چهارشنبه 17 بهمن 1403

فشارخون از بیماری‌های شایع در قزوین است / سکته در کمین افراد مبتلا به فشارخون بالا

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
فشارخون از بیماری‌های شایع در قزوین است / سکته در کمین افراد مبتلا به فشارخون بالا

مجید حاج کریمی متخصص قلب و فلوشیپ آنژیوپلاستی با بیان اینکه فشارخون از بیماری‌های شایع در استان قزوین است، گفت: تغییر در سبک زندگی می‌تواند یکی از راهکارهای پیشگیری از ابتلا به فشار خون باشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح قزوین؛ فشار خون یکی از علائم اصلی حیات است؛ چراکه هنگامی که سرخرگ‌های بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می‌رود.

فشار خون بالا گاهی کشنده و بی سروصدا نامیده می‌شود، زیرا در بیشتر مواقع تا مراحل انتهایی هیچ علامتی ندارد. فشار خون بالا خصوصا در افراد مسن بسیار شایع است و تقریبا یک نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج می‌برند. فشارخون در بیماران جوان‌تر در مردان شایع‌تر است ولی در سنین بالاتر نیز در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود.

دکتر مجید حاج کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت صبح قزوین اظهار کرد: فشارخون یک بیماری بسیار مهم است که بر خلاف بقیه بیماری‌ها، علامت اولیه خاصی ندارد و به همین دلیل از این بیماری به عنوان "کشنده بدون علامت" یاد می‌شود.

وی افزود: بیماری فشار خون برخی از ارگان‌های بدن مثل قلب، مغز، کلیه و چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد و بسیاری از افرادی که دیالیز می‌شوند، به دلیل بی‌توجهی به فشارخون، بدن آن‌ها نیاز به دیالیز پیدا کرده است.

این متخصص قلب با بیان اینکه فشار خون بالا و پیشرفته با علائمی همچون سردرد در ناحیه پس سر، تهوع و استفراغ همراه است، ابراز کرد: بیشتر سکته‌ها و خونریزی‌های مغزی به دلیل فشار خون‌های درمان نشده است، پس باید این بیماری را تشخیص داد و آن را درمان کرد.

حاج کریمی عنوان کرد: فشار خون در سنین بالای 30 سال علت شناخته شده‌ای ندارد و اصولا ارثی است؛ به طوری که معمولا اعضای درجه یک خانواده به این بیماری مبتلا هستند.

افراد دارای اضافه وزن مستعد ابتلا به فشار خون هستند

متخصص فلوشیپ آنژیوپلاستی با اشاره به اینکه سن و چاقی از علت‌های فشارخون به شمار می‌رود، تصریح کرد: دو سوم افراد بالای 65 سال معمولا مبتلا به بیماری فشار خون هستند؛ همچنین افراد دارای اضافه وزن مستعد ابتلا به فشار خون هستند یا با فشار خون مقاوم مواجه می‌شوند.

وی بیان کرد: مصرف سیگار، الکل، تغذیه نامناسب، مصرف غذاهای پرچرب، پرنمک و فست فودها از عوامل خطر برای بیماری فشار خون است؛ از این رو تغییر در سبک زندگی می‌تواند یکی از راهکارهای پیشگیری از ابتلا به فشارخون باشد.

پزشک متخصص گفت: شاید مردم تصور کنند که افراد دارای فشار خون باید از غذاهای کاملا بی‌نمک استفاده کنند؛ در حالی که این باور غلط است و این افراد می‌توانند در زمان پخت غذا در آن نمک بریزند اما نباید هنگام صرف غذا، به آن نمک اضافه کنند.

متخصص فلوشیپ آنژیوپلاستی اذعان کرد: حدود 85 درصد از نمکی که بدن ما در مصرف روزانه به دست می‌آورد ناشی از مصرف غذاهای آماده، یعنی کنسرو شده است. پس باید تا حد امکان از مصرف غذاهای رستورانی پرهیز کنیم.

