غدیر در احادیث / روز رانده شدن شیطان و مضاعف شدن ثواب اعمال
![غدیر در احادیث / روز رانده شدن شیطان و مضاعف شدن ثواب اعمال](https://newsmedia.tasnimnews.com/Tasnim/Uploaded/Image/1401/04/27/1401042713050866425698264.jpg)
اهل بیت علیهمالسلام در احادیث گوناگون به معرفی ابعاد مختلف عید غدیر پرداختهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رویداد غدیر پس از رسالت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله یکی از مهمترین نقطه عطفهای تاریخ اسلام محسوب میشود. طی این رویداد، پیامبر از جانب خداوند مأموریت یافت تا در آخرین سال از عمر پر خیر و برکت خویش، امیرالمؤمنین علیهالسلام را به صورت رسمی به خلافت، امامت و ولایت بر تمام مؤمنان برگزیند. اهمیت این امر به قدری بالا بود که خداوند به محبوبترین مخلوق خویش تأکید کرد که اگر آن را ابلاغ نکنی، گویی هیچ رسالتی انجام ندادهای؛ طبق این منظر، چه رویداد مهمی میتواند ما به ازای 23 سال رسالت خاتمالمرسلین قرار گیرد جز ابلاغ ولایت و امامت آخرین وصی تا مردم پس از رسول خدا صلی الله علیه و آله مسیر را گم نکنند و فریب شیطان را نخورند.
به میمنت این روز بزرگ که در احادیث از آن به عنوان عید الله الأکبر یاد شده است، اهل بیت علیهمالسلام به معرفی ابعاد مختلف این عید میپرداختند که در ادامه احادیثی از آن انوار مقدس را مشاهده میکنید.
1. امام صادق علیهالسلام فرمود «... وَ هُوَ عِیدُ اللَهِ الأَکبَرُ وَ مَا بَعَثَ اللَهُ عَزَ وَ جَلَ نَبِیاً قَطُ اِلَا وَ تَعَیَدَ فِی هَذَا الیَومِ وَ عَرَفَ حُرمَتَهُ وَ اسمُهُ فِی السَمَاءِ یَومُ العَهدِ المَعهُودِ وَ فِی الأَرضِ یَومُ المِیثَاقِ المَأخُوذِ وَ الجَمعِ المَشهُودِ» یعنی روز غدیر عید بزرگ الهی است و خداوند عز و جل هیچ پیامبری را مبعوث نکرده مگر آنکه این روز را عید گرفته و حرمت آن را دانسته است و نامش در آسمان روز عهد معهود است و نامش در زمین روز میثاق مأخوذ و جمع مشهود است. (تهذیب الأحکام، ج 3، ص 143)
نکته جالبی که در این حدیث دیده میشود، برخورد انبیای الهی درباره روز غدیر به عنوان عید است. از این فراز میتوان فهمید که ماجرای غدیر از ابتدای خلقت آدم نبی علیهالسلام به عنوان نقطه عطفی در تاریخ بشریت در راستای تکمیل دین و اتمام نعمت شناخته میشد؛ همچنان که طبق آیات و احادیث متعددی که وجود دارد، خداوند قبل از خلقت و در عالم ذر یا روز «ألست» از انبیا و رسولان و بلکه تمام بشر نسبت به نبوت پیامبر صلی الله علیه و آله و ولایت امیرالمؤمنین و ائمه اطهار عهد و میثاق گرفت؛ لذا ماجرای غدیر ریشه در قبل از خلقت بشر دارد.
پیامهای غدیر | عهدی که خدا از پیامبران و مؤمنان در ابتدای خلقت گرفت2. امام صادق علیهالسلام در روایتی دیگر فرمود «... هَذَا یَوم عَظِیم عَظَمَ اللَهُ حُرمَتَهُ عَلَی المُؤمِنِینَ وَ أَکمَلَ لَهُم فِیه الدِینَ وَ تَمَمَ عَلَیهِمُ النِعمَهَ وَ جَدَدَ لَهُم مَا أَخَذَ عَلَیهِم مِنَ العَهدِ وَ المِیثَاقِ... اِنَهُ یَومُ عِید وَ فَرَح وَ سُرُور (مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص 737)
یعنی غدیر روز عظیمی است که خداوند حرمتش را بر مؤمنین بزرگ شمرده است و دین را در این روز برایشان تکمیل کرد و نعمت را برایشان به صورت تمام و کمال قرار داد و عهد و میثاقی که از آنها گرفته بود، تجدید کرد... غدیر روز عید، فرَح و سرور است.
امام صادق علیهالسلام در این روایت نیز از عهد و میثاقی سخن میگوید که خداوند در روز غدیر آن را تجدید کرد. این حدیث هم گویای آن است که ماجرای غدیر ریشه در تاریخ پیش از خلقت بشر دارد؛ آن زمان که خداوند از تمامی انسانها درباره تقید به نبوت پیامبر و ولایت عترت عهد و میثاق گرفت.
