قطب امنیت غذایی کشور با تنش بی آبی مواجه است / تشنگی دشتهای کردستان در جوار سدها و چشمه های خروشان و غنی از آب!
با توجه به اینکه شهرستا نهای قروه ودهگلان یکی از قطب های امنیت غذایی کشور هستند و با قریب یک میلیون تن تولید محصولات کشاروزی نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارد اما دشت های آن با تنش آبی و کسری مخزن بیش از 700 میلیون متر مکعب مواجه هستند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، پروژه انتقال آب سد قوچم به دشت قروه و دهگلان به طول 28 کیلومتر با حضور مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو ایران، مسئولان استان، نماینده ومسئولان شهرستانهای قروه و دهگلان و جمعی از مدیران شرکت آب منطقهای وآبفای کردستان کلنگ زنی شد.
سید حسن رضوی مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در آیین شروع عملیات اجرایی آبرسانی از سد قوچم به شهرهای قروه و دهگلان با بیان اینکه در تمام استانها پروژه های بسیار بزرگی داریم گفت: دولت ها اقدامات موثری از دهه های قبل انجام داده و کارهای بزرگی را شروع کرده اند و شرکت آب نیرو به عنوان بزرگترین شرکت کارفرمایی آب کشوراین اقدامات را انجام می دهد.
وی افزود: مسئولان توانستند بستر را به نحوی آماده کنند که در سال 99 فاز دوم این پروژه به اتمام رسید و فاز سوم ظرف دو سال آینده به سرانجام خواهد رسید که شهرهای سنندج، قروه و دهگلان در بخش آب شرب، کشاورزی و صنعت از این آب بهره مند خواهند شد.
دشتهای قروه و دهگلان با تنش آبی مواجه هستند
پرویز اوسطی نماینده شهرستانهای قروه و دهگلان گفت: پروژه انتقال سامانه سد آزاد به دشتهای قروه و دهگلان در قالب 3 فاز که دو فازآن نهایی شده و فاز سوم آن هم نهایی و کلنگ زنی خواهد شد.
وی افزود: فاز دوم این پروژه به طول 44 کیلومتر که 11 کیلومتر آن احداث تونل بود با اقدام به موقع و تامین اعتباری که با پیگیرهای استانی و مجموعه وزارت نیرو صورت گرفت اجرایی شد که بالغ بر 680 میلیارد تومان در این فاز هزینه شده است و بستر برای فاز سوم را فراهم کرد که با تامین شدن 32 میلیون متر مکعب آب شرب و آب بخش صنعت دو شهرستان قروه و دهگلان در فاز سوم می تواند درتوسعه پایدار دو شهرستان و رونق اقتصادی منطقه نقش و تاثیر بسزایی داشته باشد.
اوسطی با بیان اینکه اتمام این پروژه درظرف دو سال از انتظارت مردم است گفت: با وجود نیاز به اعتبار 700 میلیارد تومانی تلاش خواهیم کرد که اعتبار به موقع تامین شود تا مردم دو شهرستان از این پروژه بهره مند شوند.
وی با اشاره به فعالیت بیش از 3 هزار حلقه چاه آب کشاروزی درد شتهای قروه و دهگلان گفت: با توجه به اینکه این دو شهرستان یکی از قطبهای امنیت غذایی کشور هستند و با قریب یک میلیون تن تولید محصولات کشاروزی نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارد اما دشتهای آن با تنش آبی و کسری مخزن بیش از 700 میلیون متر مکعب مواجه هستند و اگر در یک بازه زمانی کوتاه مدت و میان مدت به این سه دشت توجه نشود ممکن است دیگرراه برگشتی وجود نداشته باشد که باید از همین آلان در فکر راه نجات این سه دشت باشیم و در کل دشت های کشور هم با بیش از 130 میلیارد متر مکعب کسری مخازن مواجه هستند.
وی با تاکید بر اتمام کارهای اجرایی سامانه انتقال سد ژاوه، سد سنگ سیاه و سد سورال بیان داشت: باید حداقل 90 میلون متر مکعب آب به سد سورال و سنگ سیاه منتقل کنیم که در راستای پایداری آب پشت سدهای مذکور، تامین حقابه های زیست محیطی بخشی ازآب کشاورزی، توسعه کشت های آبی و تغذیه سفره های منطقه را از این سامانه داشته باشیم و دشتهای قروه و دهگلان را از این وضعیت نجات دهیم.
اوسطی گفت: شبکه آبیاری زهکشی پایاب سد سنگ سیاه که سال 85 به بهره برداری رسیده و قرار است آب اراضی کشاورزی اراضی 11 روستای پایین دست سد سنگ سیاه در سطح 3 هزار و 600 هکتار را تامین کند که تا آلان 62 درصد آن انجام شده است که در فاز اول 10 میلیارد تومان و فاز دوم آن 60 میلیارد تومان در مجموع این پروژه با اعتبار 70 میلیارد تومان به اتمام خواهد رسید زیرا طولانی شدن آن موجب گلایه مندی مردم روستاهای شده است و نباید بیشتر از این سرمایه را در حال انتظار نگه داریم.
تامین آب شرب شهرهای بیجار و حسن آباد یاسوکند از سد سیازاغ
بهمن مرادنیا استاندار کردستان با بیان اینکه انقلاب بزرگی در بحث آب در استان اتفاق افتاده است گفت: آنچه در کشور مطرح است بحث زیاد بودن آب در کردستان است اما مردم چه در بحث آب شرب و بحث در کشاورزی از این آبها بهره مند نیستند.
وی با اشاره به انتقال آب از سد آزاد به سنندج، قروه، دهگلان و روستا های دو شهرستان اظهار داشت: تامین آب شرب با انتقال آب سد سیا زاغ به شهرهای بیجار و حسن آباد یاسوکند در دست اقدام است که ظرف چند روز آینده انجام خواهد شد.
وی با اشاره به تامین آب چهارهزار و 300 هکتار باغات احداثی شهرستان سنندج از سد آزاد گفت: با تامین اعتبار 300 میلیارد تومانی برای سد ژاوه انتقال آب برای 10 هزار هکتار در ژاوه هم انجام خواهد شد که این اقدام برای تولید واشتغال استان بسیار تاثیر گذار است.
با بهره برداری از پروژه انتقال آب سد قوچم به دشت قروه و دهگلان علاوه بر تامین آب شرب این 2 شهر، بخشی از اراضی کشاورزی، زراعی و باغی در مسیر انتقال خط آب از حالت دیم به آبی تبدیل خواهد شد.
انتهای پیام /