وی افزود: برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون باید بیاموزیم که نمک را از سفره حذف کنیم و از فست فودهایی همچون سوسیس، کالباس، پیتزا و همبرگر که نمک فراوانی دارند، استفاده نکنیم.

حاج کریمی بیان کرد: غذاهای پرچرب به دلیل داشتن کربوهیدرات‌های بالا باعث افزایش وزن در افراد می‌شود، که اضافه وزن می‌تواند مهمترین عامل برای ایجاد فشار خون باشد.

این متخصص قلب با بیان اینکه مصرف سبزیجات، حبوبات و آجیل بدون نمک برای کاهش ابتلا به فشار خون مفید است، گفت: حدود 30 دقیقه پیاده روی یا ورزش در اکثر روزهای هفته برای افرادی که دارای فشار خون هستند، میتواند بسیار مفید باشد.

متخصص فلوشیپ آنژیوپلاستی عنوان کرد: ورزش‌هایی همچون دوچرخه سواری، هوازی، شنا و پیاده‌روی برای کاهش فشار خون بسیار مناسب است.

حاج کریمی ابراز کرد: به افرادی که به دلیل مشغله کاری، زمانی برای انجام ورزش ندارند نیز پیشنهاد می‌کنیم که حین کار و فعالیت روزانه خود، قدم بزنند و تا حد امکان از آسانسور استفاده نکنند تا تحرک داشته باشند.

ورزش و تحرک از ضروریات زندگی است

این متخصص قلب ادامه داد: کاهش وزن معمولا در کاهش فشارخون موثر است و کسانی که مبتلا به فشارخون و چاقی هستند، حتما باید برای کاهش وزن خود اقدام کنند.

حاج کریمی با اشاره به اینکه بیماری فشار خون عامل بسیار مهم برای بروز سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و ناتوانی بدن است، بیان کرد: افرادی که سیگار می‌کشند و الکل مصرف می‌کنند مستعد ابتلا به فشارخون هستند، لذا باید برای پیشگیری از این بیماری از مصرف سیگار و الکل خودداری کنند.

وی تصریح کرد: اگر افراد زیر 30 سال دارای فشار خون هستند باید برای درمان بیماری خود اقدام و غربالگری شوند، چراکه فشار خون در سن زیر 30 سال عامل مهمی دارد که باید تشخیص داده شود. معمولا بیماری کلیوی مادرزادی و مسائل غددی؛ علل فشار خون در این افراد است.

این متخصص قلب گفت: برخلاف تصوری که در بین مردم رایج شده که دستگاه‌های دیجیتال برای اندازه‌گیری فشار خون مناسب نیستند باید گفت که دستگاه‌های اندازه‌گیری فشار خون دیجیتالی مناسب‌ترین دستگاه برای استفاده در منزل است.

وی بیان کرد: عدد نرمال برای سیستول (فشار بالا) زیر 120 یعنی (12) و فشار خون دیاستول (فشار پایین) زیر 80 یعنی (8) است؛ در کل یعنی فردی که دارای فشارخون 12 بر روی 8 باشد، فشار خون نرمالی دارد.

حاج کریمی با اشاره به اینکه فشارخون یکی از بیماری‌های شایع در استان قزوین است، ابراز کرد: مهمترین نکته در بیماری درمان آن است و مشکل این است که بیماران دارای فشارخون زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنند، سوال بیشتر آنها این است که باید داروی فشارخون را تا چه زمانی مصرف کنند؟ افراد مبتلا به فشار خون باید بدانند که عوارض بیماری فشار خون بسیار بیشتر از عوارض داروهای آن است و نباید از مصرف دارو بترسند.

این متخصص قلب در پایان بیان کرد: افراد مبتلا به فشارخون هیچگاه نباید خودسرانه داروهای خود را کاهش داده یا قطع کنند؛ چراکه چنین کاری بدون مشورت پزشک موجب مشکلات جبران‌ناپذیری می‌شود.

انتهای پیام /