شناسایی یک "تپاختر" با بزرگترین تلسکوپ رادیویی خورشیدی جهان
تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ چین (DSRT) که بزرگترین در نوع خود در جهان است، در نخستین آزمایش، براساس توالی تصاویر رادیویی، یک تپ اختر را با موفقیت شناسایی کرده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مرکز ملی علوم فضایی (NSSC) زیر نظر آکادمی علوم چین اعلام کرد: تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ چین (DSRT) که بزرگترین در نوع خود در جهان است، در نخستین آزمایش، براساس توالی تصاویر رادیویی، یک تپ اختر را با موفقیت شناسایی کرده است.
تَپاخترها یا تَپارها (Pulsar) ستارههای نوترونی چرخانی هستند که با سرعت بسیار زیادی دوران میکنند و پالسهای مداومی از انرژی تابشی به همراه خطوط میدان مغناطیسی قوی را از خود منتشر میکنند. برخی از تپاخترها نیز پرتوهای ایکس تابش میکنند.
این تلسکوپ تصویربرداری رادیویی خورشیدی هماکنون در حال اشکالزدایی از سیستم است. محققان آزمایشگاه فعالیتهای خورشیدی و هوا فضایی NSSC روز سهشنبه رصد این تپاختر را با استفاده از 146 آنتن که یکپارچه شده بودند، انجام داده است.
این تیم با موفقیت یک توالی تصاویر رادیویی پیوسته را به دست آورد و یک تپ اختر با کد J0332+5434 را شناسایی کرد. به گفته NSSC، این آزمایش توانایی DSRT در تشخیص تپ اخترها را تأیید کرده است.
تصویر تلسکوپ فضایی هابل از "سهگانه وحشی" در "صورت فلکی سنبله"نمایی هوایی از تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ چین
DSRT که در لبه فلات چینگهای تبت در استان سیچوان در جنوب غربی چین قرار دارد، متشکل از 313 آنتن سهموی با عرض 6 متر است که یک برج کالیبراسیون به ارتفاع 100 متر را در مرکز احاطه کرده است. 313 آرایه خورشیدی یک تلسکوپ مجازی عظیم را تشکیل میدهند که در محدوده فرکانس 150 تا 450 مگاهرتز کار میکنند تا به تصویربرداری با دقت بالا از رویدادهای خورشیدی بپردازند.
این دستگاه به قابلیتهای نظارت خورشیدی با کیفیت بالا مجهز شده است که از مارس 2021 تعداد زیادی تصاویر فعالیت خورشیدی و دادههای طیفی را به دست آورده است. ساخت آن در سال 2019 آغاز شد و کار یکپارچه سازی سختافزار در سال گذشته به پایان رسید و به گفته تیم NSSC انتظار میرود در ماه ژوئن وارد عملیات آزمایشی شود.
ساخت بزرگترین آرایه تلسکوپهای جهان برای بررسی و مطالعه خورشید است. دانشمندان چینی با استفاده از این تلسکوپ قصد دارند فورانهای خورشیدی را بیشتر بررسی کنند. DSRT تصویری از خورشید به شکل امواج رادیویی ارائه میکند تا دانشمندان بتوانند خروج جرم از تاج خورشیدی (CME) یا فوران ذرات باردار از جو فوقانی (تاج) آن را بررسی کنند.