فناوران برای رفع چالش صنعت شیشهگری دعوت شدند
تهران - ایرنا - شبکه تبادل فناوری با همکاری گروه صنایع شیشه و گاز، از دانشجویان، پژوهشگران و شرکتهای فناور برای رفع چالش نوآوری دانش فنی سنتز ماده Monobutyltin Trichloride مورد استفاده در صنعت شیشه گری دعوت کرد.
به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار آموزش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، ظروف شیشهای غیرقابل شارژ مورد استفاده در صنعت غذا و نوشیدنی بهعلت وزن و ضخامت کمتر در برابر فشارهای فیزیکی آسیبپذیر هستند. بخش قابل توجهی از حساسیت این ظروف شیشهای از تنشهای حرارتی در زمان شکلگیری آنها در کوره ناشی میشود.
دمای سطحی این ظروف پس از خروج از کوره به یک باره از 1100 درجه سانتیگراد به حدود 500 درجه سانتیگراد افت کرده و در نتیجه این تنش حرارتی و به تبع آن ایجاد کشش، ترکهای ریزی در سطح شیشه ایجاد میشود که استحکام مکانیکی ظروف شیشهای را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
برای برطرف کردن این ریزترکها سطح شیشه در یک فرآیند حرارتی به نام پوششدهی گرم، با یک لایه نازک از اکسید قلع پوشانده میشود. ماده اصلی مورد استفاده در پوششهای گرم مونوبوتیل تری کلرید قلع (MTBCL3) است. این ماده در حال حاضر در داخل کشور تولید نمیشود و تمام نیاز مصرف داخلی کشور از طریق واردات تامین میشود.
برای رفع نیاز این صنایع، برنامه چالشهای فناوری و نوآوری با همکاری گروه صنایع شیشه و گاز در راستای شناسایی و ارزیابی طرحهای نوآورانه و همچنین ساخت نمونه محصول مورد نظر اقدام به برگزاری چالش نوآورانه کرده است. شرکتکنندگان باید حداکثر تا 30 مهرماه، طرح مفهومی خود را در چارچوبی که در اختیار آنها قرار گرفته است، مدون و سپس از طریق سامانه بهصورت آنلاین ثبت کنند.
در پایان مرحله اول طرحهای دریافتی در کمیته داوران ارزیابی و در نهایت، شرکتکنندگان برتر (اعم از فرد یا گروه) برای ساخت نمونه آزمایشگاهی از طرح خود وارد مرحله دوم چالش می شوند.
برگزیدگان مرحله نخست، چهار ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خود را طی مرحله دوم ارائه کنند. در پایان مرحله دوم برای انتخاب طرح برتر، مستندات فنی و اقتصادی و نیز نمونه آزمایشگاهی ارائه شده از سوی هر شرکتکننده توسط هیات داوران ارزیابی و برنده نهایی معرفی میشود.
پیشنهادهایی که ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و عملکردی نمونه خارجی را نتوانند تا حد قابل قبولی برآورده کنند، پیشنهادهایی که نتوانند تولید محصول را با قیمت مناسب توجیه کنند، راهکارهایی که بدون استفاده از فناوری نانو ارائه شود، راهکارهایی که رنگ و شفافیت ظروف شیشهای را پس از پوششدهی تغییر دهند، راهکارهایی که ضوابط بهداشتی ظروف شیشهای مورد استفاده در صنایع غذایی را رعایت نکنند، پیشنهادهای غیرقابل قبول در این چالش به حساب می آیند.
به گزارش ایرنا، شبکه تبادل فناوری در سال 94 برای شناسایی ظرفیت ها، حمایتگری، تسهیلگری، مدیریت و پیگیری در فرایند تبادل فناوری ذیل ستاد توسعه فناوری نانو ایجاد شد.
*س_برچسبها_س*