شنیدن «صدای جهنم» در عمق 9 کیلومتری زمین
چاه ابرژرف کورلا روسیه هنوز هم رکورد عمیقترین حفره مصنوعی کره زمین که تاکنون به دست بشر ساخته شده را در اختیار دارد.
پس از تلاش روسیه در جریان جنگ سرد، چین، ژاپن و آلمان نیز با حفاریهایی که بیشترین آن به 30 هزار فوت (کمی بیش از 9 هزار و 100 متر) میرسد، تلاش کردهاند تا به هسته زمین نزدیک شوند.
به گزارش خبرآنلاین، چاه ابرژرف کورلا روسیه هنوز هم رکورد عمیقترین حفره مصنوعی کره زمین که تاکنون به دست بشر ساخته شده را در اختیار دارد. ساخت این چاه به نام علم و با هدف کشف اعماق ناشناختهها آغاز شد و تا ژرفای 40 هزار فوتی (حدود 12 هزار و 200 متری) زمین پیش رفت.
با این حال اتحاد جماهیر شوروی در سال 1992 عملیات حفاری را متوقف و آن را مهر و موم کرد. حفرهای که بهطور دقیق 12 هزار و 262 متر زیر سطح زمین امتداد دارد، اما تنها با یک درپوش فلزی زنگزده پوشیده شده است.
این حفره آنقدر عمیق است که محلیها قسم میخورند صدای ضجه و شکنجه شدن اهل جهنم را میتوان از آن شنید و از این رو نام «دروازه جهنم» را بر آن گذاشتهاند.
بر اساس گزارش روزیاتو، پروژه حفاری زمین در نزدیکی استان مورمانسک در دهه 1970 زمانی که دانشمندان شوروی میخواستند بیشتر در مورد پوسته زمین بدانند آغاز شد. طی دو دهه آنها موفق شدند بیش از 12 کیلومتر در زمین حفاری کنند.
اما در سال 1992 مجبور شدند حفاری را متوقف کنند، زیرا دما حدود 180 درجه سانتیگراد و بسیار گرمتر از چیزی بود که دانشمندان پیشبینی میکردند.
از طرفی با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اساساً بودجهای برای ایندست برنامهها وجود نداشت. درنتیجه سه سال بعد از فروپاشی، مرکز تحقیقاتی کولا و تاسیسات حفاری تعطیل شد.
اگر کارشناسان بخواهند به حفاری ادامه بدهند و تمام تجهیزات خود را طی این فرآیند از بین نبرند، هنوز باید راهی برای فائق آمدن بر مشکل دمای بالا بیابند.
چین اکنون کمی به رکورد روسیه نزدیکتر شده و تلاش میکند با اولین کشتی حفاری در آبهای ژرف اقیانوس خود منشیان (Mengxiang) به ژرفای بیش از 9 کیلومتری زمین دست یابد.
اگر این پروژه موفقیتآمیز باشد اولین سرمایهگذاری بشر در گوشته بالایی خواهد بود که دید تازهای به دست خواهد داد و میتواند زمینه تازهای در مطالعات علمی پیرامون زمین ایجاد کند.
ژاپن نیز پیشتر خبر از برنامههای خود برای حفاری در پوسته زمین و رسیدن به گوشته داده بود. در سال 2017 کشتی حفاری دریایی چیکیو (Chikyu) تلاش کرد از 4 کیلومتری آب و 5.9 کیلومتری پوسته عبور کند تا به گوشته برسد که تقریباً 85 درصد از حجم زمین را تشکیل میدهد.
دو سال بعد چیکیو موفق شد دو مایل زیر کف دریا را حفاری کند که هنوز با تلاش برنامهریزیشده فاصله دارد.
کشورهای دیگر نیز پروژههای حفاری عمیق را با اهداف تحقیقاتی و اکتشاف علمی انجام دادهاند. از جمله آلمان که در دهه 1980 پروژه حفاری عمیق خود با نام اختصاری KTB را با هدف بررسی پوسته زمین آغاز کرد. آلمانیها به عمق حدود 9 هزار متری رسیدند؛ رکوردی نزدیک به آنچه چین قصد دارد به آن برسد.
یک بار لوته خیفان، هنرمند هلندی، میکروفونی را با پوشش حرارتی به ته چاه واقع در ایالت بایرن آلمان فرستاد. میکروفون صدای غرشی ضبط کرد که دانشمندان نمیتوانستند توضیح بدهند چیست.
لوته خیفان تعریف میکند چطور با شنیدن آن غرش احساس ناچیز بودن کرده:
برای اولین بار در زندگی احساس میکردم این توپ بزرگی که رویش زندگی میکنیم بیدار شده و صدایش آدم را میخکوب میکند. بعضیها میگفتند انگار صدای جهنم است. بعضی دیگر میگفتند انگار زمین نفس میکشد.
از دست ندهید