در ایام اوج بار تابستان، اقدامات لازم برای افزایش بهره وری از اولویتهای مهم در صنعت برق بوده و توسعه تولید و استفاده گسترده از الکتروموتورهای پربازده نیز باید مورد توجه الکتروموتورسازان و کولرسازان کشور قرار گیرد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی