دوشنبه 16 مهر 1403

ضرورت ایجاد نام تجاری در حوزه صنایع دستی / نام تجاری هویت صنایع دستی است

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
ضرورت ایجاد نام تجاری در حوزه صنایع دستی / نام تجاری هویت صنایع دستی است

گروه گردشگری خبرگزاری فارس، نعیمه موحد: صنایع دستی به عنوان یکی از ابزار معرفی فرهنگ و ارزش‌های هر کشور دارای اهمیت بسیاری است. بخشی از پیشرفت در حوزه صنایع دستی بستگی به پیشرفت در حوزه گردشگری دارد. یعنی زمانی که گردشگر از صنایع دستی کشور مقصد بازدید می‌کند و ضمن آشنایی با فرهنگی که در پشت تهیه این صنایع وجود دارد با خرید و استفاده از آن، این فرهنگ را به کشورهای مقصد دیگر و کشور مبداء صادر می‌کند.

اما بخش مهمتر در پیشرفت حوزه صنایع دستی احیای این صنعت در طول سالیانی است که از به وجود آمدن آن گذشته است. صنعت گردشگری ضمن اینکه نیاز دارد تا تجربیات پیشین را به طور کامل و جامع به نسل جدید صنعتگران منتقل کند، باید با روزگار جدید و فضایی که قصد دارد در آن ارائه بشود نیز هماهنگ شود. اینجا دقیقا جایی است که یکی از دغدغه‌های اصلی در حوزه صنایع دستی یعنی «برندسازی» مطرح می‌شود.

نام تجاری چیست؟

احتمالا هر کدام از ما در ذهن خود معنی برند را می‌دانیم اما شاید تعریف آن کمی مشکل باشد. به صورت ساده برند؛ طرح، نماد و اسمی هست که یک محصول را به صورت اختصاصی معرفی می‌کند. در واقع محصولی که برند دارد، خود به خود از محصولات مشابه دیگر متمایز و قابل شناسایی می‌شود. معادل صحیح برای واژه برند در فارسی «نام تجاری» است.

ساخت نام تجاری برای یک محصول علاوه بر اینکه محصول فوق الذکر را برای مخاطب به یک محصول نام‌آشنا تبدیل می‌کند، باعث وفاداری وی به عنوان مشتری به محصول می‌شود. از نظر سازمانی هم محصولاتی که برای خود نام تجاری می‌سازند در فعالیت بازاری، توسعه و بهبود عملکرد مالی خود نسبت به محصولاتی که نام تجاری ندارند، موفق‌تر عمل می‌کنند.

هویت در صنایع دستی

نکته بعدی که باید بررسی شود این است که یک محصول صنایع دستی چرا باید برای خود نام تجاری دست و پا می‌کند؟ ساده‌ترین پاسخ به این پرسش ایجاد «هویت» برای محصول است. صنایع دستی با فرهنگ گره خورده‌اند و وقتی دارای هویت بشوند به قوام فرهنگ مرتبط خود کمک می‌کنند. از طرف دیگر بازارهای خارجی امروز به نام تجاری یا همان برند به خاطر ویژگی‌هایی که برای محصول به همراه می‌آورد توجه ویژه‌ای دارند و اگر صنایع دستی ما بخواهند در بازارهای جهانی حضور داشته باشند ناگزیر از انتخاب و معرفی خود با یک نام تجاری هستند.

تجربه ثابت کرده است خلق یک نام تجاری برای محصول عوایدی از جمله افزایش اعتماد مشتریان، موفقیت در بازاریابی و فروش، وفاداری مشتری و یکپارچه شدن هویت تولیدی و بصری برای جلب مشتری را به همراه دارد.

چه طور باید نام تجاری را انتخاب کرد؟

حالا اگر یک تولیدکننده صنایع دستی بخواهد برای محصول خود نام تجاری انتخاب کند باید این بخش گزارش را بخواند.

تولیدکننده صنایع دستی در وهله اول باید مخاطب هدف خود و بازاری که می‌خواهد محصول خود را در آن ارائه کند بشناسد. انتخاب نام تجاری بستگی زیادی به فرهنگی که محصول در آن عرضه می‌شود دارد و این نام و طرح اگر با توجه به ارزشهای فرهنگ مقصد انتخاب نشود، می‌تواند حتی باعث شکست آن تجاری هم بشود.

در مرحله بعدی یک نام تجاری باید تمایز محصول خود با محصولات مشابه را نشان بدهد. متاسفانه این روزها برخی اقلام صنایع دستی فقط ظاهر نمونه اصلی را دارند و از نظر جنس و مراحل تولید تقلبی هستند. یک نام تجاری به مشتری این امکان را می‌دهد که به نحوه تولید و مواد به کار رفته در اثر اصل و فرم و ظاهر اعتماد کرده و بداند که محصول کار دست تولیدکننده صنایع دستی واقعی است.

برای انتخاب نام، طرح، رنگ و... بهتر است با کارشناس امورتجاری مشورت شود تا نام تجاری اصولی و علمی انتخاب شود.

گنجینه غنی فرهنگی

صنایع دستی فقط یک محصول نیست، بلکه یک فرهنگ، حاصل سلیقه، دانش، قصه‌گویی، اسطوره و روایت‌هایی است که در فرهنگ ما وجود دارد. محصولات صنایع‌دستی از آن نقشی که در فرش به کار گرفته شده است تا نقش در کاسه سفالی، گنبد، پارچه‌ها، دست‌بافته‌ها، گل‌دوزی‌ها و رودوزی‌ها، گنجینه غنی از میراث کشورمان هستند که برندسازی تنها یکی از روش‌هایی است که می‌توانیم برای حفظ، حراست و صادرات آن به کار ببریم.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی صنایع دستی تجاری برند این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
ضرورت ایجاد نام تجاری در حوزه صنایع دستی / نام تجاری هویت صنایع دستی است 2
ضرورت ایجاد نام تجاری در حوزه صنایع دستی / نام تجاری هویت صنایع دستی است 3