ضرورت توسعه گندم کاری دیم و لزوم استفاده از دانش روز
ایران به عنوان کشوری با پیشینه غنی در بخش کشاورزی، باید تلاش کند با تزریق علم نوین و دانش روز به کشاورزی دیم، ضمن رفع نیازهای خود و جلوگیری از خروج ارز، گامهای بلند خود را برای درآمدزایی ارزی از این راه فراهم کند. مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی چندی پیش اذعان کرده بود که اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در سال زراعی 1402-1403 برای سومین سال در110 هکتار از دیمزارهای...
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی چندی پیش اذعان کرده بود که اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در سال زراعی 1402-1403 برای سومین سال در110 هکتار از دیمزارهای 10 شهرستان استان مرکزی اجرای میشد که این مهم گامی بلند به سمت توسعه بخش کشاوزی است.
به عنوان نمونه در سالهای اخیر که کشور دچار خشکسالی شدید شده است، با استفاده از دانش نوین و نهادههایی که در اختیار این طرح قرار گرفت، تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک بیش از 30 درصد افزایش داشت که این افزایش در دیگر محصولات کشاوزی مانند عدس، جو و نخود نیز مشاهده شد.
این اعداد و ارقام به خوبی نشان میدهد به ویژه در زمان خشکسالی، کشاورزی دیم که یکی سنتهای قدیمی ایرانیهاست، باید جدیتر دنبال شود چون هم میتواند نقش مهمی در امنیت غذایی کشور داشته باشد و هم میتواند زمینه را برای بهرهوری حداکثری از ظرفیتهای موجود به طور خاص برای کشت گندم آماده کند.
فراموش نکنیم که با توجه به رشد جمععیت جهان در سالهای آینده، غذا به یکی از مهمترین پاشنه آشیلهای کشورها تبدیل خواهد شد و همین موضوع اهمیت کشت غلات و صدالبته گندم را صدچندان خواهد کرد. در چنین شرایطی، ایران به عنوان کشوری با پیشینه غنی در بخش کشاورزی، باید تلاش کند با تزریق علم نوین و دانش روز به کشاورزی دیم، ضمن رفع نیازهای خود و جلوگیری از خروج ارز، گامهای بلند خود را برای درآمدزایی ارزی از این موضوع فراهم کند.
فراموش نکنیم که هرگونه غفلت از بخش کشاوزی سبب وابستگی و هرگونه وابستگی زمینهساز فشار بر ایران آینده خواهد بود به ویژه اینکه گندم نقش مهمی در سبد غذایی و اهمیت بالایی در ذائقه جامعه ایرانی دارد.
نکته مهم اما اینکه کشت دیم وابستگی شدیدی به نزولات آسمانی دارد و به همین دلیل باید از معدود بارشها بیشترین بهرهوری صورت بگیرد. به عبارت بهتر، برای توسعه کشاورزی دیم، مدیریت نزولات آسمانی امری ضروری و مهم است. به ویژه اینکه تغییرات اقلیمی در این سالها که البته بخش قابلتوجهی از آن دلایل انسانی دارد، بارش را به کمترین حد ممکن رسانده است.