فساد اقتصادی با «ف - الف» مستند شد / اکتسابی: فساد اقتصادی را در "قانونگریزی" جستوجو کردم
فرشاد اکتسابی که در حال ساخت مستندی با موضوع فساد اقتصادی است، گفت: معمولا در جوامعی فساد اقتصادی بیشتر است که فرهنگ قانونگریزی در آن رواج بیشتری دارد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی مستند جدیدی را با موضوع فساد اقتصادی در دست تولید دارد، این مستند که به کارگردانی فرشاد اکستابی در حال تولید است در انتظار روزهای امن در دوران پساکروناست تا تصویربرداری خود را ادامه دهد.
فرشاد اکتسابی کارگردان مستند «ف - الف» در مورد انتخاب این سوژه به خبرنگار تسنیم گفت: اواخر تابستان پارسال بود که از مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برای حضور در جلسهای با من تماس گرفتند. ماجرا از این قرار بود که اتاق بازرگانی سفارش ساخت 10 مستند بلند سینمایی را به این مرکز داده بود. محور این مستندها در مورد معضلات اقتصادی و کارآفرینی بود. در حقیقت میخواستند 5 مستند از 5 کارآفرین برتر کشور و 5 فیلم مستند در مورد معضلات اقتصادی و با موضوعات نظام مالیاتی کشور، معضلات در نظام تأمین اجتماعی، فساد اقتصادی و... ساخته شود. در بین سوژهها موضوع «فساد اقتصادی» توجه من را به خود جلب کرد و ساخت مستندی با همین موضوع را آغاز کردم.
وی افزود: دلیل انتخابم این بود که احساس میکردم این مسئله دغدغه فعلی جامعه ماست و احتمالا مخاطبان زیادی دارد. از همان ابتدا وقتی کار را آغاز کردم فهمیدم که نباید دنبال این مسئله برویم که هرکس چه قدر اختلاس کرده و چه قدر پول برده است چرا که این کارها ژورنالیستی است و تاریخ مصرف دارد. بنابراین سعی کردم رویکرد علمی را برای ساخت مستند انتخاب کنم و به دنبال زمینههای ایجاد فساد اقتصادی بروم. با انجام پژوهش ابتدایی قبل از پژوهش اصلی به این نتیجه رسیدم که برای ریشهیابی فساد و عوامل منجر به آن باید با رویکردهای مختلف اعم از اقتصادی، جامعهشناسی، سیاسی، فرهنگی و... به این مسئله نگاه کرد. شاید بپرسید که فرهنگ چه ربطی به فساد اقتصادی دارد؟
این کارگردان و مستندساز خاطرنشان کرد: در پاسخ به سوالی که مطرح کردم باید بگویم با پژوهشی که داشتم به این نتیجه رسیدم که معمولا در جوامعی فساد اقتصادی بیشتر است که فرهنگ ناصحیح قانونگریزی در آن رواج بیشتری دارد. در جامعه ما نوعی قانونگریزی وجود دارد که میتواند تبعات بعدی را به همراه داشته باشد. البته این مسئله بخش کوچکی از فیلمم است و ابعاد گسترده دیگری هم در بررسی فساد اقتصادی مدنظر قرار دادم.
اکتسابی در مورد روند تولید فیلم خود گفت: تحقیق و پژوهش این مستند حدود 5 ماه به صورت تمام وقت طول کشید، ما تصویربرداری را از قبل از شیوع کرونا آغاز کرده بودیم که البته با بیماری کرونا متوقف شد، البته ما ادامه تصویربرداری را از ابتدای اردیبهشتماه آغاز کردیم ولی این روند بهواسطه شرایط کرونا به کندی پیش میرود؛ این مستند بلند برای حضور در جشنواره سینما حقیقت آماده میشود، البته باید ببینیم برگزاری این جشنواره چگونه خواهد شد.
عوامل مستند بلند «ف - الف» که تاکنون حضورشان در این پروژه قطعی شده است، عبارتند از: پژوهش، کارگردان و تدوینگر: فرشاد اکتسابی، تصویربردار: مهراد امینکاظمی، صدابردار: حامد حسینزاده، مدیر تولید: حمید مهندسی، هماهنگی: امیرحسین مهندسی.
در دیدار مسئولان سازمان نظام پزشکی و مدیران مرکز گسترش، چگونگی روایت کرونا از قاب سینمای مستند بحث و بررسی شد باکس جدید شبکه مستند برای نمایش "کمکهای مؤمنانه" مردم ایران / مستند حیاتوحش رتبه دوم پرمخاطبترین برنامه رسانه ملیانتهای پیام /