شگردهایی برای پیشگیری از شکست آثار هنری
هرچند موفقیت یک اثر هنری به عوامل متعددی وابسته است اما گاهی میتوان شکست یک اثر را پیش از ساخت آن پیشبینی کرد ولی نکته مهم اینجاست که تعداد زیادی از افراد، شگردهای این پیشبینی را نمیدانند.
رضا کوچکزاده، کارگردان و پژوهشگر تئاتر با همین نگاه، کارگاهی را برای خوانش فنی نمایشنامه برگزار میکند.
عموما کارگاههای آموزشی در تئاتر در حوزه کارگردانی، بازیگری یا نمایشنامهنویسی و... برگزار میشوند و کمتر دیدهایم کارگاهی با موضوع خوانش فنی نمایشنامه برپا شود.
کوچکزاده درباره انتخاب این موضوع برای برگزاری این کارگاه به ایسنا میگوید: شگردهای فنی خوانش نمایشنامه، آموزشی مبنایی و پایهای در هنرهای نمایشی است. بسیاری از دانشآموختگان رشتهی تئاتر حتا با نخستین آموزههای تکنیکال خوانش آشنا نیستند؛ در حالی که مهمترین مرحلهی شناخت، خوانش درست اثر است. برخی از آنها یکسره احساسی با متن رویارو میشوند؛ همانگونه که پیشتر شعر و داستان میخواندهاند. به همین دلیل، هنگامی که به تولید نمایشی میپردازند از همان آغاز، شکست نمایششان پیشبینیپذیر است. این کارگاه به نخستین و مهمترین گام برای درک یک اثر نمایشی متمرکز است که از نقاط کور و از یاد رفتهی واحدهای دانشگاهی و آموزشگاهها به شمار میرود.
او اضافه می کند: نمایشنامه را باید مانند نقشهای در حکم راهنمای گروه اجرایی خواند هنرجویان این کارگاه با رویکردی کاربردی و کارگاهی، رویارویی با نمایشنامه را به شکل فنی و گام به گام میآموزند و درمییابند که نمایشنامه را به شکل نقشه و راهنمای گروه اجرایی بخوانند. گرچه نمایشنامه با ابزار ادبیات نوشته میشود، به هنگام خواندن، کاربردی عملی و کنشگر دارد که از ادبیات دور میشود.
به گفته کوچکزاده، این کارگاه میتواند برای همهی کسانی که به شکلی با نمایش سر و کار دارند نمایشنامهنویس، کارگردان، دراماتورژ، بازیگر، طراح و حتا تماشاگر حرفهای تئاتر مفید و کارآمد باشد.
گفتنی است کارگاه شگردهای فنی خوانش نمایشنامه (نقشهخوانی متن) پاییز امسال و به صورت آنلاین (برخط) در 15 نشست 2 ساعته (30 ساعت) برگزار میشود.
انتهای پیام