علت کاهش تولید آنتیبیوتیک در کشور چه بود؟
نایبرئیس انجمن داروسازان ایران ضمن تشریح علل کاهش تولید آنتیبیوتیک در کشور، گفت: ارزبری واردات آنتیبیوتیک بسیار بیشتر از تولید آن در داخل کشور است.
دکتر سید علی فاطمی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ درباره علت کمبود آنتیبیوتیکها و واردات فوریتی آن علیرغم تولید داخلی این دارو در کشور، اظهار داشت: اینکه در برخی مقاطع زمانی، کشورها با کمبود برخی داروها مواجه شوند پدیده غیرعادی نیست و در همه جای جهان رخ میدهد اما آنچه اهمیت دارد این است که کشور خود را برای شرایط کمبود دارو و حوادث غیرمترقبه آماده کند.
لزوم ذخیره استراتژیک دارو برای مواقع بحرانی
وی افزود: باید در کشور ذخایر کافی آنتیبیوتیک داشته باشیم تا در مواقع فوری، نیاز سه تا چهار ماه کشور برطرف شود؛ درواقع باید بیش از میزان مصرف، تولید و ذخیره داشته باشیم تا در مواقع بحران دچار مشکل نشویم. متأسفانه پیشبینیهای لازم و مدیریت زنجیره تأمین دارو به خوبی انجام نشد که این امر منجر به کمبود آنتیبیوتیک در کشور شد.
چرا تولید آنتیبیوتیک کاهش یافت؟
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: افزایش قیمتی که در تیرماه برای داروها در بحث دارویار انجام شد برای برخی تولیدکنندگان رضایتبخش بود اما عمده تولیدکنندگان آنتیبیوتیک از میزان افزایش قیمت اعمال شده برای آنتیبیوتیکها راضی نبودند؛ تولیدکنندگان از قیمتگذاری سازمان غذا و دارو رضایت نداشتند و اظهار میکردند که قیمتهای اعلام شده پاسخگوی هزینههای آنها نخواهد بود؛ به همین دلیل نیز از حدود تیرماه سال جاری، تولیدکنندگان آنتیبیوتیک تولید خود را کم کرده بودند و بروز کمبود آنتیبیوتیک در ماه جاری، کاملاً قابل پیشبینی بود؛ وزارت بهداشت آن زمان به اظهارات تولیدکنندگان آنتیبیوتیک توجهی نکرد و درنهایت سازمان غذا و دارو در مهرماه افزایش قیمت جدیدی به این تولیدکنندگان داد که این مسئله اقدام دیرهنگامی بود و در نهایت نیز منجر به این شد که مجبور به واردات فوریتی آنتیبیوتیکها شویم.
افزایش ارزبری با واردات فوریتی آنتیبیوتیکها
فاطمی گفت: اگر از همان زمان تولید آنتیبیوتیک در داخل کشور افزایش مییافت میزان ارزبری نیز کاهش مییافت. سالهاست که افتخار میکنیم 97 درصد از داروی موردنیاز کشور را در داخل تولید میکنیم که ارزبری از کشور را به طور چشمگیری کاهش میدهد اما الان به دلیل مدیریت نادرستی که صورت گرفت مجبور به واردات حجم زیادی از آنتیبیوتیکها شدیم که واردات آن ارزبری بسیار بیشتری نسبت به تولید داخلی دارد.
لزوم بررسی داروهای وارداتی از نظر میکروبی و شیمیایی
وی با بیان اینکه آنتیبیوتیکهای واردشده به کشور به صورت فوریتی وارد شدهاند؛ درباره واردات فوریتی داروها اظهار کرد: هر دارویی که وارد کشور میشود باید ابتدا از نظر فیزیکی، شیمیایی و میکروبی مورد بررسی قرار بگیرد و پس از بررسی کامل اجازه مصرف و توزیع دارو را صادر کنند.
تجویز و مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در کشور
نایب رئیس انجمن داروسازان درباره ارتباط تجویز و مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در کشور با کمبود آن بیان کرد: سالهاست که کشور ما با مصرف و تجویز بیرویه دارو مواجه است و در فصولی که آنفلوانزا شیوع دارد بدون اینکه عفونت میکروبی به وجود بیاید شاهد تجویز گسترده آنتیبیوتیکها برای بیماران هستیم در حالی که آنتیبیوتیک روی ویروسها تأثیری ندارد. البته باید توجه داشت که در دو سال اخیر همواره این تجویز و مصرف بیرویه وجود داشته و اتفاق جدیدی رخ نداده که بتوانیم کمبود آنتیبیوتیک در کشور را صرفاً مرتبط با تجویز بیرویه آن بدانیم.
تولید آنتیبیوتیک در کشور 2 برابر میشود نخستین محموله آنتیبیوتیک آخر هفته وارد کشور میشود / تکذیب صادرات سرم در شرایط کمبود واردات 50 تُن دارو برای تنظیم بازار دارویی / آنتیبیوتیک وارد میشود