فرق استیل بگیر و نگیر چیست؟
استیل، آلیاژی فولادی با مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و خوردگی در محیطهای مختلف اسیدی، قلیایی و مرطوب است که در انواع مختلف و گریدهای گوناگون ساخته میشود. انواع استیل، در گریدهای مختلف با توجه به ترکیب شیمیایی که دارند، ساخته و استفاده میشوند.
یکی از این دستهبندیها، بر اساس خاصیت مغناطیسی آلیاژهای استیل است. بر این اساس، استنلس استیلها به دو گروه نگیر و بگیر قابل تقسیم هستند. اما این دو واژه چه معنایی دارند؟ کدام نوع استیل بهتر است؟ کاربرد هر کدام چیست؟
در این مقاله، پس از تعریف این دو، خواهیم گفت که فرق استیل بگیر و نگیر چیست و هر کدام، چه آلیاژهایی را شامل میشوند. با ما همراه باشید.
استیل بگیر چیست؟
استیل بگیر، به دستهای از استیلها با خاصیت مغناطیسی اطلاق میشود. این ورقها، فولادهای زنگ نزن با ساختار فریتی را شامل میشوند. ریزساختار فریتی با ساختار آهن BCC، خاصیت مغناطیسی داشته و جذب آهنربا میشود. به همین دلیل، به این دسته از فولادهای زنگ نزن استیل بگیر گفته میشود.
علت پایداری فاز فریتی در ساختار این استیلها، عدم وجود یا درصد بسیار پایین عنصر نیکل است. به طور معمول، آلیاژهای سری 400 از جمله گریدهای بگیر به شمار میروند که از جمله آنها میتوان به استیل 410، 420 و 430 اشاره کرد.
استیل نگیر چیست؟
در مقابل استیل بگیر، استیلهای نگیر قرار گرفتهاند که خاصیت مغناطیسی ندارند. در این گریدها، با دارا بودن عنصر نیکل، فاز آستنیت پایدار میشود. آهن با ریزساختار آستنیتی، خاصیت مغناطیسی نداشته و جذب آهنربا نمیشود به همین دلیل، به این نوع فولادهای زنگ نزن، استیل نگیر میگویند. مقاومت به خوردگی در این دسته از استیلها بسیار خوب است و گریدهای 304، 316 و 321 از معروفترین گریدها در این گروه شناخته میشوند که کاربرد بسیاری در صنعت دارند.
قیمت ورق استیل 321 در بسیاری از صنایع مهم است و از این رو، استعلام آن از مراکز معتبری که قیمت را به روز اعلام کنند بسیار مهم است. پیشنهاد ما به شما، بازرگانی فولاد آیرومارت است که انواع ورق استیل را با قیمت روز به شما ارائه میدارد. اگرچه، میتوانید انواع پروفیلها و میلگرد استیل را نیز از این بازرگانی تهیه نمایید.
انواع تفاوت استیل بگیر و نگیر
مهمترین تفاوت استیل بگیر و نگیر، در خواص آنها است. تفاوت در ریزساختار، عامل اصلی ایجاد تفاوت در خواص و کاربردهای استیل بگیر و نگیر است. در ادامه، هر کدام از این تفاوتها را به تفصیل شرح خواهیم داد.
فرق استیل بگیر و نگیر در ریزساختار
همانطور که در تعریف استیل بگیر و نگیر نیز شرح دادیم، اصلیترین تفاوت استیل بگیر و نگیر در ریزساختار آنها است. استیلهای بگیر، با داشتن نیکل کمتر در ساختار خود، فاز فریتی پایدار دارند که با شبکه BCC، خاصیت مغناطیسی دارد. به همین دلیل، اصطلاحا به این نوع استیلها، استیل بگیر گفته میشود.
در مقابل، استیلهایی قرار دارند که به دلیل داشتن نیکل در ساختار خود، فاز آستنیت در ساختار آنها پایدار شده و به دلیل نداشتن خاصیت مغناطیسی، به آنها استیل نگیر گفته میشود. دو اصطلاح بگیر و نگیر که به دلیل ریزساختارهای مذکور ایجاد میشود، در بازار فروش ورق استیل بسیار رایج است.
تفاوت در خواص
تغییر در ترکیب شیمیایی و در نتیجه ریزساختار، منجر به تغییر در خواص نیز خواهد شد. با این تفاسیر، تفاوت استیل بگیر و نگیر در خواص نیز خواهد بود. خواص مکانیکی و مقاومت به خوردگی در استیلهای نگیر، بهتر از استیلهای بگیر است. فاز آستنیت و حضور نیکل در استیلهای نگیر، موجب میشود که این آلیاژها خواص خوردگی بهتری داشته و مقاومت بالاتری نسبت به زنگ زدگی در محیطهای اسیدی و قلیایی داشته باشند.
تفاوت استیل بگیر و نگیر از لحاظ مقاومت به دما
اکسیداسیون در دمای بالا، عاملی است که منجر به خرابی آلیاژها خواهد شد. مقاومت به اکسیداسیون در دمای بالا ویژگی برخی از آلیاژهای سری 300 است که از آلیاژهای نگیر هستند. این گروه از آلیاژهای نگیر، به استیلهای نسوز نیز معروفند و از جمله آنها میتوان به استیل 309، 310 و 321 اشاره کرد. قیمت این آلیاژها نسبت به سایر گریدهای استیل بالاتر است.
