یک‌شنبه 30 اردیبهشت 1403

عباس یمینی شریف؛ شاعر ماندگار کتاب های درسی / من یار مهربانم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عباس یمینی شریف؛ شاعر ماندگار کتاب های درسی / من یار مهربانم

کمتر دانش آموزی است که شعرهای او را حفظ نباشد و با اینکه تصویری از او در ذهن نداشته، سال ها با این شعرها زندگی کرده و آنها را به فرزندانش آموخته است؛ ما گل های خندانیم، فرزندان ایرانیم...

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اول خرداد ماه سال 1298 در محله پامنار تهران عباس به دنیا می آید و پنج سال بعد همه خانواده به دهکده دربند می روند و کودکی او در همان جا سپری می شود. بازی در کوچه پس کوچه های دربند و نفس کشیدن در میان درختان و هوای پاک آنجا ناخودآگاه روحیه شاعری را در آدم نهادینه می کند.

عباس تحصیلات ابتدایی را در دبستان انتصاریه و شاهپور تجریش می خواند و همان جاست که با شاعر نامدار آن زمان یعنی فرخی یزدی آشنا و هم کلام می شود و شاید همین باعث می شود که ذوق شاعری در او شعله ور شود. عباس یمینی شریف خاطره آشنایی خود با جناب فرخی یزدی را در کتاب خاطرات خود اینچنین می نویسد:«فرخی آوازخوانی را استخدام کرده بود که اشعار سیاسی و انتقادی او را در باغی که بر روی کوه مشرف به رودخانه و جاده دربند بود، شب‌های جمعه و شب‌های شنبه، که جمعیت فراوانی برای تفریح در دره دربند و سربند به آن‌جا می‌آمدند، به صورت آواز بخواند و پیام او را به گوش مردم برساند. آوازخوان سواد نداشت و چون من در آن موقع کودکی 10 ساله بودم و می‌توانستم شعرها را بخوانم، فرخی آن‌ها را به من می‌داد و من در کنار آن آوازخوان که در بلندترین محل باغ مشرف به رودخانه دربند می‌نشست، می‌نشستم و شعرها را از روی دست‌نویس‌های فرخی آهسته می‌خواندم و او آن‌ها را با صدایی رسا، که چند بار در کوهستان می‌پیچید، می‌خواند و دره دربند را در شور و حالی فرو می‌برد.»

عباس نوجوان دوره متوسطه را در مدرسه دارالفنون سپری می کند و راهی دانشرای آموزگاری می شود و در همان جا با دیدن سایر آثار کشورهای دیگر تصمیم می گیرد که برای کودکان با زبان ساده و روان شعر بسراید. او رشته ادبیات رادر دانشگاه انتخاب می کند تا مقطع دکتری تحصیل را ادامه می دهد. یمینی شریف در سال 32 با بورس دولتی به آمریکا می رود و یک سال در دانشگاه کلمبیا به تحصیل دوره تخصصی در آموزش کودکان می پردازد و دوباره به ایران برمی گردد.

بعد از برگشتن از آمریکا به این نتیجه می رسد که مدا تعلیم و تربیت کودکان در مدارس باید به یک تحول برسد و راه و روش نویی در این مسیر نیاز است و برای تحقق این آرمان در سال 34 به همراه همسرش توران مقومی مدرسه ای را با نام «روش نو» تاسیس می کنند که بعدها این مدرسه تحصیل دانش آموزان را از کودکستان تا دوران راهنمایی پوشش می داد.

نخستین شعر عباس یمینی شریف در سال 1321 در یکی از مجلات به چاپ می رسد و سه سال بعد به دلیل شهرت، سادگی و زیبایی اشعار او، شعرهایش راهی کتاب های درسی کودکان می شود. یمینی شریف بیش از 30 کتاب برای کودکان به چاپ رسانده که از معروف ترین شعرهای او که بسیاری با آن خاطره داریم می شود به دو شعر زیر اشاره کرد:

من یار مهربانم

دانا و خوش بیانم

گویم سخن فراوان

با آنکه بی زبانم

پندت دهم فراوان

من یار پند دانم

من دوستی هنرمند

با سود و بی زیانم

@@@@

ما گل های خندانیم

فرزندان ایرانیم

ایران پاک خود را

مانند جان می دانیم

ما باید دانا باشیم

هشیار و بینا باشیم

از بهر حفظ ایران

باید توانا باشیم

آباد باشی ای ایران

آزاد باشی ای ایران

از ما فرزندان خود

دلشاد باشی ای ایران

عباس یمینی شریف از بنیانگذاران شورای کتاب کودک بود و طی حیاتش کتاب های بی شماری برای کودکان سرود که از جمله می توان به نام هایی مانند «باغ دوستی، پلنگ یکه تاز، شعر با الفبا، سیاهک و سفیدک، خانه بابا علی، داستان عروسک و کتاب توکا» اشاره کرد.

یمینی شریف در 28 آذرماه 1368 و در سن 70 سالگی با چند دهه خدمت به کودکان این سرزمین در آرامگاه ابن بابویه به خاک سپرده می شود.

بیشتر بخوانید؛

خالق عاشقانه ترین شعر فارسی درگذشت

جمال زاده؛ نماد تلفیق فرهنگ ایرانی و غربی

عباس یمینی شریف؛ شاعر ماندگار کتاب های درسی / من یار مهربانم 2
عباس یمینی شریف؛ شاعر ماندگار کتاب های درسی / من یار مهربانم 3
عباس یمینی شریف؛ شاعر ماندگار کتاب های درسی / من یار مهربانم 4