3. امام رضا علیهالسلام فرمود *اِذَا کَانَ یَومُ القِیَامَهِ زُفَت أَربَعَهُ أَیَام اِلَی اللَهِ کَمَا تُزَفُ العَرُوسُ اِلَی خِدرِهَا قِیلَ مَا هَذِهِ الأَیَامُ قَالَ یَومُ الأَضحَی وَ یَومُ الفِطرِ وَ یَومُ الجُمُعَهِ وَ یَومُ الغَدِیر؛ هنگامی که روز قیامت برپا شود، چهار روز را زینت میدهند همانطور که عروس را برای حجله آرایش میکنند، گفته شد: این چهار روز کدام ایام هستند؟ روز عید قربان، روز فطر، روز جمعه و روز غدیر * وَ اِنَهلَیَومُ الکَمَالِ وَ یَومُ مَرغَمَهِ الشَیطَانِ وَ یَومُ تُقبَلُ أَعمَالُ الشِیعَهِ وَ مُحِبِی آلِ مُحَمَد؛ روز غدیر روز کمال است و روزی که شیطان رانده و روزی که در آن اعمال شیعیان و محبان آل محمد پذیرفته می شود.
* وَ هُوَ الیَومُ الَذِی أَکمَلَ اللَهُ الدِینَ یَعمَدُ اللَهُ فِیهِ اِلَی مَا عَمِلَهُ المُخَالِفُونَ فَیَجعَلُهُ هَباءً مَنثُورا؛ و آن همان روزیست که خداوند دین را کامل کرد و اعمال مخالفین را رد و آنها را ناچیز میشمارد.
* وَ هُوَ الیَومُ الَذِی یَأمُرُ جَبرَئِیلَ ع أَن یَنصِبَ کُرسِیَ کَرَامَهِ اللَهِ بِاِزَاءِ بَیتِ المَعمُورِ وَ یَصعَدُهُ جَبرَئِیلُ ع وَ تَجتَمِعُ اِلَیهِ المَلَائِکَهُ مِن جَمِیعِ السَمَاوَاتِ وَ یُثنُونَ عَلَی مُحَمَد وَ یَستَغفِرُونَ لِشِیعَهِ أَمِیرِ المُؤمِنِینَ وَ الأَئِمَهِ ع وَ مُحِبِیهِم مِن وُلدِ آدَمَ ع؛ و آن همان روزیست که جبرئیل علیهالسلام کرسی کرامت الهی را در مقابل بیتالمعمور قرار میدهد و بالای آن میرود و ملائکه نزد وی جمع میشوند و بر محمد درود و تهنیت میفرستند و برای شیعیان علی و ائمه علیهمالسلام و محبان آنها از بنی آدم علیهالسلام استغفار میکنند.
* وَ هُوَ الیَومُ الَذِی یَأمُرُ اللَهُ فِیهِ الکِرَامَ الکَاتِبِینَ أَن یَرفَعُوا القَلَمَ عَن مُحِبِی أَهلِ البَیتِ وَ شِیعَتِهِم ثَلَاثَهَ أَیَام مِن یَومِ الغَدِیرِ وَ لَا یَکتُبُونَ عَلَیهِم شَیئاً مِن خَطَایَاهُم کَرَامَهً لِمُحَمَد وَ عَلِی وَ الأَئِمَهِ؛و آن همان روزیست که خداوند کاتبان اعمال مردم را فرمان میدهد که به مدت سه روز از روز غدیر از نوشتن اعمال دوستان اهلبیت و شیعیان آنها خودداری کنند و چیزی علیه آنها به احترام محمد و علی و ائمه علیهمالسلام ننویسند.
* وَ هُوَ الیَومُ الَذِی جَعَلَهُ اللَهُ لِمُحَمَد وَ آلِهِ [عَلِی] وَ ذَوِی رَحمَتِهِ؛ و آن همان روزیست که خداوند آن را برای محمد و آل او قرار داده است.
* وَ هُوَ الیَومُ الَذِی یَزِیدُ اللَهُ فِی حَالِ مَن عَبَدَ فِیهِ وَ وَسَعَ عَلَی عِیَالِهِ وَ نَفسِهِ وَ اِخوَانِهِ وَ یُعتِقُهُ اللَهُ مِنَ النَارِ؛ و آن، همان روزیست که خداوند بر حال کسی که در آن روز عبادت کنند و یا بر خود و اهل و عیالش و برادرانش انفاق کند، میافزاید و او را از آتش آزاد میکند.
* وهُوَ الیَومُ الَذِی یَجعَلُ اللَهِ فِیهِ سَعیَ الشِیعَهِ مَشکُوراً وَ ذَنبَهُمُ مَغفُوراً وَ عَمَلَهُم مَقبُولًا وَ هُوَ یَومُ تَنفِیسِ الکَرب؛ و آن همان روزیست که خداوند در آن روز سعی شیعیان را مشکور و گناهان آنها را مغفور و اعمال آنها را مقبول قرار میدهد و آن روز برطرف شدن اندوهها است. (اقبال الأعمال (ط - القدیمه)، ج1، ص464)
فضای کلی این حدیث گویای تخفیف خداوند به مؤمنان به واسطه عید غدیر است؛ به این صورت که شیطان رانده میشود، گناهان مورد مغفرت قرار میگیرد و خداوند پاداش اعمال را مضاعف میکند. رسیدگی به اهل و عیال و خویشاوندان، از تأکیدات دیگر این روایت است.
عبدالحسین طالعی: 2 رویکرد مهم پیامبر (ص) در خطبه غدیر / غدیر جشنی یک روزه نیستانتهایپیام /