تفاوت استیل بگیر و نگیر از نظر کاربرد
استیل های بگیر با داشتن خاصیت مغناطیسی، در انواع صنایعی چون خودروسازی، ساخت تجهیزات، لوازم آشپزخانه، پانلهای کابینت یخچال، اتصالدهندهها، پمپ و شیرآلات و تجهیزات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند.
اگرچه در هنگام خرید لوازم آشپزخانه معمولا به شما گفته میشود که جنس آلیاژ به کار رفته، استیل 304 است اما تنها کافیست به آن یک آهنربا نزدیک کنید تا متوجه بگیر بودن آن شوید. گفتنیست که معمولا در تجهیزات آشپزخانه، از استیل 430 استفاده میشود نه از آلیاژهای سری 300.
اما استیلهای نگیر، ضمن نداشتن خاصیت مغناطیسی، مقاومت بالاتری در مقابل زنگزدن دارند و همچنین مقاومت به اکسیداسیون نیز در آنها بالاتر است. به همین دلیل، در ساخت مخازن ذخیره و جدار نازک، تانکرها، کپسولها، سیستمهای آبی، تجهیزات دریایی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
در میان استیلهای سری 300، استیل 316 با خاصیت بسیار بالای نگیر بودن، خواص خوردگی بسیار مطلوبی از خود نشان میدهد و به همین دلیل در محیطهای کلریدی و خورنده شدید، کاربرد بسیار زیادی دارد.
تفاوت قیمت استیل بگیر و نگیر
قیمت انواع گریدها در سری 300 همچون قیمت ورق استیل 304، نسبت به استیلهای بگیر بالاتر است. علت آن را میتوان به حضور نیکل به عنوان عنصری گران قیمت و همچنین خواص خوردگی و مکانیکی بسیار خوب در استیلهای نگیر نسبت داد.
شما میتوانید قیمت استیل در تمامی گریدهای صنعتی و دکوراتیو را از بازرگانیهای معتبری که قیمت روز این کالا را در اختیارتان قرار میدهند، استعلام کنید. بازرگانی آیرومارت با آدرس وبسایت iromart.com، همه روزه این قیمتها را برای شما بهروزرسانی میکند.
استیل بگیر یا استیل نگیر؟ کدام را انتخاب کنیم؟
با توجه به اینکه هر یک از این گریدهای استیل خواص متفاوتی با دیگری دارند، در هنگام خرید استیل، باید این نکته را مد نظر قرار دهید که کالا را برای چه کاربردی نیاز دارید. طبیعتا اگر خواص خوردگی بسیار خوبی مد نظر شما باشد، توصیه ما به شما استفاده از گریدهای استیل نگیر با خواص خوردگی بسیار خوب همچون استیل 304 و 316 است. در برخی کاربردها، نداشتن خاصیت مغناطیسی نیز بسیار مهم است و به همین دلیل، از استیلهای نگیر استفاده میشود.
از سوی دیگر، در کاربردهایی که داشتن خاصیت مغناطیسی اهمیت دارد و یا بگیر یا نگیر بودن چندان مهم نیست، با توجه به قیمت استیل نگیر، از این نوع استیل استفاده میشود. خاصیت خوردگی متوسطی که این استیلها دارند نیز باید در هنگام خرید مورد توجه قرار گیرد.
خرید انواع استیل بگیر و نگیر از آیرومارت، بازرگانی فولادی خبره در بازار آهن
در هنگام خرید انواع استیل، چه بگیر باشند و چه نگیر، خرید از بازرگانیهای معتبری که شما را درگیر مغایر فروشی نکند، بسیار مهم است. بنابراین، در هنگام خرید بهتر است بهترینها را بشناسید.
بازرگانی فولاد آیرومارت به عنوان یکی از بازرگانیهای مجرب ایران در بازار آهن، فولاد و استیل، این کالا را به قیمت روز و با سرتیفیکیت معتبر به شما ارائه میدهد. شما میتوانید به آیرومارت که با شعار "یک کلیک تا خرید آهن"، در راستای سادهسازی فرایند خرید گام برمیدارد، اعتماد کنید. تماس با کارشناسان آیرومارت از طریق شماره تلفن 02145306 ممکن است.
هم اکنون دیگران می خوانند-
اطلاعیه مهم سازمان ثبت احوال درباره الزام اعلام آدرس سکونت + سامانه ثبت نشانی
-
پیشبینی جدید از پاییز جهنمی و زمستان آتی ایران
-
مرد تهرانی: من زنم را با چاقو کشتهام مرا دستگیر کنید / قتل همسر بخاطر رابطه نامشروع
-
ال نینو، پسر کوچک پاییز به ایران می آید / هشدار! منتظر بارشهای سیل آسا باشید + تصاویر
-
کدام شخصیتهای ایرانی هدف موساد هستند؟ / فیلم
-
جنجال تازه محمد صادقی پس از آزادی از زندان | بازخوانی ترانه خواننده لس آنجلسی + ویدئو
-
ارتباط شرم آور زن بدنساز با مردان غریبه در خانه مجردی / دوربین مخفی افشا کرد