دوشنبه 28 مهر 1404

شگفت‌زدگی مقام خارجی از مسیر خودکفایی فضایی ایران + فیلم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شگفت‌زدگی مقام خارجی از مسیر خودکفایی فضایی ایران + فیلم

رئیس سازمان فضایی ایران، در بازگویی یکی از دیدارهای خارجی خود، از واکنش شگفت‌زده مقام رسمی یکی از کشورها به مسیر خودکفایی ایران در فناوری فضایی اشاره کرد.

اجتماعی

دکتر حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: در یکی از سفرهای خارجی، گفت‌وگویی با یکی از کشورهایی داشتیم که هنوز صاحب صنعت فضایی نیست. اسم کشور را ذکر نمی‌کنم، اما هدف آنها آشنایی با مسیر و الگوی توسعه فضایی ایران بود. در آن دیدار، ما مجموعه‌ای از توانمندی‌ها و زیرساخت‌هایی را که در ایران شکل گرفته معرفی کردیم؛ از ساخت ماهواره تا توسعه پرتابگرها و زیرساخت‌های آزمایشگاهی.

وی ادامه داد: پس از این ارائه، مقام مسئول آن کشور به‌صورت مستقیم پرسید که این فعالیت‌ها چه زمانی به اقتصاد و درآمدزایی منجر می‌شود. پرسشی که بر پایه نگاه اقتصادی آنان به عرصه فضایی مطرح شد؛ نگاهی که بدون داوری درباره درست یا نادرست بودنش، باید واقع‌گرایانه تحلیل می‌شد.

رئیس سازمان فضایی ایران افزود: به او توضیح دادم که رسیدن به فناوری فضایی فرآیندی زمان‌بر، پیچیده و سنگین است. اگر قرار است کشوری وارد این مسیر شود، باید از پایه و با طراحی و ساخت ماهواره‌های کوچک آغاز کند. زنجیره فناوری باید شکل گیرد؛ شرکت‌ها باید وارد عمل شوند، زیرساخت‌های آزمایشگاهی فراهم شود، پرتاب‌های آزمایشی انجام گیرد و مهم‌تر از همه، از پرتاب نباید هراس داشت. آن مقام بارها پرسید چند ماهواره باید بسازیم تا به نتیجه برسیم. گفتم باید چندین ماهواره از هر خانواده و کلاس ساخته شود؛ از یک یا دو نمونه کوچک شروع کنید، سپس به سه و چهار برسید تا تجربه و چرخه رشد ایجاد شود. برخی از این ماهواره‌ها به‌طور طبیعی عمر کوتاهی خواهند داشت یا از مدار خارج می‌شوند، اما همین مسیر زمینه بلوغ فناوری را فراهم می‌کند.

.

سالاریه تصریح کرد: در پایان گفت‌وگو، وقتی فرایند را شنید، با شگفتی گفت «ماشاءالله» و با تحسین و البته واقع‌نگری افزود که این مسیر بسیار دشوار است و انجام آن از توان فعلی آنها خارج است و تأکید کرد که باید درباره ورود به این حوزه بسیار فکر کنند. من هم برادرانه به او گفتم: صنعت فضایی عرصه‌ای نیست که بتوان در آن نیمه‌راه ماند. یا باید تصمیم قاطع برای ورود گرفت یا بهتر است اصلاً وارد این حوزه نشوید؛ زیرا اگر سرمایه‌گذاری ناقص و نسیه انجام شود، نتیجه چیزی جز عقب‌ماندگی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: به او توصیه کردم اگر در مرحله پایین‌دستی صنعت فضایی فعالیت دارند، حتماً آن را تقویت کنند. همان‌طور که در ایران، شرکت‌های فعال در حوزه سنجش از دور و خدمات داده‌های فضایی عملکرد قابل‌توجهی دارند و بسیاری از آنها امروز به برندهای معتبر ملی تبدیل شده‌اند. شماری از این شرکت‌ها در زمینه‌های نقشه‌برداری، شناسایی عوارض و کاربردهای کشاورزی پروژه‌های دقیق و درجه‌یک اجرا کرده‌اند و کیفیت خدماتشان اثبات شده است. اکنون مسئله اصلی در کشور، بیش از آنکه فنی باشد، فرهنگی است؛ یعنی باید فرهنگ استفاده از فناوری فضایی در کشور توسعه یابد.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: توصیه کردم تصویرها و داده‌های فضایی را مبنا قرار دهند و وارد کاربردهای پایین‌دستی شوند، چراکه این مسیر ارزشمند و سودمند است. اما در حوزه فناوری ماهواره، انتخاب باید قاطع باشد؛ نمی‌توان در میانه راه توقف کرد. اگر تصمیم به ورود گرفته شود، باید با عزم کامل پیش رفت، زیرا سرمایه‌گذاری نیمه‌تمام در این بخش عملاً شکست است. کشورهایی که مصمم‌تر حرکت می‌کنند، با سرعت پیش می‌روند و عقب‌ماندن در این مسیر به معنای رسیدن به سطح فناوری‌ای است که دیگران سال‌ها پیش به آن دست یافته‌اند.

سالاریه تأکید کرد: صنعت فضایی عرصه تصمیم قاطع است؛ اگر کشوری بخواهد وارد شود، باید بگوید می‌خواهم و در میدان بایستد؛ تعارف در این مسیر معنایی ندارد. ورود جدی، شرط پیروزی و رشد واقعی است.