فرصتهای انتخابات
![فرصتهای انتخابات](https://img9.irna.ir/d/r1/2021/03/10/4/164554499.jpg)
تهران - ایرنا - روزنامه همدلی در یادداشتی نوشت: انتخابات در نظامهای مردمسالار به مثابه فرصتی برای تأثیرگذاری مردم در شیوه اداره امور جامعه تلقی میشود.
روزنامه همدلی شنبه 11 اردیبهشت با درج یادداشتی به قلم علی نوری مدرس دانشگاه، آورده است: فرصت انتخاب کردن و انتخاب شدن از مهمترین کارکردهای برگزاری انتخابات در جوامع دموکراتیک است؛ اما باید توجه داشت که اینها تنها فواید انتخابات نیستند، فرصتهای متعدد و متنوعی در انتخابات بروز و ظهور مییابند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد: 1. کارکرد آگاهیبخشی: در طول رقابتهای انتخاباتی، اطلاعات و آمارهایی از وضعیت جامعه در حوزههای مختلف در اختیار مردم قرار میگیرد، رقابت کاندیداها برای جلب آرای مردم انگیزهای برای این آگاهیبخشی است.
2. فضای مناسب رسانهای: رسانههای مکتوب و شبکههای اجتماعی در زمان انتخابات از آزادی عمل بیشتری برخوردار میشوند و فرصتی فراهم میشود تا مباحث چالشی و بحثانگیز در جامعه مجال طرح پیدا کند.
3. فضای مناسب گفتوگو: رقابتهای انتخاباتی، گفتوگو بین جریانها و جناحهای سیاسی را موجب میشود و در این گفتوگوها، مسائل اساسی کشور مورد نقد و ارزیابی قرار میگیرد.
4. طرح مباحث نخبگانی: نخبگان و اندیشمندان در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی میتوانند از فرصت رقابتهای انتخاباتی برای بیان راهکارها و پیشنهادات اصلاحی خود بهره بگیرند. در واقع، رقابتهای انتخاباتی جامعه را مستعد شنیدن مباحث نخبگانی میکند و آنان باید از این فرصت برای تعامل و گفت و گو با مردم استفاده کنند.
5. رشد جریانهای سیاسی: جناحها و جبهههای سیاسی در روند انتخابات، از طریق آسیبشناسی و ارزیابی شیوههای فعالیت خود میتوانند نسبت به اصلاح و بهبود آنها اقدام کنند. همان گونه که ذکر شد میتوان فرصتهای مختلف و متنوعی را برای انتخابات بر شمرد که مجموعه آنها ما را مجاب میکند در هر یک از این زمینهها که توانایی و تخصص داریم، مشارکت داشته باشیم. مشارکت مردم در جنبههای مختلف انتخابات، سبب بهبود زندگی فردی و اجتماعی آنان میشود.
مشارکت در انتخابات به معنای استفاده از فرصتی است که به صورت رایگان و بدون هزینه در اختیار مردم قرار گرفته است، بنابراین نباید مردم این فرصت را از دست بدهند. در کشورهای مختلف، قوانین متفاوتی برای برگزاری انتخابات وجود دارد. صرف قبول نداشتن یا مخالفت با برخی بخشها یا شیوههای انتخاباتی، نباید از مشارکت در آن صرف نظر کرد؛ بدیهی است در صورت عدم مشارکت و تأثیرگذاری یک فرد، دیگران برای او تصمیم خواهند گرفت و فرد خود را از تأثیرگذاری در محیط اجتماعی و جامعه خود محروم کرده است.
*س_برچسبها_س*