فقدان «شبکهسازی هدفمند و موثر»، مهمترین خلأ حوزه زنان است
مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران فقدان «شبکهسازی هدفمند و موثر» را یکی از خلأهای حوزه زنان برشمرد.
مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران فقدان «شبکهسازی هدفمند و موثر» را یکی از خلأهای حوزه زنان برشمرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، مریم اردبیلی مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران در «نشست هماندیشی بانوان فعال حوزه نوآوری اجتماعی» اظهار کرد: یکی از خلاهایی که در کارهای جمعی حوزه زنان وجود دارد و قابل بررسی است، موضوع «شبکهسازی مؤثر» است. با توجه به تجربیات، باید اذعان کنم که در مسیر کنشهای مردمی و حرکتهای جمعی - فرهنگی، چالشهایی وجود دارد که بخشی از آن به دلیل همین عدم شبکهسازی است. گاهی اوقات، مجموعههایی که بر موضوعی مشابه کار میکنند، با هم آشنا نیستند یا مدلهای کاری متفاوت و حتی متضاد دارند. در این میان، فرصتهای همکاری و همافزایی از دست میرود.
وی با بیان اینکه گاهی اوقات، محور شبکهسازیهای ما حول یک دستور کار مشخص، مانند رویدادهای ملی شکل میگیرد ادامه داد: هم در حوزه حمایت گیری، هم در شبکهسازی و یا دستهبندی و رتبهبندی، اکنون وضعیت ما به گونهای است که میدانیم مثلاً 100 مجموعه در زمینه خاصی فعالیت دارند، اما هیچ رتبهبندیای نداریم که مشخص کند هرکدام در چه سطحی در حال فعالیت هستند؟ دایره نفوذشان چقدر است؟ چقدر میتوانند بر مخاطبان خود تأثیر بگذارند؟ اثرگذاری درازمدتشان چگونه است و عمق کارشان به چه شکل است. متأسفانه چنین اطلاعاتی در دسترس نیست.
اردبیلی تاکید کرد: چنین اطلاعاتی زمانی در دسترس قرار میگیرد که ما با یکدیگر در زمینههای کاری خود، رو در رو قرار گیریم و بستری برای همکاریهای مشترک در آینده پیدا کنیم. وی در ادامه با اشاره به چالشهای حوزه نوآوری توضیح داد: یکی از کاستیهایی که در بسیاری از فعالیتهای حوزه زنان وجود دارد، کمبود نوآوری است؛ اینکه در ابتدای هر فعالیتی نوآوریها مشهود است اما در ادامه، به یک رویکرد کلیشهای تبدیل میشوند و بدون خلاقیت جدیدی ادامه مییابند.
اردبیلی ادامه داد: البته در این میان، ممکن است ما نوآوریهایی نیز ایجاد کنیم، اما مکانیزمی برای ارزیابی اینکه کدام نوآوریها مؤثر بودهاند و کدام یک بی تأثیر؛ یا حتی کدام به ضد خود تبدیل شدهاند، نداریم.
مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران با بیان اینکه شاید ایجاد یک اکوسیستم که مجموعه گروههای فرهنگی اجتماعی فعال در حوزه زنان و خانواده را در کنار هم جمع کند، بتواند راهگشای این چالشها باشد افزود: برای ما اولویت این بود که محوریت این مجموعهها با زنان باشد. این مجموعهها، اگر به طرق مختلف در کنار هم قرار گیرند، میتوانند در رویدادهای مشترک ارتباط و اتصال بیشتری با یکدیگر داشته باشند و سپس از طریق پروژههای مشترک، شتابدهیهای مشترک یا استفاده از تجربیات یکدیگر، فضایی برای حرکت ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه اکوسیستم نوآوری در کشور نیز مشابه همین مورد است، گفت: اکوسیستم نوآوری در کشور چالشهایی دارد. اگرچه در فضاهای فناوری و سختافزاری برخی حرکتهایی آغاز شده، اما در دو حوزه هنوز ضعف داریم. نخستین حوزه، نوآوری اجتماعی است که در کشور ما هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد و به جریان عمومی تبدیل نشده است. مورد دوم، در زمینه نوآوریهای اجتماعی ویژه زنان است که با کاستیهایی روبهرو هستیم.
اردبیلی خاطرنشان کرد: این چالشها به علاوه برخی تجربیات مثبت، ما را به این نتیجه رسانده که شاید در فضایی بزرگتر و در یک نقطه مرکزی شهر - که هم از لحاظ مکانی و هم به لحاظ محتوایی و مدل خدماتی مزایای زیادی دارد - یک مرکز نوآوری برای زنان ایجاد کنیم. در این فضا، با استفاده از مدلهایی که به همافزایی و شبکهسازی کمک میکند، میتوانیم تجربههای نوآورانه زنان را در سطح گستردهتری توسعه دهیم.
اردبیلی خطاب به بانوان شرکت کننده در این نشست تاکید کرد: هدف این است که از ابتدا، این اکوسیستم بهصورت مشارکتی خلق شود و شما، بهعنوان شرکای اجتماعی، در این مشارکت نقش داشته باشید.
گفتنی است در ادامه این نشست، زنان فعال و نوآور اجتماعی با معرفی فعالیتهایشان، ایدهها، برنامهها و درخواستهای خود را مطرح کردند.